Τα λευκά κελιά δεν είναι άθραυστα

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 19/10/2004 - 12:00πμ

Τελικά, η κυβέρνηση υποχώρησε. Το κλουβί του αίσχους αφαιρέθηκε. Ένα μικρό, αλλά πραγματικό βήμα στον αγώνα κατά του καθεστώτος απομόνωσης των πολιτικών κρατουμένων έγινε. Με πρωτεργάτες τους ίδιους τους απεργούς πείνας, ιδιαίτερα την ανυποχώρητη μάχη του Δημήτρη Κουφοντίνα, αναπτύχθηκε μια μαζική πολιτική και κοινωνική διαμαρτυρία κατά των ελληνικών λευκών κελιών. Τα προσχηματικά επιχειρήματα του υπουργού Δικαιοσύνης περί «ασφάλειας» των εγκλείστων κονιορτοποιήθηκαν από την κατακραυγή μεγάλων τμημάτων του δημοσιογραφικού και του νομικού κόσμου, τη δράση του κινήματος αλληλεγγύης με πολύμορφες παρεμβάσεις στους δρόμους αλλά και τους θεσμούς, τη διαφοροποίηση σημαντικών μερίδων του επίσημου πολιτικού κόσμου.


Προφανώς, δεν έχουμε αυταπάτες· το σχέδιο του διεθνούς «αντιτρομοκρατικού» επιτελείου απαιτεί την υποδειγματική (και παραδειγματική) εξόντωση των «εσωτερικών εχθρών». Με αυτή την έννοια, τίποτα δεν έχει αλλάξει, τίποτα δεν είναι όπως παλιά: τα λευκά κελιά απονομιμοποιήθηκαν, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν· το «κλουβί» ξηλώθηκε, αλλά η απομόνωση διατηρείται· η κρατική εκδικητικότητα αποκαλύφθηκε, αλλά οι πολιτικοί κρατούμενοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως «μη πολιτικοί»· η ανεκδιήγητη απόφαση της δίκης για την υπόθεση του ΕΛΑ απέδειξε με τον πλέον τραγικό τρόπο πού οδηγούν τα «ειδικά δικαστήρια», αλλά και από αυτή την υπόθεση και από την αντίστοιχη της 17Ν υπάρχουν καταδικασμένοι με κατασκευασμένα στοιχεία, διογκωμένες κατηγορίες και προαποφασισμένες «ενοχές».
Πιστεύουμε ότι πλέον οι επιστημονικοί φορείς του νομικού κόσμου, οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και βεβαίως η Αριστερά, όλη η Αριστερά, πρέπει να μιλήσουν.

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

 

Κατηγορίες: