Εκδικάζεται η αίτηση έκδοσης στην Τουρκία του Αρσλάν Ταϊφούν Οζκιόκ

  • Δημοσιεύτηκε: Τετ, 22/07/2009 - 6:56μμ

Την Παρασκευή 24/7 εκδικάζεται στις 10:00 πμ στο Εφετείο (Λουκάρεως) η αίτηση για την έκδοση στην Τουρκία του Αρσλάν Ταϊφούν Οζκιόκ. Οι Τουρκικές αρχές ζητάνε την έκδοση του αριστερού αγωνιστή με βάση την  καταδίκη του εις θάνατον από χουντικό στρατοδικείο, καθώς και εντάλματα που αφορούν την πολιτική δράση του στο προοδευτικό κίνημα. Είναι εξόχως χαρακτηριστικό ότι τα εντάλματα, που υποτίθεται ότι στηρίζουν το κατηγορητήριο, έχουν εκδοθεί μετά τη σύλληψη του στην Ελλάδα…

Μια πιθανή έκδοση του Οζκιόκ στην Τουρκία μπορεί να τον εκθέσει σε κίνδυνο βασανισμού και πολυετούς άδικης κάθειρξης. Ακόμα και ίδια η ζωή του κινδυνεύει, αφού η θανατική ποινή (στην οποία έχει και ο ίδιος καταδικαστεί) δεν έχει καταργηθεί θεσμικά. Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  και τη Διεθνή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων. Μάλιστα, οι μαρτυρίες του Οζκιόκ από τα βασανιστήρια που έχει υποστεί στις Τουρκικές φυλακές, έχουν αποτελέσει βάση για καταγγελίες από τη Διεθνή Αμνηστία.

 Η Επιτροπή Αλληλεγγύης καλεί σε κινητοποίηση για να μην εκδοθεί ο αγωνιστής Αρσλάν Ταϊφούν Οζκιόκ. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια επανάληψη της υπόθεσης Οτζαλάν, δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα αγωνιστή της ελευθερίας να διωχτεί για τη δράση του.

 

Αθήνα 22/7/09 

 

Επιτροπή Αλληλεγγύης 

http://ozkiok.wordpress.com

 

Θεματικές: 
Κατηγορίες: