τρομονόμος

Να αθωωθεί τώρα ο Άρης Σειρηνίδης

  • Δημοσιεύτηκε: Τετ, 02/03/2011 - 11:15μμ

Την Τετάρτη 9 Μάρτη ξεκινάει η δίκη του Άρη Σειρηνίδη. Ο γνωστός αναρχικός ακτιβιστής κρατείται από το Μάη του 2010 για την υπόθεση του πυροβολισμού στην κλούβα των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η υπόθεση του Σειρηνίδη ανήκει σε εκείνες τις περιπτώσεις που το κατηγορητήριο είναι τόσο απροκάλυπτα διάτρητο και τραβηγμένο από τα μαλλιά ώστε να καταντάει γελοίο. Ο Σειρηνίδης βρίσκεται σχεδόν ένα χρόνο στη φυλακή γιατί βρέθηκε στα Εξάρχεια (σε άσχετο χώρο από αυτόν της επίθεσης) μια χειρουργική μάσκα (από αυτές που φοράνε οι διαδηλωτές και όσοι γράφουν συνθήματα) που πιθανολογείται ότι μοιάζει με αυτή που φόραγε ο δράστης, και η οποία φέρει DNA αντίστοιχο με το δικό (η μέθοδος DNA έτσι κι αλλιώς είναι αμφισβητήσιμη). Η ιστορία θα μάς διασκέδαζε βέβαια, αν ένας άνθρωπος γνωστός από τη συμμετοχή στις κοινωνικές αντιστάσεις, δεν απειλούταν με βαριά φυλάκιση, με μόνο ουσιαστικό τεκμήριο ενοχής την πολιτική ένταξη του.

Κατηγορίες: 

Άμεση αποφυλάκιση της Φαίης Μέγιερ - Όχι στην ποινικοποίηση του πολιτικού φρονήματος - Συλλογή υπογραφών

  • Δημοσιεύτηκε: Δευ, 21/02/2011 - 7:13μμ

Όσοι κι όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο εκφράζουμε την αγανάκτηση μας για την προφυλάκιση της εικοσιεφτάχρονης Φαίης Μέγιερ. Θεωρούμε ότι αυτή προφυλάκιση, που ακολούθησε τη βάναυση συκοφαντική διαπόμπευση της ίδιας και της οικογένειας της, αποτελεί ένα εξαιρετικά ανησυχητικό τεκμήριο αποχαλίνωσης της αστυνομικής και δικαστικής αυθαιρεσίας.

Η Φαίη Μέγιερ προφυλακίστηκε όχι γιατί ακολούθησε κάποιου είδους παραβατική συμπεριφορά, αλλά γιατί, όπως κυνικά αναφέρει το σκεπτικό των δικαστικών αρχώ: Πρώτον, ήπιε ένα ποτό με κάποιους γνωστούς της. Δεύτερον, είναι αναρχική. Τρίτον, διαβάζει ανατρεπτικά έντυπα. Τέταρτον, αποκαλεί τους φυλακισμένους αναρχικούς πολιτικούς κρατούμενους. Είναι ίσως η πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση που βρισκόμαστε μπροστά σε μια τέτοια απροκάλυπτη και ανοιχτά ομολογημένη ποινικοποίηση του πολιτικού φρονήματος και των διαπροσωπικών σχέσεων. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη που φαλκιδεύει τον πολύ στενό πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση της Φαίης Μέγιερ. Καλούμε σε μαζική κοινωνική κινητοποίηση για να μπει φραγμός στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού.

http://www.petitiononline.com/Meyer/petition.html

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Άμεση αποφυλάκιση της Φαίης Μέγιερ - Όχι στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και του πολιτικού φρονήματος

  • Δημοσιεύτηκε: Κυρ, 13/02/2011 - 10:20μμ

Η δεύτερη σύλληψη και προφυλάκιση της Φαίης Μέγιερ αποδεικνύει ότι το κράτος του Μνημονίου ούτε “λάθη” κάνει ούτε παρασύρεται  σε “υπερβολές”. Στην πραγματικότητα, ο κρατικός μηχανισμός εκτελεί ένα απολύτως συνειδητό σχέδιο στην απόληξη του οποίου βρίσκεται αν όχι το κράτος έκτακτης ανάγκης, τουλάχιστον  μια αυταρχική “δημοκρατία” με αφυδατωμένα δικαιώματα κι ελευθερίες. Όσο επεκτείνεται η κοινωνική ερήμωση που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική, τόσο οι αντιστάσεις θα ριζοσπαστικοποιούνται και θα ξεφεύγουν από το πλαίσιο του καθωσπρεπισμού. Κατά συνέπεια, ο αυταρχισμός είναι το τελευταίο χαρτί μιας οικονομοπολιτικής ελίτ που έχει εξαρτήσει την επιβίωση της από την πτώχευση των υποτελών τάξεων.

Όπως κυνικά αναγράφεται στη δικαστική απόφαση, η Φαίη Μέγιερ προφυλακίστηκε γιατί: Πρώτον, ήπιε ένα ποτό με κάποιους γνωστούς της. 2 Είναι αναρχική. 3. Διαβάζει ανατρεπτικά έντυπα και αποκαλεί τους φυλακισμένους αναρχικούς πολιτικούς κρατούμενους. Από αυτό το φοβερό κατηγορητήριο γίνεται φανερό ότι έχει πια ανοίξει κανονικά η διαδικασία της ποινικοποίησης της αλληλεγγύης και του πολιτικού φρονήματος. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση δεν χωράνε δισταγμοί και ολιγωρίες. Απαιτείται κινητοποίηση για την άμεση αποφυλάκιση της Φαίης Μέγιερ και το μπλοκάρισμα της κατασταλτικής εξαχρείωσης.

Αθήνα, 11/2/11

 

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Κατηγορίες: 

Όχι στο νέο τρομονόμο - Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας απέναντι στην κρατική καταστολή - Όλες και όλοι στη Λάρισα στις 27 Νοέμβρη

  • Δημοσιεύτηκε: Τετ, 24/11/2010 - 4:34μμ

Μέσα στο καλοκαίρι, με συνοπτικές  διαδικασίες και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ψηφίστηκαν μια σειρά τροποποιήσεις του τρομονόμου, που εμπλουτίζουν το νομικό οπλοστάσιο του κράτους απέναντι στο κοινωνικό κίνημα, φαλκιδεύοντας τις πολιτικές ελευθερίες μέσα από ακραία αυταρχικές διατάξεις.

Η κυβέρνηση, με το πρόσχημα της κύρωσης  της σύμβασης του Παλέρμο, με την οποία ο ΟΗΕ βαφτίζει την «τρομοκρατία» κύριο εχθρό της ανθρωπότητας, πέρασε άρον άρον στο θερινό τμήμα της βουλής, με τη συνένοχη σιωπή μέρους των ΜΜΕ, τον τρομονόμο Νο3, χωρίς να καταφύγει στο πολυφορεμένο σκηνοθετικό τρικ της δημόσιας διαβούλευσης με κοινωνικούς φορείς κτλ.

Οι αντιδραστικές «καινοτομίες» που εισάγει, με σκοπό να περιστείλει θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθέριες, είναι οι παρακάτω:

1. «Τρομοκρατική οργάνωση» μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και μια ομάδα που διαπράττει πλημμέλημα, όπως για παράδειγμα παρακώλυση συγκοινωνιών. Έτσι, μπορούν να δικαστούν για «τρομοκρατικές» πράξεις όσοι συμμετέχουν σε μια μαχητική πορεία και συλληφθούν, απλά η ποινή τους θα είναι μικρότερη.

2. «Όποιος παρέχει ουσιώδεις πληροφορίες ή υλικά μέσα, με σκοπό να διευκολύνει ή να υποβοηθήσει τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών». Δηλαδή, όποιος παρέχει άσυλο σε καταδιωκόμενους διαδηλωτές, όποιος τους δώσει ένα Malox για  προστασία από τα δακρυγόνα, όποιος τους φωνάξει να φύγουν γιατί έρχονται τα Ματ, κινδυνεύει να βρεθεί στη φυλακή σαν συνεργός.

3. «Τρομοκρατικές πράξεις» κακουργηματικού χαρακτήρα μπορεί να θεωρηθούν ενέργειες όπως καταλήψεις, φθορά ξένης περιουσίας, διαδηλώσεις, πράξεις και ενέργειες οι οποίες συμβαίνουν πολύ συχνά σε λαϊκές κινητοποιήσεις. Όλοι οι άνθρωποι, που κατά καιρούς παραπέμπονται με τέτοιες κατηγορίες, θα δικάζονται από δω και περά σαν «τρομοκράτες».

4. Μέχρι τώρα, τιμωρούνταν όποιος, συμμετέχοντας σε μια ομάδα που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική», έπαιρνε μέρος σε πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Από δω και στο εξής είναι αδιάφορο αν ο ίδιος έχει τελέσει τις συγκεκριμένες πράξεις. Αρκεί η συμμετοχή του στην οργάνωση για να διωχθεί, δηλαδή εισάγεται η έννοια της συλλογικής ευθύνης.

5. Καταργείται διάταξη του νομού που προέβλεπε ότι δεν δικάζεται ως τρομοκρατική μια πράξη «αν εκδηλώνεται ως προσπάθεια εγκαθίδρυσης δημοκρατικού πολιτεύματος ή διαφύλαξης ή αποκατάστασης αυτού ή ως δράση υπέρ της ελευθερίας ή αποσκοπεί στην άσκηση θεμελιώδους ατομικής πολίτικης ή συνδικαλιστικής ελευθερίας». Η διάταξη αυτή είναι μια ταφόπλακα στο δικαιώματα της ελεύθερης πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, που υποκριτικά δήθεν προστάτευε ο προηγούμενος τρομονόμος.

6. Εισάγεται η έννοια της απειλής. Προβλέπεται ότι όποιος απειλεί με τέλεση εγκλήματος (βλέπε διαδήλωση, κατάληψη κτλ) και έτσι προκαλεί τρόμο, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δυο ετών.

7. Ενώ, με τον τρομονόμο του 2004, το δικαστήριο δεχόταν καταθέσεις από ανώνυμους μάρτυρες, αλλά ήταν υποχρεωμένο να αποκαλύψει το όνομα τους, αν το ζητούσε ο κατηγορούμενος ή άλλος, τώρα αυτό καταργείται, ενώ ο «μάρτυρας δίχως πρόσωπο», συν τοις άλλοις, θα μπορεί να φυγαδεύεται και στο εξωτερικό. Οι ασφυκτικές πιέσεις των αμερικανικών αρχών για την επιβολή νομικών συνθηκών μπανανίας φέρνουν αποτέλεσμα, οδηγώντας στη φυλακή ανθρώπους με καταθέσεις μαρτύρων, που δεν θα τους δουν ποτέ και, συνεπώς, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία τους.

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Να σταματήσουμε το κυνήγι μαγισσών πριν να είναι αργά

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 28/10/2010 - 10:29μμ

Τις τελευταίες μέρες, Αστυνομία και δικαστικές Αρχές έχουν ξεκινήσει ένα νέο κυνήγι μαγισσών με θύμα κατά κύριο λόγο τον αναρχικό και αυτόνομο-ακροαριστερό χώρο. Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η απεργία πείνας των κρατούμενων μελών του Επαναστατικού Αγώνα Γουρνά και Μαζιώτη, με αίτημα να μπορεί ο πρώτος να βλέπει ανεμπόδιστα τα παιδιά του, ασκείται δίωξη για συμμετοχή στον ΕΑ στη σύζυγο του Γουρνά, Μαρία Περαχά, καθώς και σε έναν από τους πιο δραστήριους ακτιβιστές του αναρχικού χώρου, το Νίκο Μαλαπάνη. Οι δυο τους οδηγούνται τη Δευτέρα στον ανακριτή χωρίς ουσιαστικά να υπάρχουν στοιχεία σε βάρος τους..

Κατηγορίες: