Ο Τάκης Πολίτης είναι ασυγχώρητος

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 18/10/2022 - 11:57πμ

Τα γεγονότα είναι γνωστά: το βράδυ του Σαββάτου, η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines απαγόρευσε την επιβίβαση του Τάκη Πολίτη, κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην πτήση Ισταμπούλ-Καράκας, υποχρεώνοντάς τον να γυρίσει στην Ελλάδα με δικά του έξοδα. Παρότι ο Τάκης είχε ήδη από την 1η Οκτωβρίου εκπαιδευτική άδεια για ένα χρόνο από το Πανεπιστήμιο Bolívarian της Βενεζουέλας, το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Μεταφορών (National Vetting Center), υπηρεσία καθόλου γνωστή για τις ακαδημαϊκές ευαισθησίες της, τον έκρινε ανεπιθύμητο και του απαγόρευσε ακόμα και τη διέλευση από τον αμερικανικό εναέριο χώρο.

* Ανεξαρτήτως ηγεσίας, ο πλανητικός χωροφύλακας θεωρεί τον Τάκη Πολίτη κίνδυνο για την αμερικανική εθνική ασφάλεια γιατί δεν του συγχωρεί την κοινωνικοπολιτική δράση, τις σχέσεις με το κίνημα της Λατινικής Αμερικής, την έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και τη στάση απέναντι στους πολιτικούς κρατούμενους που απεχθάνεται η Πρεσβεία.

* Ανεξαρτήτως τακτικών συμμαχιών και άλλων τακτικισμών, το τουρκικό κράτος παραμένει προσηλωμένο στη διασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων, όταν αυτά αφορούν «ενοχλητικούς» αντιιμπεριαλιστές και «ασυγχώρητους» αλληλέγγυους.

* Καθόλου ανεξαρτήτως του αμερικανοτσολιαδισμού της, η κυβέρνηση δεν ζητά εξηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, προφανώς γιατί θεωρεί φυσιολογικό το διατλαντικό καψόνι σε βάρος ενός πανεπιστημιακού που η ίδια, διά των δυσωδών υπηρεσιών της, παρακολουθούσε, «φυτεύοντας» συσκευή γεωεντοπισμού (GPS) στο αυτοκίνητό του, γεγονός γνωστό στην Αρχή Διασφάλισης Προσωπικών Δεδομένων  και τον Συνήγορο του Πολίτη.

Η συμπερίληψη του Τάκη Πολίτη στις νεομακαρθικές λίστες του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Μεταφορών –μιας υπηρεσίας που ιδρύθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου για να συντονίζει επιχειρήσεις «προστασίας συνόρων» των ΗΠΑ ...ανά τον πλανήτη--, είναι τίτλος τιμής για τον Τάκη Πολίτη. Δευτερευόντως, είναι τιμή και για μας, που ένας τέτοιος «ασυγχώρητος» είναι σύντροφός μας.

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Κατηγορίες: