Ο αγώνας των καθηγητών είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας

  • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 13/09/2013 - 8:59μμ

Τη Δευτέρα οι καθηγητές και καθηγήτριες σε όλη τη χώρα ξεκινάνε απεργία διαρκείας. Με την κινητοποίησή τους οι εκπαιδευτικοί δεν διεκδικούν μόνο μια σειρά από απολύτως δίκαια εργατικά αιτήματα. Υπερασπίζονται ταυτόχρονα το δικαίωμα σε δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους και όλες καθώς και γενικά το πολιτιστικό επίπεδο της κοινωνίας.
Η κυβέρνηση, υπό τη θεία καθοδήγηση της τρόικας, οδηγεί τη δημόσια παιδεία σε πρωτοφανή συρρίκνωση. Χιλιάδες καθηγητές χάνουν τη δουλειά τους (ήδη οι πρώτοι δύο χιλιάδες των ΕΠΑΛ πήραν το καλοκαίρι την άγουσα προς τη διαθεσιμότητα), σχολεία κλείνουν συνεχώς (μετά τα επαρχιακά, τώρα φαίνεται ότι ήρθε η σειρά των ολοήμερων), η ποιότητα τις διδασκαλίας υποβαθμίζεται μέσω της αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών και οχι μόνο. Η εικόνα γίνεται πιο ζοφερή αν λάβουμε υπ' όψη τη δραματική μείωση των αποδοχών των εκπαιδευτικών και την περαιτέρω μείωση των κονδυλίων για την Παιδεία.


Το νέο σχολείο δεν σημαίνει μόνο εργασιακές συνθήκες γαλέρας για τους καθηγητές. Οδηγεί στην έξοδο από την εκπαίδευση χιλιάδες παιδιά και υποβαθμίζει το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Εν ολίγοις, λιγότερη γνώση για λιγότερους μαθητές. Και δεν είναι μόνο λόγω μνημονίου, στα τεκταινόμενα στην εκπαίδευση φαίνεται σε όλο του το μεγαλείο το σχέδιο της κυβέρνησης για την κοινωνία του αύριο (με ή χωρίς μνημόνιο), με πρόσβαση στην παιδεία (και την υγεία) μόνο σε λίγους και πλούσιους. Η μόρφωση για την κυβέρνηση είναι ένα γενικευμένο «πρόβλημα» που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι μορφωμένοι νέοι και νέες είναι εχθρός στην καθεστηκυία τάξη.
Γίνεται λοιπόν προφανές ότι ο αγώνας των καθηγητών μας αφορά όλους. Πολύ περισσότερο που το κύμα των απολύσεων στο δημόσιο δεν σταματάει στα σχολεία. Γι' αυτό είναι απαραίτητη η συστράτευση όλων στο πλευρό της απεργίας στα σχολεία. Αυτή τη φορά μάλιστα δεν αρκεί να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας συγκροτώντας επιτροπές στήριξης του αγώνα σε κάθε γειτονιά. Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπουν στον αγώνα και άλλοι κλάδοι και κοινωνικές ομάδες. Κανείς δεν θα σωθεί μόνος του. Η συγκρότηση ενός πλατιού αγωνιστικού μετώπου αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει ο αγώνας να νικήσει.
Όλοι και όλες
• στην απεργιακή συγκέντρωση της ΟΛΜΕ τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στις 12:00 στα Προπύλαια
• στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στις 11:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Θεματικές: 
Κατηγορίες: