Όχι άλλοι νεκροί στα κέντρα κράτησης - Παύση κάθε δίωξης των συγκρατούμενων του Μπάμπερ Χαν

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 21/07/2011 - 5:11μμ
Οι συνθήκες θανάτου του υπό απέλαση μετανάστη Μπάμπερ Χαν στο κέντρο κράτησης του Ελληνικού δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: Δεν πρόκειται ούτε για αιφνίδιο θάνατο, ούτε για ιατρικό λάθος. Ένας άνθρωπος, κρατούμενος για τη διοικητική παράβαση της μη νόμιμης παραμονής στη χώρα, εγκαταλείφθηκε άρρωστος, χωρίς περίθαλψη και χωρίς να διακομιστεί σε νοσοκομείο.
 
Η διαμαρτυρία και η αγανάκτηση των κρατούμενων για τον άδικο θάνατο του Μπάμπερ Χαν,όχι μόνο αντιμετωπίστηκε με την επέμβαση των ΜΑΤ στα κρατητήρια, αλλά και με την παραπομπή 8 ατόμων με κακουργηματικές κατηγορίες. Οι αρχές επιχείρησαν να επιβάλλουν τη σιωπή και την υποταγή στους κρατούμενους που αγωνίζονται για να ακουστεί η φωνή τους και να καταγγείλουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους. Προς «παραδειγματισμόν» χρησιμοποιήσαν αυτή τη φορά όχι μόνο τη βία, αλλά και την απειλή πολύχρονης φυλάκισης, ώστε οι μετανάστες να αποδεχτούν εν τέλει ως «φυσιολογική», την εξαίρεσή τους από κάθε δικαίωμα, την απειλή όχι μόνο της ελευθερίας και αξιοπρέπειάς τους αλλά και την ανασφάλεια της ίδιας της ζωής τους.
 
Ο Μπάμπερ Χαν είναι ένα ακόμη θύμα του συστήματος καταστολής και εγκλεισμού των μεταναστών, των πολυδιαφημισμένων από τον υπουργό Προ. Πο. κέντρων πρώτης υποδοχής και απέλασης, τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο από στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο θάνατος του Μπάμπερ Χαν αποκάλυψε για μια στιγμή τα όσα συμβαίνουν σε αυτούς τους χώρους που, ακόμη και όταν βρίσκονται μέσα σε πόλεις, καλύπτονται από τη σιωπή: Αποκλεισμός και απομόνωση των εγκλείστων, συνθήκες εξαθλίωσης και ακραίου συνωστισμού, αστυνομική αυθαιρεσία, εξευτελισμός και απαξίωση της αξιοπρέπειας και της ζωής των ανδρών, γυναικών και ανηλίκων μεταναστών.
 
Σήμερα, στο πρόσωπο των μεταναστών εξαντλείται η αγριότητα του κράτους, κατασκευάζονται τα εξιλαστήρια θύματα της κρίσης και επιβάλλονται πολιτικές συλλογικής ευθύνης και καταστολής. Είναι καθήκον όλων μας να αντισταθούμε στο ρατσισμό, την κρατική αυθαιρεσία και την εμπέδωση της εξαίρεσης δικαιωμάτων των μεταναστών. Γιατί η συρρίκνωση των δικαιωμάτων των μεταναστών και μεταναστριών, προετοιμάζει τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων όλων μας.
 
Απαιτούμε:
  • Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το θάνατο του Μπάμπερ Χαν
  • Να σταματήσει κάθε δίωξη στους συγκρατούμενούς του
  • Κανένα στρατόπεδο κράτησης
  • Δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και αστέγων
  • Νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες και μετανάστριες
 
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
Κατηγορίες: