κέντρα κράτησης

Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

  • Δημοσιεύτηκε: Τετ, 10/04/2013 - 8:24μμ

Η απεργία πείνας των κρατούμενων μεταναστών και προσφύγων επανέφερε στο προσκήνιο το "ξεχασμένο", πλην διαρκές αίσχος των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα αστυνομικά κρατητήρια κουρελιάζεται κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κάθε έννοια πολιτισμού. Είναι χαρακτηριστικά το ότι στη μεν Αμυγδαλέζα οι κρατούμενοι είχαν 2,5 μήνες να πάρουν σαπούνι με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί επιδημία ψώρας, στο δε ΑΤ Δραπετσώνας, οι στοιβαγμένοι κρατούμενοι έχουν μήνες να προαυλιστούν. Οι δύο απόπειρες αυτοκτονίας που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες μαρτυρούν το οριακό σημείο στο οποίο έχουν φέρει τα πράγματα η επιχείρηση Ξένιος Δίας και η κυβερνητική αναισθησία.

Ωστόσο, οι συνθήκες κράτησης δεν αποτελούν τη μόνη άθλια πτυχή των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Τα στρατόπεδα εμπεδώνουν θεσμικά τη λογική της κατάστασης εξαίρεσης, δηλαδή τη λογική πάνω στην οποία στηρίχτηκε ο φασισμός. Οι κρατούμενοι μετανάστες και πρόσφυγες δεν υπόκεινται στην κανονική ποινική διαδικασία, φυλακίζονται χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιος έγκλημα του οποίου ο κολασμός να αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη φυλάκιση, και, το κυριότερο ίσως, ο χρόνος φυλάκισης τους είναι απροσδιόριστος. Εν ολίγοις, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι έρμαια στις κρατικές βουλές.

Κατά συνέπεια, ο αγώνας των κρατούμενων μεταναστών και προσφύγων πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε πολίτη που αντιστέκεται στον εκφασισμό. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης πρέπει να κλείσουν τώρα!

 

 

Αθήνα 9/4/13

 

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Κατηγορίες: 

Όχι άλλοι νεκροί στα κέντρα κράτησης - Παύση κάθε δίωξης των συγκρατούμενων του Μπάμπερ Χαν

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 21/07/2011 - 5:11μμ
Οι συνθήκες θανάτου του υπό απέλαση μετανάστη Μπάμπερ Χαν στο κέντρο κράτησης του Ελληνικού δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: Δεν πρόκειται ούτε για αιφνίδιο θάνατο, ούτε για ιατρικό λάθος. Ένας άνθρωπος, κρατούμενος για τη διοικητική παράβαση της μη νόμιμης παραμονής στη χώρα, εγκαταλείφθηκε άρρωστος, χωρίς περίθαλψη και χωρίς να διακομιστεί σε νοσοκομείο.
 
Η διαμαρτυρία και η αγανάκτηση των κρατούμενων για τον άδικο θάνατο του Μπάμπερ Χαν,όχι μόνο αντιμετωπίστηκε με την επέμβαση των ΜΑΤ στα κρατητήρια, αλλά και με την παραπομπή 8 ατόμων με κακουργηματικές κατηγορίες. Οι αρχές επιχείρησαν να επιβάλλουν τη σιωπή και την υποταγή στους κρατούμενους που αγωνίζονται για να ακουστεί η φωνή τους και να καταγγείλουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους. Προς «παραδειγματισμόν» χρησιμοποιήσαν αυτή τη φορά όχι μόνο τη βία, αλλά και την απειλή πολύχρονης φυλάκισης, ώστε οι μετανάστες να αποδεχτούν εν τέλει ως «φυσιολογική», την εξαίρεσή τους από κάθε δικαίωμα, την απειλή όχι μόνο της ελευθερίας και αξιοπρέπειάς τους αλλά και την ανασφάλεια της ίδιας της ζωής τους.
Κατηγορίες: 

O Παπουτσής σε ρόλο Χόνεκερ

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 04/01/2011 - 11:22πμ

Το τείχος κατά των μεταναστών και προσφύγων στον Έβρο έρχεται να προστεθεί στα τείχη των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού και των ισπανικών θυλάκων Θέουτα και Μελλίγια στο Μαρόκο, στα εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της πολεμικής τεχνολογίας τείχη που η Δύση υψώνει ενάντια στους φυγάδες του πολέμου, της καταπίεσης, της φτώχιας και της κλιματικής αλλαγής. Μόλις δύο δεκαετίες από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, οι ηγέτες της Ε.Ε., παρά τις τότε πανηγυρικές εξαγγελίες ότι δεν θα ξαναϋπάρξουν τείχη στην Ευρώπη, κατασκευάζουν τα νέα τείχη της Ευρώπης Φρούριο, εμπνέονται και χρησιμοποιούν την τεχνογνωσία του Τείχους της Ντροπής του Ισραήλ

Κατηγορίες: