εργασιακά

Δελτίο Θυέλλης Τεύχος 39 - Ο ασκός του Αιόλου

  • Δημοσιεύτηκε: Τετ, 25/06/2014 - 12:43μμ

Αν αυτό το κείμενο δεν είχε γραφτεί την τελευταία στιγμή αλλά δυο βδομάδες πιο πριν, ως έπρεπε, θα ήταν πολύ διαφορετικό. Θα εστίαζε στην απολειτουργία και απαξίωση της βιομηχανικής και ναυπηγικής ζώνης στο Πέραμα και το Θριάσιο, στην προβληματική λειτουργία των ναυπηγείων που πληρώνουν κάποια ψίχουλα που περισσεύουν τους εργαζόμενούς τους όταν έρχεται άνωθεν κάποιο κονδύλι. Θα εστίαζε στις εκβιαστικά προτεινόμενες «οικιοθελείς» αποχωρήσεις, τις διαθεσιμότητες και την εκ περιτροπής εργασία στα δυο μεγάλα χαλυβουργεία της περιοχής, όπου τα εργοστασιακά σωματεία έκαναν και κάνουν απεγνωσμένα εκκλήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης για να δώσει κι άλλα προνόμια στους εργοδότες τους (βλ. φθηνότερο ρεύμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και το ρεπορτάζ του Τέλλογλου για την τηλεόραση του ΣΚΑΙ, όπου μέλος της τωρινής διοίκησης του σωματείου, μάρτυρας κατηγορίας εναντίον συναδέλφων του απεργών, δηλώνει: «Πρέπει να φτηνύνουν το ρεύμα για να δουλέψει ο Μάνεσης, για να δουλέψω κι εγώ να πληρώσω το δικό μου ρεύμα». Και έχει το δίκιο του ο εργάτης αυτός που έχει κάνει τα δικά του συμφέροντα ένα με αυτά του αφεντικού του: Με την επερχόμενη αύξηση στα τιμολόγια οικιακής χρήσης της ΔΕΗ και τις ατομικές συμβάσεις των 580 ευρώ, σε λίγο μόνο το λογαριασμό του ρεύματος θα μπορεί να πληρώσει.             

Αν αυτό το κείμενο είχε γραφτεί δυο βδομάδες πιο πριν, θα προσέγγιζε το θέμα της ναυπηγοεπισκευαστικής στο Πέραμα, το σωματείο των «Ελλήνων» που θέλει ανεξέλεγκτους τους εργολάβους να επιβάλουν τα δικά τους μεροκάματα χωρίς κανένα σεβασμό στις συλλογικές συμβάσεις, τη δράση του σωματείου, το ρόλο της Χρυσής Αυγής στη µώνη και την ευρύτερη περιοχή, την αυξανόμενη επίδραση του ναζισμού που πάει χέρι χέρι με το ξεπούλημα του λιμανιού στην COSCO και άλλα προφανή αλλά ανεξιχνίαστα.

Μια επιστράτευση που έγινε, ένας αγώνας που δεν έγινε

  • Δημοσιεύτηκε: Σάβ, 25/05/2013 - 4:02μμ

Τα γεγονότα είναι γνωστά. Απεργία των καθηγητών μέσα στις πανελλήνιες εξετάσεις, προληπτική επιστράτευση τους από την κυβέρνηση, επικύρωση της απεργιακής απόφασης από μαζικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, αναστολή της απεργίας στη συνέχεια.

Οι δυσκολίες ήταν επίσης γνωστές: Κίνδυνος μαζικών απολύσεων καθηγητών που θα αγνοούσαν την επιστράτευση, ύφεση του ευρύτερου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, και ανοιχτά διασπαστικός και υπονομευτικός ρόλος της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, ιδεολογική τρομοκρατία από την πλειονότητα των ΜΜΕ και διάφορα «λόμπι».

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Αλληλεγγύη στους ναυτεργάτες

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 05/02/2013 - 11:16μμ

H απάντηση στην κυβέρνηση των επιστρατεύσεων, της  καταστολής, των βασανιστηρίων, της κρίσης, της φτώχιας, είναι ο αταλάντευτος αγώνας μας και η αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μας.

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Σελίδες