Φεμινισμός

8 Μαρτίου 2023 Γυναίκα – Ζωή – Ελευθερία

  • Δημοσιεύτηκε: Δευ, 06/03/2023 - 12:43μμ

Μέσα σε οδύνη για τον άδικο χαμό τόσων νέων ανθρώπων και την οργή για την εγκληματική ανευθυνότητα των κυβερνώντων, γιορτάζουμε φέτος την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

166 χρόνια μετά τη ματωμένη εξέγερση των εργατριών στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης οι γυναίκες συνεχίζουμε να παλεύουμε διεκδικώντας ισότητα, ελευθερία και δικαιοσύνη.

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

25 Νοέμβρη - Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 24/11/2022 - 5:34μμ

Εφόσον συμφωνούμε ότι η βία κατά των γυναικών συνεχίζει να είναι παρούσα καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο με θύματα γυναίκες όλων των ηλικιών και των τάξεων 

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Εκδήλωση: Φεμινισμοί "εκτός συνόρων"

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 05/05/2022 - 4:31μμ

Πώς αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες από διαφορετικά - σε σχέση με το κυρίαρχο - πολιτισμικά περιβάλλοντα και τη σχέση τους με τον φεμινισμό;
Ποια είναι η κοινωνική αναπαράσταση γυναικών με μαντίλα;
Πόσο ισότιμες θεωρούμε τις προσφύγισσες στον αγώνα μας ενάντια στην πατριαρχία;

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Το βασίλειο του κακοποιητή είναι το οικιακό άσυλο: είναι οι κλειστές πόρτες, η σιωπή, η ντροπή, η εξάρτηση.

  • Δημοσιεύτηκε: Δευ, 18/05/2020 - 5:20μμ

Στις μέρες της καραντίνας λόγω της διασποράς του κορωνοϊού, διαβάζουμε πως η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε, πράγμα που οι ευαισθητοποιημένες φεμινίστριες προέβλεψαν πριν ακόμα εμφανιστούν τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν διπλασιασμό σχεδόν των κλήσεων για βοήθεια στη γραμμή sos για την έμφυλη βία 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής (μετονομάστηκε μετά απο 35 χρόνια γιατί πάνω απο όλα η αγία οικογένεια για το ακροδεξιό συνάφι) και Ισότητας των Φύλων. Τις πρώτες εβδομάδες του εγκλεισμού, οι γυναίκες που απευθύνονταν φοβισμένες στην αστυνομία επέστρεφαν στο δηλητηριασμένο από τη βία κι επικίνδυνο σπίτι τους, έχοντας ακούσει απο τους υπεύθυνους για την προστασία τους ότι "έχουν κλείσει τα δικαστήρια, δε θα προχωρήσει η μήνυση, τι θα κάνεις μέχρι τότε" ή ακόμα χειρότερα "έχουν παγώσει όλα λόγω καραντίνας, δε μπορούμε να ασχοληθούμε με αυτό". Γενικά, γνωρίζουμε οτι η αστυνομία πολύ συχνά αποθαρρύνει τις γυναίκες απο το να υποβάλουν μήνυση και μιας που οι θεσμοί που πλέον παρακολουθούν τα ζητήματα των θυμάτων της έμφυλης βίας αυξάνουν κι υπάρχει ένας στοιχειώδης κοινωνικός έλεγχος, οι αστυνομικοί καταφεύγουν σε όλο και πιο εκλεπτυσμένες δικαιολογίες (σε σχέση με την παλιά γνωστή προτροπή "γύρνα στον άντρα σου")για να μην κάνουν τη δουλειά τους.

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Χωρίς ΣυΝΑΙνεση είναι Βιασμός

  • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 17/05/2019 - 9:12πμ

Η τροποποίηση του άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα έρχεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την – ήδη πλημμελή - απόδοση δικαιοσύνης στις περιπτώσεις βιασμών.

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Στηρίζουμε τις απεργίες και κινητοποιήσεις της 8ης Μάρτη

  • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 08/03/2019 - 12:03μμ

Σε όλο τον κόσμο, η 8η Μάρτη, ημέρα των Γυναικών, έχει πάρει τα τελευταία χρόνια μεγάλες αγωνιστικές διαστάσεις, με μαζικές πορείες, απεργίες και άλλες συλλογικές πρωτοβουλίες αντίστασης και διεκδικήσεων. Αυτή τη συμβολική ημέρα, οι γυναίκες αγωνίζονται ενάντια στην πατριαρχία και στην έμφυλη ανισότητα και ενάντια στον καπιταλισμό που τις αναπαράγει και τις ενισχύει.

Θεματικές: 
Κατηγορίες: