Αλληλεγγύη στους Αφγανούς απεργούς πείνας στα Προπύλαια

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 06/01/2011 - 10:56μμ

Εδώ και ενάμισι μήνα Αφγανοί πρόσφυγες έχουν κατασκηνώσει στα Προπύλαια διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσής τους στην Ελλάδα, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμά τους στο πολιτικό άσυλο, ως πρόσφυγες  πολέμου. Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους αλλά, στην προσπάθειά τους να συναντηθούν και να μιλήσουν με τον κ.Παπουτσή στις 20/12, τους υποδέχτηκε η αστυνομία και χτυπώντας τους, τους ανάγκασε να φύγουν από το Υπουργείο.  

Η κυβερνητική αδιαφορία, μισανθρωπιά και βία ανάγκασε τους Αφγανούς πρόσφυγες να προχωρήσουν σε απεργία πείνας με ράψιμο των στομάτων τους από τις 29/12. Όπως γράφουν στην ανακοίνωσή τους «βία ασκείται καθημερινά πάνω μας με τον τρόπο που μας αναγκάζει η Ελληνική Πολιτεία να ζούμε. Η χώρα μας βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, αρκετοί από τους συμπατριώτες μας έχουν πεθάνει στην προσπάθειά τους να βρουν ένα ασφαλές μέρος να ζήσουν και η διεθνής κοινότητα αδιαφορεί για την κατάστασή μας και την δυστυχία της χώρας μας. Και ενώ σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες έχουμε τουλάχιστον το δικαίωμα για πολιτικό άσυλο, πολλοί από εμάς για χρόνια τώρα ζούμε στην Ελλάδα μέσα στην ανασφάλεια και την απειλή για την κάθε είδους κακοποίηση.»  

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά βιώνουν καθημερινά την ανασφάλεια, το φόβο αλλά και την απαξίωση από μεριάς του Ελληνικού κράτους. Τα μηδαμινά ποσοστά αναγνώρισης της προσφυγικής ιδιότητας σε συνδυασμό με την κυβερνητική άρνηση για μια νέα διαδικασία νομιμοποίησης οδηγούν πρόσφυγες και μετανάστες στην απόγνωση. Η αντιμεταναστευτική αυτή πολιτική αποτελεί την κύρια αιτία πολλών προβλημάτων κοινωνικού αποκλεισμού στις γειτονιές, της νομιμοποίησης της ξενοφοβίας και της αποθράσυνσης των ακροδεξιών συμμοριών. Το δικαίωμά στο άσυλο, ειδικά στην σημερινή συγκυρία της κρίσης και της όξυνσης του κοινωνικού αποκλεισμού, είναι αυτονόητο. Ειδικά στους ανθρώπους οι οποίοι έρχονται από χώρες όπου πόλεμοι και φτώχεια κυριαρχούν –όπως το Αφγανιστάν- θα έπρεπε να χορηγείται απευθείας πολιτικό άσυλο και κοινωνικές παροχές.

Οι Αφγανοί πρόσφυγες στα Προπύλαια αποτελούν ένα παράδειγμα για όλους εμάς καθώς, σε τόσο δύσκολες συνθήκες, δεν χάνουν το κουράγιο και την ελπίδα τους και παλεύουν, με όποιο τρόπο μπορούν, για τα δικαιώματα τους.

 

Στηρίζουμε τον αγώνα τους και απαιτούμε άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση.


Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Αθήνα 05/01/2011

Θεματικές: 
Κατηγορίες: