ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΙΜΟ ΣΕΪΣΙΔΗ;

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 25/05/2010 - 6:42πμ

Ο Σίμος Σεϊσίδης συνελήφθη στις 3 Μαΐου, σοβαρά τραυματισμένος στο πόδι από σφαίρα αστυνομικού. Κατά τη διάρκεια της σύλληψής του κτυπήθηκε άγρια από αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να υποστεί κατάγματα στα πλευρά! Παρακολουθώντας από κοντά την υπόθεση, διαπιστώνουμε ότι η νοσηλεία του υπό κράτηση στο ΚΑΤ χαρακτηρίζεται από σωρεία παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ως κρατουμένου, οι οποίες αναμφισβήτητα επηρεάζουν δυσμενώς την κατάστασή του ως ασθενούς. Υπό αυτή την έννοια, εγείρονται σοβαρά ζητήματα τήρησης της ιατρικής δεοντολογίας. Συγκεκριμένα:

Ο Σεϊσίδης κρατείται σε απομόνωση σε ειδικό θάλαμο-κελί του ΚΑΤ. Επιτρέπεται να τον επισκέπτεται μόνο η μητέρα του, ενώ απαγορεύεται τόσο σε αυτήν όσο και σε οποιονδήποτε άλλο στενό συγγενή του να βρίσκονται στο πλευρό του, παρέχοντάς του στοιχειώδη φροντίδα. Επιπλέον, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστική νοσηλεύτρια της επιλογής του νοσοκομείου, με συνέπεια ο κρατούμενος ασθενής όχι μόνο να ταλαιπωρείται πολύ περισσότερο από έναν άλλο ασθενή σε αντίστοιχη κατάσταση, αλλά να είναι έρμαιο των διαθέσεων των αστυνομικών φρουρών του. Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί είναι η φωτογράφισή του μέσω κινητών από αστυνομικούς την ώρα που τον καθαρίζει και τον αλλάζει το προσωπικό, καθώς και η απάντηση φρουρού στις διαμαρτυρίες του αδελφού του: «Κακό σκυλί ψόφο δεν έχει»! Οι αρμόδιοι γιατροί έχουν ενημερωθεί για όλα αυτά, αλλά αδιαφορούν, αν και είναι σαφές ότι είναι υπεύθυνοι όχι μόνο για τη στενή χορήγηση ιατρικών υπηρεσιών, αλλά για την εξασφάλιση του συνόλου των επιστημονικών, κοινωνικών και συναισθηματικών παραγόντων που βοηθούν την ομαλή θεραπεία του ασθενούς.

Αναμφίβολα, λοιπόν, ο Σίμος Σεϊσίδης έχει ανύπαρκτα δικαιώματα ως κρατούμενος και μειωμένα δικαιώματα ως ασθενής (στ’ αλήθεια, ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί η απαγόρευση τηλεφωνικής επικοινωνίας, τηλεόρασης και ραδιοφώνου;), και μάλιστα ενώ η ζωή του συνεχίζει να βρίσκεται σε κίνδυνο και υπάρχει ενδεχόμενο ακρωτηριασμού του ποδιού του. Δεν αμφιβάλλουμε ότι οι θεράποντες γιατροί και ο διευθυντής της Α′ Ορθοπεδικής Κλινικής του ΚΑΤ θα παραλείψουν οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή ή την αρτιμέλεια του Σίμου Σεϊσίδη. Το ζητούμενο είναι, ωστόσο, εκτός από τα αναγκαία, να κάνουν τα πάντα για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του, πράγμα που τουλάχιστον σημαίνει απόρριψη κάθε πίεσης για επίσπευση της νοσηλείας λόγω ανακριτικών αναγκών, άρση του καθεστώτος απομόνωσης και ασφυκτικής φύλαξης ως επιβαρυντικών για την υγεία του και βεβαίως εξάντληση όλων των μέσων αποφυγής του ακρωτηριασμού.

Ουδέποτε επιχειρήσαμε «ιατρικές συμβουλές», δυστυχώς όμως οι παραβιάσεις που προαναφέρουμε, ο εμπεδωμένος αστυνομικός αγριανθρωπισμός, η εξάρτηση της Ιατρικής (όπως και κάθε επιστήμης εξάλλου…) από ιδεολογικά και κοινωνικά στερεότυπα, καθώς και ζοφερά προηγούμενα, με τραγικότερο αυτό της αστυνομικοϊατρικής μεταχείρισης του Σάββα Ξηρού, μας κάνουν ιδιαίτερα ανήσυχους. Γι’ αυτό καλούμε τους γιατρούς του ΚΑΤ να υπερβούν εαυτόν, την επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου να ελέγξει τις συνθήκες νοσηλείας, την ΕΙΝΑΠ, την ΟΕΝΓΕ και τον ΙΣΑ να υπερασπιστούν τα δικαιώματα του ασθενούς Σίμου Σεϊσίδη και όλες τις οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων να καταγγείλουν αυτή την ακραία μορφή αστυνομικής ασυδοσίας.

Δεν υπάρχουν αναλώσιμοι άνθρωποι και περιττά δικαιώματα!

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κατηγορίες: