Στην άλλη Ευρώπη, της αντίστασης και των κινημάτων

  • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 21/11/2014 - 1:18μμ

Στην Ευρώπη της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας, η επίθεση στους φτωχούς και στα λαϊκά στρώματα συνεχώς αυξάνεται. Οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ της ΕΕ, προκειμένου να σώσουν τις τράπεζες και τα συμφέροντά τους, θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές, λεηλατούν κοινωνίες και κοινωνικές δομές (υγεία, παιδεία και ελευθερίες). Για να καλύψουν τα χρέη και τα ελλείμματα που οι ίδιοι δημιούργησαν, αυξάνουν τη φορολογία για τους πολίτες, ενώ παράλληλα κόβουν μισθούς και συντάξεις. Και όταν οι λαοί αντιδρούν, οι ελίτ έχουν στη διάθεσή τους τις δυνάμεις καταστολής και προσπαθούν να πνίξουν την αντίσταση.  Όμως η άλλη Ευρώπη της αντίστασης, της αλληλεγγύης, της ισότητας, του αντιρατσισμού, του αντιφασισμού και των κινημάτων γενικότερα είναι εδώ, αργά αλλά σταθερά οργανώνεται και αντιστέκεται. Από το κίνημα των πλατειών μέχρι τα κινήματα των occupy (καταλήψεις πόλεων), από το Alter Summit μέχρι την Agora99 και το Blockupy, προς μια τέτοια κατεύθυνση κινείται.

Blockupy Φρανκφούρτη

Το αντικαπιταλιστικό κίνημα Blockupy ξεκίνησε το 2011 στη Γερμανία ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που οδηγούν τους λαούς της Ευρώπης στη φτώχεια και τις περικοπές που στερούν στους ανθρώπους τη δυνατότητα επιβίωσης. Από την αρχή κιόλας είχε στόχο τη συμμετοχή αντίστοιχων κινημάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη, η οποία ως συνιστώσα της Τρόικας είναι υπεύθυνη για την πολιτική λιτότητας, βρίσκεται στο επίκεντρο του κινήματος Blockupy. Τον Μάιο 2012, όπως και τον Μάιο/Ιούνιο 2013, οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις και η περικύκλωση της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες που διοργάνωσε το Blockupy, έδωσε ένα διπλό ισχυρό μήνυμα: αλληλεγγύη στους λαούς (όπως της Ελλάδας) που πλήττονται ιδιαίτερα από τα μέτρα λιτότητας και ένα μεγάλο όχι στην πολιτική της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις καταστολής, με αποτέλεσμα το 2013 την προσωρινή σύλληψη σχεδόν χιλίων διαδηλωτών και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.

Blοckupy International

Την περίοδο που ακολούθησε, μέχρι σήμερα, το κίνημα Blockupy όχι μόνο δεν παράτησε τους στόχους του, αλλά μεγάλωσε και εμπλούτισε τη θεματολογία του και πήρε ευρωπαϊκό χαρακτήρα, οργανώνοντας διεθνείς συναντήσεις και κινητοποιήσεις.

Η τελευταία ανοιχτή συνάντηση του δικτύου Blοckupy International πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες με θέμα «προς την Ευρώπη των από κάτω και των κοινωνικών κινημάτων». Μια συνάντηση στην οποία η παρουσία της Ελλάδας ήταν σημαντική, με αρκετούς συμμετέχοντες που αντιπροσώπευαν το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, την ΑΚ, την «Αλληλεγγύη για όλους», τη ΒΙΟΜΕ και το κατειλημμένο Θέατρο Εμπρός. Οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις της ανοιχτής συνάντησης του δικτύου Blοckupy International μεταξύ άλλων περιλάμβαναν: την εκτίμηση της νέας κατάστασης, την ανάγκη οργάνωσης των ευρωπαϊκών και διεθνών κοινωνικών κινημάτων και της οργάνωσης συντονισμένων δράσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τη νέα θεματολογία του δικτύου (μετανάστευση, ευρωπαϊκά σύνορα, αντιρατσισμός, αντιφασισμός κ.λπ.) και, τέλος, την οργάνωση ευρωπαϊκής κινητοποίησης με αφορμή τα εγκαίνια του καινούριου κτιρίου πολυτελείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη. Η ΕΚΤ ήδη μετακομίζει, τα εγκαίνια πιθανόν θα γίνουν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Το επόμενο ραντεβού του δικτύου είναι στις 20 - 23 Νοεμβρίου στο Blοckupy Festival στην Φρανκφούρτη.

«Agora99», ευρωμεσογειακή συνάντηση για το χρέος, τη δημοκρατία και τα δικαιώματα

Η Agora99 είναι μια ευρωπαϊκή συνάντηση για το χρέος, τη δημοκρατία και τα δικαιώματα. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες έρχονται από τις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα), συμμετέχουν όμως άτομα και οργανώσεις από άλλες χώρες, π.χ. Γερμανία και Ολλανδία. Στόχος της Agora99 είναι η δημιουργία μιας ευρείας συλλογικής διαδικασίας προς μια κοινωνική Ευρώπη. Το χρέος, η δημοκρατία και τα δικαιώματα είναι οι τρεις θεμελιώδεις κατευθύνσεις σε μια πυξίδα γύρω από την οποία η Agora99 προσπαθεί να συσπειρώσει, εκκινώντας από τις διαφορετικές πρακτικές που προκύπτουν μέσα από τους τοπικούς αγώνες.

Η πρώτη συνάντηση Agora99 πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο 2012 στη Μαδρίτη, μετά από πρόταση που συζητήθηκε σε μια διεθνή συνέλευση κατά τη διάρκεια του Blockupy το 2012 στη Φρανκφούρτη. Η επόμενη συνάντηση της Agora99 πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο 2013 στη Ρώμη, ενώ στις 25/10/2014 στην Κωνσταντινούπολη συζητήθηκε σε μια συντονιστική σύσκεψη η ενδεχομένη οργάνωση μιας τρίτης συνάντησης του κινήματος στην Τουρκία.

Η ανάγκη της συνέχισης της Agora99 βασίζεται στο ότι, πέραν των σημαντικών κινητοποιήσεων και των δράσεων που λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει μια συνεχής ανάγκη για συζήτηση γύρω από τις ριζικές αλλαγές, πρωτίστως του ευρωμεσογειακού χώρου. Παρ' όλο που η ευρωμεσογειακή περιοχή έχει πληγεί βαθύτατα από τα μέτρα λιτότητας, τη φτώχεια, την απώλεια κοινωνικών δικαιωμάτων και την άνοδο του ρατσισμού, η κατακερματισμένη Ευρώπη-Φρούριο δεν είναι απλά ένας χώρος κρίσης που τελεί υπό την ομηρία της Τρόικας. Είναι επίσης και ένας συνεχώς μεταλλασσόμενος χώρος, ο οποίος παραμένει ζωντανός χάρη σε ποικίλους αγώνες που ξεδιπλώνονται ταυτόχρονα, διεκδικώντας δικαιώματα και δημοκρατία αντί για την υποδούλωση στο χρέος.                       

Νασίμ Λομανί, Άχιμ Ρολχόιζερ

Θεματικές: