αντιρησίες συνείδησης

Κάτω τα χέρια από το Μενέλαο!

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 18/04/2013 - 4:23μμ

Σήμερα το πρωί, άνδρες της Ασφάλειας συνέλαβαν το Μενέλαο Εξίογλου, μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και πολλών άλλων συλλογικοτήτων και κινημάτων. Λίγη ώρα αργότερα, τον οδηγούσαν πισθάγκωνα δεμένο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, από όπου θα μεταβεί στην Αθήνα για να δικαστεί με την κατηγορία της «ανυποταξίας», αφού ο Μενέλαος, μαζί με δεκάδες άλλους νέους, αρνήθηκε να καταταχτεί στο Στρατό. Την άρνηση αυτή είχαν το θάρρος να την υπερασπιστούν δημόσια, πολιτικά και ωραία, μιλώντας για την ανάγκη αντίστασης στην υποχρεωτική θητεία και γενικά στο Στρατό, σε αυτή τη μηχανή υποταγής, καταστολής και θανάτου. Τη γενναία αυτή επιλογή τους την πληρώνουν με πολλαπλές διώξεις. Τους τελευταίους μόνο μήνες, έχουν συλληφθεί αντιρρησίες αγωνιστές όπως ο Νίκος Καρανίκας, oΜπάμπης Ακριβόπουλος, ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος και άλλοι. Ο ίδιος ο Μενέλαος δικάστηκε μόλις πριν από λίγους μήνες, στις 18 Δεκέμβρη του 2012, οπότε και καταδικάστηκε σε 4 μήνες φυλακή με αναστολή.

Χάρη σε ένα εκδικητικό νομικό ακροβατισμό όμως, ο ίδιος άνθρωπος μπορεί να διώκεται ξανά και ξανά για το αδίκημα της «ανυποταξίας», κάθε φορά που του έρχεται νέα κλήση για στράτευση. Μπορεί έτσι να καταδικαστεί για το ίδιο αδίκημα δύο ή περισσότερες φορές. Οι διατάξεις αυτές μάλιστα επιτρέπουν να διώκονται οι αρνητές στράτευσης μέσω της αυτόφωρης διαδικασίας, απειλώντας τους με άμεση φυλάκιση. Έτσι, ο σύντροφός μας βρέθηκε ξανά με χειροπέδες σαν εγκληματίας, την ώρα μάλιστα που ξεκινούσε από το σπίτι για να πάει στη δουλειά του – ενώ μέχρι τώρα ποτέ όποτε του είχε ζητηθεί δεν είχε αρνηθεί να παρουσιαστεί στην Αστυνομία για να υπερασπιστεί τη στάση του.

Από ό,τι φαίνεται, το κράτος κι ο στρατός του πιστεύουν ότι με τις πολλαπλές δίκες, τις χειροπέδες και τις φυλακές θα φοβίσουν τους αντιρρησίες και το κίνημα αλληλεγγύης. Εμείς που ξέρουμε τόσο καλά το Μενέλαο από τους κοινωνικούς αγώνες, τους πληροφορούμε ότι αυτό δεν γίνεται. Κάθε δίωξη και κάθε δίκη θα είναι απλώς ένα ακόμα βήμα αντίστασης στο Στρατό, ένα βήμα ενδυνάμωσης του κινήματος αλληλεγγύης.

Η φωνή άλλωστε όσων αρνούνται την υποχρεωτική στράτευση μας θυμίζει διαρκώς ότι την ώρα που η κοινωνία καταδικάζεται στην πιο ανελέητη φτώχεια, οι στρατοκράτες συνεχίζουν να αρμέγουν την ελληνική κοινωνία με τους εξοπλισμούς και τις στρατιωτικές δαπάνες.

 

  • Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του Μενέλαου Εξίογλου και την απόσυρση κάθε νέας κατηγορίας!
  • ΟΛΟΙ/ΕΣ 10 το πρωί του σαββάτου 20.04, στο ΡΟΥΦ (Αμφιπόλεως και Κωσταντινουπόλεως)

 

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Κατηγορίες: 

Ανακοίνωση για τον Γ. Μοναστηριώτη

  • Δημοσιεύτηκε: Δευ, 20/09/2004 - 12:00πμ

2004, στην "δημοκρατική" Ελλάδα, στην Ελλάδα των «πετυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων», στην Ελλάδα της "εθνικής υπερηφάνειας", ένας αρνητής στράτευσης, ένας άνθρωπος που λέει όχι και αρνείται να συμμετέχει σε έναν «παράνομο πόλεμο» - λες και υπάρχει νόμιμος πόλεμος – οδηγείται στις φυλακές με μια ποινή τριών και χρόνων. Η "Ελλάδα της ειρήνης" και η "φιλειρηνική" της κυβέρνηση φυλακίζει ειρηνιστές. Αιδώς Αργείοι.
Χαιρόμαστε που οι μάσκες πέφτουν, χαιρόμαστε που η κυβέρνηση δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, το πρόσωπο της υποταγής στα υπερατλαντικά αφεντικά της.

Απαιτούμε την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση του Γιώργου Μοναστηριώτη.


Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Κατηγορίες: