φυλακές

Η κυβέρνηση εκθέτει τη ζωή του Βασίλη Δημάκη σε κίνδυνο

  • Δημοσιεύτηκε: Τετ, 29/04/2020 - 3:10μμ

Στις 9 Απριλίου, η Ρομά κρατούμενη στις φυλακές της Θήβας Αζιζέλ Ντενίρογλου, που στερείται την ιατροφαρμακευτική φροντίδα –μολονότι επί μέρες εμφανίζει ανησυχητικά συμπτώματα–, πεθαίνει κατά τη μετακομιδή της με το ΕΚΑΒ.

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Η αναγκαιότητα της τρομοϋστερίας και πώς να την αντιμετωπίσουμε (Δελτίο Θυέλλης Τεύχος 38 - Απρίλιος 2014)

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 15/04/2014 - 7:38μμ

Το ότι βιώνουμε ένα ιδιότυπο καθεστώς έκτακτης ανάγκης είναι πλέον γνωστό: Με την ενεργό συνέργεια της θεωρητικά «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης, οι ελευθερίες συρρικνώνονται, η καταστολή διογκώνεται, τα δικαιώματα αμφισβητούνται. Από την αλόγιστη χρήση χημικών και τις προληπτικές προσαγωγές της πρώτης μνημονιακής περιόδου, περάσαμε έτσι στην επιλεκτική παρακώλυση και στη συνέχεια τη θεσμική απαγόρευση συλλογικών δράσεων και, πιο πρόσφατα, στην απροκάλυπτη ποινικοποίηση κάθε φρονήματος αντίστασης.

Όμως η συζήτηση πρέπει να προχωρήσει, πέρα από διαπιστώσεις και καταγγελίες, και αυτό προϋποθέτει την επαναπραγμάτευση δυο απλών ερωτημάτων καθ' οδόν προς τη συγκρότηση ενός πραξιακού κώδικα. Δεσπόζει εν πρώτοις η βασική αιτιότητα: Γιατί η ποιοτική έκρηξη καταστολής; Και, δεύτερον, πρέπει αυτή να μας εκπλήσσει;

Είναι η ήττα των βασανιστών, αδερφέ μου (Δελτίο Θυέλλης Τεύχος 38 - Απρίλιος 2014!)

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 15/04/2014 - 7:31μμ

Φθινόπωρο του 2002, στο περιθώριο του καλοκαιριού του ζόφου που ακολούθησε την εξάρθρωση της Ε.Ο. 17Ν, σ' ένα τραπέζι με αφορμή κάποια βαφτίσια στο χωριό. Ένας παλιός συμμαθητής και φίλος παίρνει διακριτικά θέση δίπλα μου μέσα στη γιορτινή βαβούρα. Σκύβει στ' αυτί μου: «Εγώ το ξέρεις ποτέ δεν ασχολιόμουνα με πολιτική και τέτοια, είμαι κι από δεξιά οικογένεια, αλλά δεν μπορώ... Στενοχωρήθηκα, ρε φίλε. Τουλάχιστον με τη 17, έσφιγγε και κάνας κώλος».         

Στα εικοσιεφτά χρόνια συνεχούς δράσης της Ε.Ο. 17Ν, της «πιο τρομερής οργάνωσης στην Ευρώπη» κατά τον Μαρκ Μαζάουερ, άνθισαν όλοι οι μύθοι γύρω από την «οργάνωση-φάντασμα»: Ήταν ταυτόχρονα µορό, πράκτορες, Άραβες, Σοβιετικοί, ο Ανδρέας Παπανδρέου, τηλεμεταφερόμενοι, Ελοχίμ... Η λαϊκή φαντασία κονταροχτυπήθηκε με την καθεστωτική προπαγάνδα των κρατικών μηχανισμών και των μυστικών υπηρεσιών, τα φοβικά σύνδρομα της Αριστεράς ανακατεύτηκαν με τους κανιβαλικούς αφορισμούς των ξεπουλημένων παπαγάλων της Κυριαρχίας.

ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ! (Δελτίο Θυέλλης Τεύχος 38 - Απρίλιος 2014!)

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 15/04/2014 - 6:46μμ

Οι τελευταίες φλούδες από το, έτσι κι αλλιώς προ πολλού ξεραμένο φύλλο συκής της αστικής δημοκρατίας, πέφτουν. Ο βασιλιάς αποκαλύπτεται γυμνός και αποκρουστικός. Δουλικός απέναντι στην Τρόικα, το εγχώριο και το διεθνές κεφάλαιο, ανάλγητος απέναντι στους φτωχούς και τους ανυπότακτους. Χέρι χέρι με το πολυνομοσχέδιο, τη διάλυση του ΕΟΠΥΥ, τις χιλιάδες απολύσεις, την καταλήστευση του δημόσιου πλούτου, η καταστολή των εργατικών αγώνων, τα πογκρόμ κατά αναρχικών, η τρομοϋστερία, οι δολοφονίες κατά μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο αλλά και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το νέο νομοσχέδιο για τις φυλακές, που ετοιμάζει την εξορία μέσα στη φυλακή, την ψυχική και φυσική εξόντωση των πολιτικών κρατουμένων, την κατατρομοκράτηση των υπόλοιπων φυλακισμένων, αλλά και κάθε αγωνιζόμενου ανθρώπου.

Η καταστολή αποτελεί το τελευταίο επιχείρημά τους. Μπορεί να διώκουν τη Χρυσή Αυγή, αλλά υιοθετούν όλο και περισσότερο την ατζέντα της, μπορεί να συλλαμβάνουν τους υπαίτιους της εν ψυχρώ δολοφονίας του αλβανού κρατούμενου Ίλι Καρέλι, αλλά εξαπολύουν τη βαρβαρότητα στις φυλακές και όχι μόνο που θα προκαλέσει πολλές τέτοιες δολοφονίες. Είναι ακροδεξιοί, οικονομικά, πολιτικά, ιδεολογικά, ηθικά. «Είναι γεννημένοι αντικομμουνιστές», όπως δήλωσε ο απελθών Μπαλτάκος. Και όσο πλησιάζουν οι εκλογές, πολλώ δε μάλλον αν το αποτέλεσμά τους είναι αρνητικό για αυτούς, θα γίνονται χειρότεροι και σκληρότεροι. Ούτως ή άλλως, η «κυβερνητική δημοκρατία» και το καθεστώς εξαίρεσης δικαιωμάτων είναι ήδη εδώ: πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, πολιτικές επιστρατεύσεις απεργών, ειδικές συνθήκες κράτησης (χωρίς δικαιώματα) για μετανάστες χωρίς χαρτιά και πολιτικούς κρατούμενους, ακόμα και υπόδικους. Στη «νομιμότητα χωρίς νόμο» και στο «δίκαιο του εχθρού» που εφαρμόζουν οι άρχοντες δεν χωρούν διορθώσεις και «δημοκρατικά νιαουρίσματα». Ένας τρόπος υπάρχει: Να βάλουμε τα δυνατά μας να τους ανατρέψουμε!

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΥΠΟΥ Γ - Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 27/03/2014 - 2:10μμ

Συλλογικότητες, άτομα, συγγενείς κρατουμένων και πρώην κρατούμενοι συγκροτήσαμε τη Δράση Ενάντια στο Ελληνικό Γκουαντάναμο, ενάντια δηλαδή στις φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου Γ, και στο νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης που τις θεσμοθετεί. Ακολουθεί δελτίο Τύπου-κάλεσμα:

 

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΥΠΟΥ Γ

Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ

Ένας νέος σωφρονιστικός τρομονόμος, το νομοσχέδιο που κατέθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ, ήρθε αυτές τις μέρες να θεσμοθετήσει και να εδραιώσει το κλίμα τρομοϋστερίας, ηθικού πανικού και τρομοκράτησης που προσπαθεί να δημιουργήσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση.

 

Οι διατάξεις του δημιουργούν (και θεσμικά, αφού στην πράξη υπάρχει από το 2002) μια φυλακή μέσα στη φυλακή, μια γκρίζα ζώνη πειθάρχησης όπου παύουν να ισχύουν τα δικαιώματα, αλλά και κάθε έννοια δικαίου. Αναλυτικά:

·       Ως τύπου Γ ορίζεται αρχικά η φυλακή του Δομοκού αλλά και παραρτήματα σε άλλες «συμβατικές» φυλακές.

·       Σε αυτήν, θα κρατούνται κυρίως άτομα που έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται με βάση το άρθρο 187Α (τρομονόμος) αλλά και όποιος κρατούμενος έχει διαπράξει πειθαρχικά παραπτώματα ή θεωρηθεί επικίνδυνος για την ασφάλεια της φυλακής, της δημόσιας τάξης και της… χώρας

·       Οι κρατούμενοι της φυλακής αυτής: Δεν έχουν δικαίωμα σε άδεια. Θα εκτίουν ολόκληρη την ποινή τους, χωρίς να υπολογίζεται κανένα ευεργετικό μέτρο για τη μείωση της. Θα παραμένουν σε αυτήν για τουλάχιστον 10 χρόνια, με δυνατότητα επανεξέτασης και ανανέωσης της κράτησης ανά 2 χρόνια. Οι καταδικασμένοι σε ισόβια με τον τρομονόμο δεν θα έχουν δικαίωμα απόλυσης υπό όρους αν δεν συμπληρώσουν τουλάχιστον 20 χρόνια ποινής. Δεν θα έχουν δικαίωμα εργασίας. Θα υπάρχει σαφής περιορισμός στα επισκεπτήρια και γενικότερα στην επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο.

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ!!!

  • Δημοσιεύτηκε: Τετ, 26/03/2014 - 7:31μμ

                                                                                                                     Με αφορμή το νομοσχέδιο

Δένδια/Αθανασίου

Στην έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας και με αφορμή τη φυγή ελάχιστων κρατουμένων και υποδίκων, γινόμαστε μάρτυρες αναβίωσης του κλίματος τρομοϋστερίας αλλά και πανηγυρικής έναρξης μιας τρομοσταυροφορίας.

Ο τελικός στόχος είναι η εξόντωση σε κατασταλτικό και συμβολικό επίπεδο του "εσωτερικού εχθρού", δηλαδή των πλέον ριζοσπαστικών τμημάτων της κοινωνίας, που αντιστέκονται, αντιδρούν και αγωνίζονται.

Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται η αναδιάταξη, ανατροπή και επαναθεμελίωση όλου του θεσμικού πλαισίου που αφορά την καταστολή, αστυνομική, δικαστική-ποινική, σωφρονιστική. Τα τελευταία χρόνια ανατράπηκε αυτό που αποκαλούνταν «Κράτος Δικαίου» και τη θέση του πήρε το «Κράτος του Νόμου και της Τάξης». Τρομονόμοι, Ειδικοί Νόμοι, Ιδιώνυμα, Κουκουλονόμοι, επιβαρυντικές περιστάσεις, αυστηροποίηση ποινών, αύξηση των εγκλεισμών και των προφυλακίσεων συνθέτουν το νέο κατασταλτικό τοπίο.

Κατηγορίες: 

Να αποφυλακιστεί τώρα ο Κώστας Σακκάς

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 06/06/2013 - 5:28μμ

 Ό δικαστικός αυταρχισμός και η ανεξέλεγκτη περιφρόνηση κάθε πλαισίου  της αστικής και συνταγματικής νομιμότητας ξεπέρασε κάθε όριο,  με την αυθαίρετη απόφαση –βούλευμα του  συμβουλίου των εφετών– για την παράταση της προσωρινής  κράτησης του Κώστα Σακκά, που κινδυνεύει να συμπληρώσει 3 χρόνια προφυλάκισης, κατά παράβαση όλου του ισχύοντος δικονομικού πλαισίου.

Το δίκαιο της σκοπιμότητας που εφαρμόζουν οι δικαστές  του κράτους εξαίρεσης δεν ορρωδεί μπροστά  στις διατάξεις  του συντάγματος,   που  φαίνεται να μην έχουν κανένα κύρος και καμία  ισχύ  απέναντι σ’ αυτούς που δεσμεύονται για την εφαρμογή τους.

Αποδεικνύεται για μια φορά ακόμη ότι, όσο οι κοινωνικοί και πολιτικοί συσχετισμοί τους το επιτρέπουν, οι αποφάσεις των δικαστών δεν θα είναι και δεν θα προσπαθούν να δείχνουν νόμιμες αλλά θα είναι επιδεικτικά και εκδικητικά σκόπιμες,  επιβεβαιώνοντας ανενδοίαστα ότι είναι εργαλείο της κυρίαρχης πολιτικήςκαι  μέσο κατασκευής φρονήματος που καμία σχέση και αντιστοίχηση δεν έχει με το Δίκαιο.

  • Το Δίκτυο  εκφράζει την  αλληλεγγύη του στον Κώστα Σακκά  που βρίσκεται ήδη σε απεργία πείνας
  • Καταγγέλλει  την  μεθόδευση  σε βάρος του.
  • Ζητά την άμεση  άρση της κράτησης και την  αποφυλάκισή του.

 

 

Αθήνα 6/6/2013

                                   ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ  ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Θεματικές: 
Κατηγορίες: 

Σελίδες