Χωρίς ΣυΝΑΙνεση είναι Βιασμός

  • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 17/05/2019 - 9:12πμ

Η τροποποίηση του άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα έρχεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την – ήδη πλημμελή - απόδοση δικαιοσύνης στις περιπτώσεις βιασμών. Ο μέχρι σήμερα ισχύων ορισμός που απαιτούσε τη χρήση σωματικής βίας ή την απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου, αντικαθίσταται με έναν ακόμη χειρότερο:η νέα πρόταση διατηρεί τη χρήση σωματικής βίας και περιορίζει την απειλή αποκλειστικά στις περιπτώσεις που αυτή αφορά τη σωματική ακεραιότητα του θύματος, παραβλέποντας ουσιαστικά ότι πολλοί βιασμοί γίνονται χωρίς τη χρήση τέτοιου είδους βίας, αλλά χωρίς να έχει δοθεί ελεύθερη και εκούσια συναίνεση. 

Ο νόμος, ανησυχώντας προφανώς για την κοινωνική υπόληψη των δραστών και ακολουθώντας κατά γράμμα όσα το πατριαρχικό σύστημα επιτάσσει, αγνοεί το χρόνιο αίτημα των φεμινιστικών οργανώσεων ανά τον κόσμο. Δεν παραδειγματίζεται από την εφαρμογή του ορισμού με βάση τη συναίνεση σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και έρχεται σε αντίθεση με τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία έχει επικυρώσει η Ελλάδα.  

Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, πιστό στο αίτημα για την αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών, στηρίζει την καμπάνια των γυναικείων οργανώσεων για την εφαρμογή ενός ορισμού του βιασμού με βάση την απουσία συναίνεσης. Οι γυναίκες πρέπει να πάψουν να βιώνουν το παράδοξο η μη αντίδραση να θεωρείται συναίνεση και η αντίδραση με βία στη βία να τιμωρείται σκληρά από το νόμο. 

Καλούμε στην Πανελλαδική Ημέρα Δράσης Χωρίς ΣυΝΑΙνεση είναι Βιασμός το Σάββατο 18/5 στην Πλ. Βικτωρίας.

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Θεματικές: 
Κατηγορίες: