Μη διανοηθείτε να απελάσετε στην Τουρκία τον Τουργκούτ Καγιά

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 05/06/2018 - 2:45μμ

Στις 30 Μαΐου ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να γνωμοδοτήσει την απέλαση του Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία. Πρόκειται για μια προκλητική απόφαση γιατί:

  • Ο Καγιά διώκεται για την πολιτική δράση του στην Αριστερά της Τουρκίας και του Κουρδιστάν.
  • Στην Τουρκία ο Ερντογάν έχει εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα.
  • Το τουρκικό δικαστικό σύστημα δεν παρέχει καμιά εγγύηση για τη διεξαγωγή «δίκαιης δίκης», έτσι όπως αυτή εννοείται στις χώρες της ΕΕ.
  • Σε περίπτωση απέλασής του κινδυνεύει η ζωή και η σωματική ακεραιότητα του Καγιά.
  • Ο ίδιος ο Άρειος Πάγος έκρινε στην περίπτωση των Τούρκων αξιωματικών (και σωστά) ότι η Τουρκία δεν πληρεί τις προϋποθέσεις της «δίκαιης δίκης». Τι συνέβη και άλλαξε γνώμη το ανώτατο δικαστήριο;

Όσο και αν θέλει να αποφύγει κανείς τις θεωρίες συνωμοσίας, η υπόθεση Καγιά έτσι όπως εξελίσσεται, δίνει την αίσθηση μιας προσπάθειας «ανταλλαγής» του Τούρκου αγωνιστή με τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για μνημείο πολιτικού αμοραλισμού και κρατικής αθλιότητας.

Μετά την γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, η τελική απόφαση είναι του υπουργού Δικαιοσύνης και, εννοείται, του πρωθυπουργού. Καλούμε τους Σταύρο Κοντονή και Αλέξη Τσίπρα να πουν «Όχι» στην έκδοση του Τουργκούτ Καγιά. Είναι πλέον και οι δύο προσωπικά υπεύθυνοι για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα ενός αγωνιστή της ελευθερίας.

Πορεία Αλληλεγγύης Πέμπτη 7/6, 6:30μμ, Προπύλαια

Αθήνα 5/6/2018

Ανασύνθεση- ΟΝΡΑ

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά

Κατηγορίες: