Εκδήλωση, Τρίτη 20/4: Κοινωνικό αποτύπωμα της πανδημίας και ταξικός ανταγωνισμός

  • Δημοσιεύτηκε: Δευ, 19/04/2021 - 8:55πμ

Την Τρίτη 20 Απριλίου, στις 8 μ.μ., το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Την εκδήλωση ανοίγουν οι:
* Τάσος Γιακουμής, διευθυντής Κ.Υ. Αχαγιάς Πάτρας
* Μιχάλης Δικαιάκος, διευθυντής Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βόλου
* Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ

Παρακολουθήστε ζωντανά από τη σελίδα του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα στο facebook

Δεκατέσσερις μήνες μετά το πρώτο κρούσμα COVID-19 στην Ελλάδα, η ελληνική κοινωνία μετρά καθημερινά απώλειες ανθρώπων και χιλιάδες κρούσματα, παρά τον παρατεταμένο εγκλεισμό, τις απαγορεύσεις, τη γενικευμένη αστυνόμευση για την τήρηση των μέτρων.

Το δημόσιο σύστημα υγείας και οι άνθρωποί του παραμένουν αποδυναμωμένοι, προκειμένου να μη θιγεί η κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα υγείας. Αν, στην πρώτη φάση της πανδημίας, οι εργαζόμενοι/ες στην υγεία χειροκροτούνταν ως "ήρωες", τους τελευταίους μήνες συνδικαλιστές υγειονομικοί υφίστανται διώξεις και στιγματίζονται.

Μολονότι, αποδεδειγμένα πλέον, σημαντικές απώλειες ανθρώπων καταγράφονται εκτός ΜΕΘ, βασική μέριμνα της κυβέρνησης δεν είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού.

Δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις, πολλές από τις οποίες αφορούν ανελαστικές ανάγκες υγείας, όπως οι χρόνιες παθήσεις, είτε κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα (για όσες και όσους αντέχουν οικονομικά), είτε χάνονται, συμβάλλοντας στην διόγκωση της "κρυμμένης" νοσηρότητας.

Η διαχείριση της πανδημίας παραμένει αδιαφανής, καθώς επιλογή της κυβέρνησης είναι να συλλέγει και να δίνει στη δημοσιότητα τα πλέον "ανώδυνα" στοιχεία, και να αποκρύβει την κατάσταση στις φυλακές, τα κέντρα κράτησης αιτούντων άσυλο και προσφύγων, τους οίκους ευγηρίας, τα στρατόπεδα, τους εργασιακούς χώρους.

Η αντιμετώπιση της COVID-19 εναποτίθεται στον εμβολιασμό, που ωστόσο καθυστερεί, λόγω των κερδοσκοπικών παιχνιδιών των ιδιωτικών εταιρειών. Στο κλίμα αυτό, η επιδημική κρίση γίνεται ευκαιρία για τη νομοθέτηση αντικοινωνικών-αντεργατικών μέτρων και την εμπέδωση του κρατικού αυταρχισμού.
 

Κατηγορίες: