Η συνέχιση της κράτησης του Σάββα Ξηρού θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 06/10/2005 - 12:00πμ

Η χτεσινή απόρριψη από το πενταμελές Εφετείο της αίτησης αναστολή εκτέλεσης ποινής που υπέβαλε ο Σάββας Ξηρός, προσκρούει τόσο στην ουσία του νόμου όσο και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα. Η εμφάνιση του Σάββα Ξηρού στο Εφετείο επιβεβαίωσε την τραγική κατάσταση της υγείας του (σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, αλλεπάλληλες παρέσεις προσώπου και άκρων, ανεπαρκής αιμάτωση εγκεφάλου κ.ά.) η οποία έτσι κι αλλιώς πιστοποιείται και από τις ιατρικές αναφορές. Αυτά τα προβλήματα κάνουν την καθημερινότητα του οποιουδήποτε ανθρώπου επίπονη και απαιτούν συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Για έναν κρατούμενο όμως (και μάλιστα για έναν κρατούμενο στα «ειδικά κελιά» του Κορυδαλλού) αυτά τα προβλήματα θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του μιας και παροξύνονται από τον εγκλεισμό και την απουσία ιατρικής φροντίδας.

Η επιμονή στην κράτηση του Σ. Ξηρού δεν σηματοδοτεί άραγε μια ειδική μεταχείριση του αφού ο οποιοσδήποτε άλλος κρατούμενος στη θέση του θα είχε ήδη αποφυλακιστεί; Μια ειδική μεταχείριση που γίνεται μάλιστα ακόμα πιο σκανδαλώδης αν αναλογιστούμε ότι ενώ η υπόθεση της 17Ν χαρακτηρίστηκε από τους κυβερνητικούς ιθύνοντες «μια απλή ποινική υπόθεση όπως όλες οι άλλες», τόσο η δικαστική όσο και η σωφρονιστική μεταχειρισμένη των συγκεκριμένων κατηγορούμενων είναι πολύ πιο σκληρή από αυτές των υπόλοιπων κρατουμένων.

Ή μήπως η επίμονη στην κράτηση του Σάββα Ξηρού δείχνει ότι υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν ότι η φυλάκιση δεν είναι αρκετά σκληρή τιμωρία για τις πράξεις του και είναι επομένως σκόπιμο να εναρμονιστεί και η Ελλάδα με τα πέραν του Ατλαντικού σωφρονιστικά ήθη;

Αθήνα 6/10/2005Κατηγορίες: