ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΥΠΟΥ Γ - Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 27/03/2014 - 2:10μμ

Συλλογικότητες, άτομα, συγγενείς κρατουμένων και πρώην κρατούμενοι συγκροτήσαμε τη Δράση Ενάντια στο Ελληνικό Γκουαντάναμο, ενάντια δηλαδή στις φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου Γ, και στο νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης που τις θεσμοθετεί. Ακολουθεί δελτίο Τύπου-κάλεσμα:

 

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΥΠΟΥ Γ

Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ

Ένας νέος σωφρονιστικός τρομονόμος, το νομοσχέδιο που κατέθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ, ήρθε αυτές τις μέρες να θεσμοθετήσει και να εδραιώσει το κλίμα τρομοϋστερίας, ηθικού πανικού και τρομοκράτησης που προσπαθεί να δημιουργήσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση.

 

Οι διατάξεις του δημιουργούν (και θεσμικά, αφού στην πράξη υπάρχει από το 2002) μια φυλακή μέσα στη φυλακή, μια γκρίζα ζώνη πειθάρχησης όπου παύουν να ισχύουν τα δικαιώματα, αλλά και κάθε έννοια δικαίου. Αναλυτικά:

·       Ως τύπου Γ ορίζεται αρχικά η φυλακή του Δομοκού αλλά και παραρτήματα σε άλλες «συμβατικές» φυλακές.

·       Σε αυτήν, θα κρατούνται κυρίως άτομα που έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται με βάση το άρθρο 187Α (τρομονόμος) αλλά και όποιος κρατούμενος έχει διαπράξει πειθαρχικά παραπτώματα ή θεωρηθεί επικίνδυνος για την ασφάλεια της φυλακής, της δημόσιας τάξης και της… χώρας

·       Οι κρατούμενοι της φυλακής αυτής: Δεν έχουν δικαίωμα σε άδεια. Θα εκτίουν ολόκληρη την ποινή τους, χωρίς να υπολογίζεται κανένα ευεργετικό μέτρο για τη μείωση της. Θα παραμένουν σε αυτήν για τουλάχιστον 10 χρόνια, με δυνατότητα επανεξέτασης και ανανέωσης της κράτησης ανά 2 χρόνια. Οι καταδικασμένοι σε ισόβια με τον τρομονόμο δεν θα έχουν δικαίωμα απόλυσης υπό όρους αν δεν συμπληρώσουν τουλάχιστον 20 χρόνια ποινής. Δεν θα έχουν δικαίωμα εργασίας. Θα υπάρχει σαφής περιορισμός στα επισκεπτήρια και γενικότερα στην επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο.

·       Την εξωτερική φύλαξη, τις εισόδους/εξόδους, τον έλεγχο εισερχομένων προσώπων αναλαμβάνει, αντί της σωφρονιστικής υπηρεσίας, η ΕΛ.ΑΣ.

·       Τη διοίκηση των φυλακών αυτών αναλαμβάνουν συνταξιούχοι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. ή ανώτατοι δικαστές.

·       Τέλος σε κρατούμενους που θα συμβάλουν με πληροφορίες στην εξάρθρωση ένοπλης οργάνωσης επιφυλάσσεται ευνοϊκή ποινική μεταχείριση (ανεξαρτήτως του αδικήματός τους). Με τον τρόπο αυτό δεν θεσμοθετείται απλώς η ρουφιανιά, αλλά αποκαλύπτεται περίτρανα για ποιανού την ασφάλεια κόπτεται στ’ αλήθεια ο νομοθέτης.

Με το νομοσχέδιο αυτό οι κυβερνώντες επιχειρούν μια τομή: εισάγουν την έννοια της εκδίκησης στην ποινική διαδικασία, ακυρώνουν στην πράξη νομικά κεκτημένα όπως το τεκμήριο της αθωότητας και οι αρχές της ισότητας και αναλογικότητας στην έκτιση της ποινής, θεσμοθετούν το βασανιστήριο της απομόνωσης ως τρόπο πειθάρχησης όσων αντιδρούν, «χτίζουν» φυλακές-άβατα όπου θα βασιλεύει η αυθαιρεσία και ο νόμος του ανθρωποφύλακα, δημιουργούν, τέλος, ένα σωφρονιστικό παράδειγμα που απευθύνεται σε όλη την κοινωνία.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι τα πρόσφατα γεγονότα στο Μαλανδρίνο καταδεικνύουν ότι οι φυλακές είναι ένα καζάνι που βράζει, ενώ την ίδια στιγμή, με αιφνιδιαστικές εφόδους σε κελιά, ακύρωση επισκεπτηρίων και αδειών, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποδεικνύει τι ακριβώς εννοεί με τον όρο «διαβούλευση».

    Ζητάμε να αποσυρθεί τώρα το τρομο-νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που οδηγεί τους κρατούμενους στη φυσική και ψυχική τους εξόντωση.
    Συμπαραστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα που δίνουν ήδη ενωμένοι οι κρατούμενοι σε όλη τη χώρα.
    Καλούμε στην διαδήλωση ενάντια στη δημιουργία φυλακών νέου τύπου που οργανώνει η Πρωτοβουλία Αντίστασης και Αλληλεγγύης την Παρασκευή 28 Μαρτίου στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια.

ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

Θεματικές: 
Κατηγορίες: