Όλοι και όλες μαζί κινητοποιούμαστε ενάντια στη φασιστική βία - Κοινός αγώνας ντόπιων και μεταναστών απέναντι στην φτώχεια, την ανεργία και την υποβάθμιση των γειτονιών μας

  • Δημοσιεύτηκε: Κυρ, 19/12/2010 - 5:17μμ

Ενεργοί πολίτες και άτομα, μεταναστευτικοί φορείς, οργανώσεις δικαιωμάτων, κινήσεις κατοίκων, δημοτικές κινήσεις, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να σταματήσει η φασιστική βία, που εξαπλώνεται σήμερα επικίνδυνα, και να δοθούν λύσεις στα κοινωνικά και άλλα προβλήματα τα οποία χαρακτηρίζουν ορισμένες περιοχές της πόλης. Συγκροτούμε την Πρωτοβουλία «Ποτέ ξανά!», ανοιχτή σε όλους τους φορείς και τα άτομα που συμμερίζονται κοινούς στόχους:

Στο κέντρο της Αθήνας και σε γειτονιές, κυρίως του 6ου Διαμερίσματος, επικρατούν συνθήκες μεγάλης υποβάθμισης, που οφείλονται, από τη μια, στη φτώχεια, την ανεργία και την κατάρρευση των προνοιακών δομών και υπηρεσιών του δήμου και του κεντρικού κράτους και, από την άλλη, στη δράση παράνομων κυκλωμάτων (διακίνηση ναρκωτικών,  καταναγκαστική πορνεία, εκμετάλλευση παιδιών), κερδοσκοπίας στη γη και τα ακίνητα, αλλά και οργανωμένων ακραίων ρατσιστικών και φασιστικών ομάδων. Τα θύματα αυτής της πραγματικότητας είναι πρώτα απ' όλα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους λόγω των πολέμων και της αδυναμίας να επιβιώσουν εκεί. Αλλά και οι Έλληνες συμπολίτες μας, που οι γειτονιές τους απαξιώνονται και εγκαταλείπονται, ενώ οι πλατείες και οι δημόσιοι χώροι ερημώνουν, βιώνουν την υποβάθμιση και την ανασφάλεια, χωρίς να μπορούν να κατανοήσουν, όταν κυριαρχούν οι απειλητικές εμπρηστικές φωνές, τις βαθύτερες αιτίες υπαρκτών προβλημάτων και τις δυνατότητες ν' αντιμετωπιστούν.

Στο σκοτεινό αυτό πλαίσιο εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού. Όταν οι κοινωνικές λύσεις απουσιάζουν, όταν η αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων χάνεται, τον λόγο έχει, αναλαμβάνοντας δράση, ο οργανωμένος ρατσισμός, που υποδεικνύει ως υπαίτιο των προβλημάτων τον «άλλο», τον «ξένο», τον «παρείσακτο» και τον καθιστά αποδιοπομπαίο τράγο. Άλλοτε η αιτία του κακού ήταν οι Εβραίοι, σήμερα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Παρόμοιες ιδέες καλλιεργούνται, επίσης, από τον κυρίαρχο λόγο του κράτους και τα ΜΜΕ, που αποδίδουν την εγκληματικότητα αποκλειστικά στους ξένους και προβάλλουν προνομιακά φορείς μισαλλόδοξων και εμπρηστικών απόψεων, ενώ ταυτίζουν τους αγανακτισμένους πολίτες με τους κατοίκους των προβληματικών περιοχών. Έτσι, το τελευταίο διάστημα, οι φασιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών τείνουν να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού αστυνομικού δελτίου. Δεκάδες άνθρωποι έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμών ή και μαχαιρωμάτων, άτυπα τζαμιά δέχονται συχνά εμπρηστικές επιθέσεις, συμμορίες επιβάλλουν ένα ιδιότυπο απαρτχάιντ σε δημόσιους χώρους (πλατείες Αγίου Παντελεήμονα, Αττικής, κ.λπ.), εμποδίζοντας τους αλλοδαπούς πολίτες να τους χρησιμοποιούν. Οι δράστες αυτών των ειδεχθών εγκλημάτων δεν κρύβουν την ταυτότητα τους, αντίθετα, αφήνουν τα διαπιστευτήριά τους στον τόπο του εγκλήματος. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, οι εγκληματίες που επιχείρησαν να κάψουν χώρους όπου συχνάζουν μετανάστες, δεν δίστασαν να κολλήσουν στις εισόδους τους αυτοκόλλητα της Χρυσής Αυγής.

Η αστυνομία, ενώ έχει πολύ έντονη παρουσία στις περιοχές που διαδραματίζονται τα γεγονότα, ανέχεται ή/και  συγκαλύπτει τις φασιστικές επιθέσεις. Είναι ενδεικτικό το ότι για τις δεκάδες πρόσφατες επιθέσεις ουδείς έχει συλληφθεί, ουδείς έχει παραπεμφθεί σε δίκη, και, πολύ περισσότερο, ουδέποτε ενοχλήθηκαν όσοι συστηματικά τις προπαγανδίζουν και τις προετοιμάζουν. Αντίθετα, γινόμαστε μάρτυρες συνεργασίας φασιστών με αστυνομικούς. Και όλα αυτά συμβαίνουν παρά τις συνεχείς καταγγελίες των θυμάτων και των δικηγόρων τους.

Η στοχοποίηση των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όχι μόνο δεν δίνει λύση στα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, αλλά αποτελεί την καλύτερη συνταγή για τη διαιώνισή τους, αφού αφήνει στο απυρόβλητο τους πραγματικούς υπεύθυνους. Επιπλέον, βυθίζει τις γειτονιές στη βαρβαρότητα των νοσταλγών του Χίτλερ. Επιμένουμε ότι οι γειτονιές μας έχουν ανάγκη από αλληλεγγύη και όχι από μίσος. Ντόπιοι και μετανάστες μπορούμε να ζήσουμε, να δουλέψουμε και να αγωνιστούμε μαζί.

Διεκδικούμε :

. Να μπει εδώ και τώρα φραγμός στις φασιστικές επιθέσεις και να σταματήσει η ατιμωρησία των ενόχων.

. Να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας και σίτισης για όλους όσοι είναι άστεγοι και  άποροι. Να δοθούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι, που σήμερα περικόπτονται από την κυβερνητική πολιτική.

. Να σταματήσει επιτέλους η εγκατάλειψη των γειτονιών από δήμο και κυβέρνηση.

. Να αναπτυχθούν οι δημοτικές και κρατικές υπηρεσίες για όλους, να ενισχυθεί η καθαριότητα, η συντήρηση του δημόσιου χώρου και η αναβάθμιση της λειτουργίας του με κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

. Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες, να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες και να καταργηθεί η συνθήκη Δουβλίνο 2. 

Αποφασίζουμε να εργαστούμε συστηματικά στις γειτονιές, μαζί με όλους τους κατοίκους, για την αλληλέγγυα αντιμετώπιση των προβλημάτων και να πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες (τοπικές, κεντρικές, με παραστάσεις σε αρμόδιους φορείς) για να σταματήσουν οι φασιστικές εγκληματικές ενέργειες και ν' αποκατασταθούν τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα στις υποβαθμισμένες περιοχές. Για τον σκοπό αυτό απευθυνόμαστε σε όλους χωρίς κανένα αποκλεισμό. Η εκστρατεία μας δίνει προτεραιότητα σε πολλαπλές επαναλαμβανόμενες τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις αλληλεγγύης, εξορμήσεις ενημέρωσης και διαλόγου, σε κάθε γειτονιά του κέντρου της Αθήνας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Στόχος η ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων και η περιθωριοποίηση των φασιστικών και ρατσιστικών ομάδων. Ενώ το πρώτο βήμα συγκέντρωσης των δράσεών μας θα είναι μια μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση το Σάββατο 19 Μάρτη 2011, παραμονές της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης κατά του Ρατσισμού (21 Μάρτη).

Όλες οι συλλογικότητες που μετέχουν στην Πρωτοβουλία «Ποτέ Ξανά!» διατηρούν την αυτονομία τους και συνεργάζονται στις κοινές δράσεις που εκείνες επιλέγουν κάθε φορά και αποφασίζονται σε ανοιχτές συνελεύσεις.

 

 

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

 

 

http://potexana.wordpress.com/

Θεματικές: 
Κατηγορίες: