Η κυβέρνηση εκθέτει τη ζωή του Βασίλη Δημάκη σε κίνδυνο

  • Δημοσιεύτηκε: Τετ, 29/04/2020 - 3:10μμ

Στις 9 Απριλίου, η Ρομά κρατούμενη στις φυλακές της Θήβας Αζιζέλ Ντενίρογλου, που στερείται την ιατροφαρμακευτική φροντίδα –μολονότι επί μέρες εμφανίζει ανησυχητικά συμπτώματα–, πεθαίνει κατά τη μετακομιδή της με το ΕΚΑΒ. Σε επιστολή προς τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, στις 14 Απριλίου, οι κρατούμενοι του Κορυδαλλού μιλούν δικαίως για «δολοφονημένη από την κρατική αναλγησία»: καταγγέλλουν ελλείψεις σε είδη προσωπικής υγιεινής, διαμαρτύρονται για τη διακοπή του επισκεπτηρίου τους και των προμηθειών σε τρόφιμα και ρούχα, και κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπαιγμό, διότι υπόσχεται καθησυχαστικά νομοσχέδιο περί αποσυμφόρησης, ενώ στην πράξη επιβάλλει περισσότερους περιορισμούς, χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα.

Η κυβέρνηση δεν συγχωρεί τη συμμετοχή του Βασίλη Δημάκη στη δίκαιη διαμαρτυρία των συγκρατουμένων του. Στις 21 Απριλίου, αγριάνθρωποι των ΕΚΑΜ εισβάλλουν στο κελί του και τον μεταφέρουν κακήν κακώς στις φυλακές των Γρεβενών, εξωθώντας τον σε απεργία πείνας, για δεύτερη φορά μετά το 2018. Επί πέντε μέρες, η κυβέρνηση δεν ανακαλεί την εκδικητική απαγωγή. Από τη Δευτέρα, λοιπόν, ο Δημάκης προχωρά σε απεργία δίψας, θέτοντας πλέον τη ζωή του σε κίνδυνο. Το να αντιμετωπίζεις έναν απεργό δίψας με τη δήλωση «ουδέν κόλλημα θα υπάρξει ως προς τη συνέχιση των σπουδών του», όπως κάνει το υπ. Προστασίας του Πολίτη, συνιστά παροιμιώδη κυνισμό και πρόκληση.

Ενώ «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής», όπως τονίστηκε στο χτεσινό πρωθυπουργικό διάγγελμα, οι κρατούμενοι σε φυλακές και κέντρα κράτησης υφίστανται την πιο ακραία εκδοχή «ανοσίας της αγέλης». Είμαστε, λοιπόν, ολόψυχα με τον Βασίλη: όχι γιατί είναι «αριστούχος υπότροφος του ΙΚΥ» (το σημαντικό είναι πως παλεύει να ξαναχτίσει τη ζωή του μέσα σε χίλιες αντιξοότητες), ούτε γιατί η διαμαρτυρία του στον Κορυδαλλό ήταν «ειρηνική» (το βασικό είναι πως ήταν δίκαιη). Αν, ήδη πριν από την πανδημία, η «αντεγκληματική» πολιτική της κυβέρνησης εξευτέλιζε την αξιοπρέπεια των κρατουμένων, σήμερα εκθέτει σε ακραίο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους, μάλλον γιατί κρίνονται περιττοί στην προσπάθεια «επανεκκίνησης της οικονομίας».

* Να ανακληθεί τώρα η μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στα Γρεβενά

* Άμεση αποσυμφόρηση φυλακών, με αποφυλάκιση όσων έχουν εκτίσει το 1/3  της ποινής, όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (με χρήση των άρθρων 110Α ΠΚ και 105ΠΚ) και όσων εκτίουν ποινές μέχρι 5 έτη

* Διασφάλιση πλήρους φροντίδας υγείας για όλες και όλους τους κρατούμενους

 

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

29.4.2020

Θεματικές: 
Κατηγορίες: