Για τις προληπτικές προσαγωγές [Βόλος]

  • Δημοσιεύτηκε: Δευ, 09/12/2013 - 8:02μμ

ην Παρασκευή 6/12, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό, πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, όπως και σε πολλές άλλες πόλεις, μαζική πορεία πολιτών ως έκφραση καταδίκης της αστυνομικής καταστολής που δεν διστάζει να φτάσει μέχρι την εν ψυχρώ δολοφονία, μέχρι την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής.

Πριν από την πορεία η αστυνομία έκανε 22 προληπτικές προσαγωγές για «εξακρίβωση στοιχείων». Όλοι οι προσαχθέντες ήταν νεαρής ηλικίας, μαθητές και φοιτητές οι περισσότεροι, και όλοι είχαν αστυνομική ταυτότητα μαζί τους. Παρέμειναν όμως καταχρηστικά και εκφοβιστικά υπό κράτηση στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας για 5 περίπου ώρες. Αφέθηκαν ελεύθεροι, μαζί με άλλους 9 προσαχθέντες μετά το τέλος της πορείας, μετά από παρέμβαση δικηγόρου και αφού συγκεντρώθηκαν δεκάδες αλληλέγγυοι έξω από το Αστυνομικό Τμήμα.     

Στην Αθήνα, οι προληπτικές προσαγωγές πριν από κάθε πορεία αποτελούν πλέον πάγιο φαινόμενο. Η αστυνομία έχει φτάσει στο σημείο να περιμένει έξω από τα σπίτια τους στοχοποιημένους κοινωνικούς αγωνιστές για να τους συλλάβει πριν πάνε στην πορεία.

Είναι σαφές ότι οι εντολές που απευθύνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου προς τις αστυνομικές διευθύνσεις στοχεύουν στην αύξηση της κρατικής καταστολής και στον εκφοβισμό της κοινωνίας. Η τακτική των προληπτικών προσαγωγών, που πλέον χρησιμοποιείται ως κατασταλτικό εργαλείο και από την Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, παραβιάζει συνταγματικά δικαιώματα και καταπατά ατομικές ελευθερίες.

Ως Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα καταγγέλλουμε αυτήν την αστυνομική πρακτική. Για εμάς είναι σαφές ότι τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε, και εξακολουθεί να δημιουργεί, η μνημονιακή πολιτική δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την αστυνομική καταστολή. Αντίθετα, αυτό που μπορεί να πετύχει η συνεχώς αυξανόμενη κρατική τρομοκρατία είναι το φούντωμα των κοινωνικών αγώνων και η επίσπευση της αναπόφευκτης κοινωνικής έκρηξης.

 

Βόλος, 8/12/2013

Κατηγορίες: