Ο Παύλος Φύσσας ζει

  • Δημοσιεύτηκε: Κυρ, 15/09/2019 - 12:23μμ

Αυτές οι μέρες ανήκουν στον Παύλο. Είναι αφιερωμένες στην μνήμη του, που πρέπει να μείνει ζωντανή για να μας θυμίζει το φρικτό πρόσωπο του φασισμού. Ο Παύλος Φύσσας στάθηκε όρθιος απέναντι στο κτήνος, για να του φράξει τον δρόμο, για να προστατεύσει τους φίλους του και τους ανθρώπους του. Στην γειτονιά μου δεν χωράνε οι φασίστες, κάπως έτσι το είχε πει, πριν δεχτεί την επίθεση του δολοφόνου Ρουπακιά. Η δολοφονία του Παύλου αποτέλεσμα οργανωμένης επίθεσης, μέρος του συνολικότερου σχεδίου της ΧΑ για την εξόντωση των εχθρών και των πολιτικών της αντιπάλων, έπεσε πάνω στα κεφάλια αυτών που την οργάνωσαν και την υλοποίησαν. Ήταν το μοιραίο λάθος των ναζιστών, που άλλαξε την ροή των εξελίξεων. Η δολοφονία του Παύλου διέκοψε την ραγδαία ανάπτυξη της ΧΑ, του πιο σημαντικού σταθμού της φασιστικής απειλής στην Ελλάδα.

Φτάνει να θυμηθεί κανείς την κατάσταση, που επικρατούσε πριν την δολοφονία του, την εποχή Μπαλτάκου, τότε δηλαδή που η ΧΑ φλέρταρε ανοιχτά με την εξουσία, τότε που τα ΜΜΕ με πρώτο και καλύτερο τον ΣΚΑΙ, την καλούσε να σοβαρευτεί και να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή του πολιτικού συστήματος. Ήταν η εποχή που η ΧΑ δρούσε ανενόχλητη ως εγκληματική οργάνωση με την πλήρη κάλυψη της Αστυνομίας και με μια κυβέρνηση, που υπέθαλπτε διαρκώς τα εγκλήματα της, υιοθετώντας μάλιστα και σε μεγάλο βαθμό την ρητορεία και τον λόγο της

Αμέσως μετά την δολοφονία του Παύλου ξέσπασε ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων. Το Κερατσίνι έγινε για δύο μέρες το κέντρο των κινητοποιήσεων καθώς κατακλύστηκε από χιλιάδες αγωνιστές και πολίτες, που ζητούσαν την απομάκρυνση των νεοναζί από την γειτονιά τους. Στην Αθήνα έγινε μια μεγαλειώδης πορεία από το Σύνταγμα με χιλιάδες διαδηλωτές να κατευθύνονται προς την Μεσογείων, απαιτώντας το κλείσιμο των κεντρικών γραφείων της ΧΑ, ενώ σε δεκάδες πόλεις στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν αντιφασιστικές συγκεντρώσεις. Η δολοφονία του Παύλου συντάραξε την ελληνική κοινωνία. Εκείνες τις μέρες δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην γνωρίζει το γεγονός. Η κοινωνία, ένα πολύ μεγάλο, πλειοψηφικό της κομμάτι δυσανασχέτησε και διαμαρτυρήθηκε. Παράλληλα σε δεκάδες πόλεις και χώρες της Ευρώπης οργανώθηκαν διαμαρτυρίες. Η Ευρώπη της αντίστασης στην Ακροδεξιά και τον φασισμό, η Ευρώπη της αλληλεγγύης, κατήγγειλε την δολοφονία του Παύλου και ζήτησε δικαιοσύνη. Ήταν αυτή ακριβώς η διεθνής κατακραυγή και η γενικευμένη αντίδραση του κόσμου, ο κυριότερος λόγος που ανάγκασε την κυβέρνηση του Σαμαρά να ξεκινήσει τις διώξεις.

Η ΧΑ από την έναρξη της ποινικής δίωξης μπήκε σε μια περίοδο μεγάλης εσωτερικής κρίσης. Σήμερα 5 χρόνια μετά την έναρξη της δίκης και λίγο πριν το τέλος της μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι το δικαστήριο έχει αδιάσειστα στοιχεία, έναν τεράστιο όγκο αποδεικτικού υλικού, που αποδεικνύει με τρόπο αναντίρρητο την εγκληματική φύση της ΧΑ, την απόλυτα οργανωμένη και ιεραρχικά δομημένη από την ηγεσία εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου.

Σήμερα δεν έχει μείνει τίποτα, που να θυμίζει το «μεγαλείο» της ΧΑ. Εκτός βουλής πια, δίχως τους οικονομικούς πόρους της κρατικής χρηματοδότησης, με τα γραφεία τους να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, πλήρως διασπασμένοι, με τον καθένα από δαύτους να προσπαθεί να σώσει το τομάρι του. Η ΧΑ συρρικνώνεται είναι ένα βήμα πριν την συντριβή. Δεν χαιρόμαστε απλά με αυτή την εξέλιξη. Πανηγυρίζουμε. Είναι μια μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος, μια μεγάλη νίκη της πολιτικής αγωγής, μια μεγάλη προσωπική νίκη και δικαίωση για την Μάγδα Φύσσα και την οικογένεια του Παύλου.

Εδώ όμως μπαίνει το ερώτημα. Τελειώσαμε με τον κίνδυνο του φασισμού; Όχι. Δεν χωρά κανένας εφησυχασμός.

Η δίκη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και δεν έχουμε καμμιά εμπιστοσύνη μέχρι να φτάσουμε στο τέλος.

Η ΧΑ έμεινε εκτός βουλής με ποσοστό 2,96% έναντι 7% που είχε στις εκλογές του 15. Έχασε δηλαδή πάνω από 200.000 ψήφους. Θρίαμβος.. Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι οι ψηφοφόροι της δεν εξανεμίστηκαν, αλλά μετακινήθηκαν προς την ΝΔ και τον Βελόπουλο. Στις εκλογές δηλαδή αποτυπώθηκε η κρίση της ΧΑ και είδαμε ευρείες μετακινήσεις στην δεξιά πολυκατοικία.

Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κυβέρνηση αυταρχική, συγκεντρωτική, με ακροδεξιά στελέχη και ακροδεξιά χαρακτηριστικά. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ξεκάθαρα. Αποκλεισμός των μεταναστών από το σύστημα υγείας, περιορισμοί στην χορήγηση ασύλου. Όργιο καταστολής στο κέντρο της Αθήνας και στα Εξάρχεια. Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ο ρατσισμός και το δόγμα νόμος και τάξη που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα καθεστώς γενικευμένου φόβου, σε ένα αυταρχικό κράτος. Πρόκειται για ένα πλαίσιο, για μια πολιτική, που απειλεί τις ελευθερίες όλων μας, που θα εντείνει τα φαινόμενα κοινωνικού εκφασισμού και θα ανοίξει τον δρόμο για την συγκρότηση νέων φασιστικών μορφωμάτων.

Με αυτή την έννοια το αντιφασιστικό κίνημα έχει να δώσει κρίσιμες μάχες, έναν δύσκολο και πολυεπίπεδο αγώνα.

-Να αναβαθμίσει την παρουσία του στην δίκη της ΧΑ και να εντείνει τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις τώρα που οι χρυσαυγίτες βρίσκονται σε πιο αδύναμη θέση από ποτέ.

-Να σταθεί εμπόδιο σε κάθε απόπειρα των φασιστών να φτιάξουν νέα σχήματα. Ήδη υπάρχουν διεργασίες σε εξέλιξη στην ευρύτερη ακροδεξιά και προσπάθειες για την δημιουργία νέου φορέα από τον πρώην πλέον χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Λαγό. Ενώ και η ίδια η Χρυσή Αυγή υπό τον Μιχαλολιάκο προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια της και να επανέλθει.

Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του φασισμού και της Ακροδεξιάς πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να οργανωθούμε στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στις σχολές, μέσα στην κοινωνία. Πρέπει να δούμε ξανά τις αιτίες που γεννούν και θρέφουν τον φασισμό και να προσπαθήσουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Να συνδεθούμε ως αντιφασιστικό κίνημα με το αντιρατσιστικό κίνημα, με τα κινήματα ενάντια στην φτώχεια και την καταστολή, με τα κινήματα αλληλεγγύης, με τα κινήματα αντίστασης των καταπιεσμένων.

Η οικονομική κρίση και η εξαθλίωση δίνουν και θα δίνουν χώρο στην Ακροδεξιά όποια μορφή και αν παίρνει αυτή. Εμείς πρέπει μέσα από την δράση μας να δημιουργούμε εκείνες τις εμπειρίες που να αποδεικνύουν ότι μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς. Ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία χωρίς το σκοτάδι του φασισμού και της Ακροδεξιάς, μια κοινωνία που να βασίζεται στην ισοτιμία και την αλληλεγγύη. Δεν θέλει λόγια θέλει δράση.

Ως Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα θα συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτές τις διαδικασίες.

Παράλληλα συμμετέχουμε και καλούμε στις δράσεις του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη

- Στο Κερατσίνι και στο 3ήμερο φεστιβάλ που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη στις 18.00μμ και θα τελειώσει την Κυριακή 15 Σεπτέμβρη στο πρώην εργοστάσιο Καχραμάνογλου

- Στην συναυλία των φίλων του Παύλου στα Λιπάσματα Δραπετσώνας την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη στις 19.30μμ

- Στην μεγάλη ενωτική πορεία την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη στις 17.30μμ που θα ξεκινήσει από το μνημείο στο Κερατσίνι (Παύλου Φύσσα 60 – πρώην Παναγή Τσαλδάρη) και θα καταλήξει στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά.

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Θεματικές: 
Κατηγορίες: