Μπάτσοι και δικαστές: ψέματα και αφέλειες

  • Δημοσιεύτηκε: Σάβ, 24/11/2012 - 12:53πμ

Έληξε χτες το πρώτο μέρος των δικαστικών διώξεων που συμπληρώνουν πλέον απαρέγκλιτα την αστυνομική καταστολή. Οι δύο συλληφθέντες της πορείας του Σαββάτου 17/11 για την 39η επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου «πήραν το μάθημά τους»: 6 μήνες φυλάκιση για τη φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παραπομπή σε δίκη με κακουργηματικές κατηγορίες για το διαδηλωτή με τα 9 ράμματα στο κεφάλι μετά από τα χτυπήματα των ΜΑΤ. Η επί 2 και 5 μέρες αντίστοιχα «φιλοξενία» των συλληφθέντων διαδηλωτών στα κρατητήρια, καθώς και η επιβεβαιωμένη από το δημόσιο νοσοκομείο κακοποίησή τους από τους «προστάτες του πολίτη» δεν αποτελούν πρωτοφανείς συμπεριφορές, αντίθετα μάλιστα, κατά τα τελευταία δυόμιση χρόνια αποτελούν πλέον τον κανόνα μετά από κάθε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της μνημονιακής πολιτικής και της συνεχώς αυξανόμενης κρατικής καταστολής που την συνοδεύει.

Επειδή συμμετείχαμε και εμείς στην πορεία του Σαββάτου και έχουμε ιδία αντίληψη για το τι πραγματικά συνέβη, δηλώνουμε πέραν κάθε αμφιβολίας ότι η αστυνομία προέβη σε τυχαίες συλλήψεις, ότι η αστυνομία κατασκευάζει κατηγορητήρια, ότι η αστυνομία στήνει ψευδομάρτυρες. Οι περιγραφόμενες στην ακροαματική διαδικασία "έκνομες ενέργειες" της φοιτήτριας αποτελούν προϊόν μυθοπλασίας, δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα της -όπως πολύ καλά τον γνωρίζουν και τον περιέγραψαν οι καθηγητές της Σχολής της-, διαψεύδονται από τις μαρτυρίες των συμφοιτητριών της που ήταν μαζί στην πορεία. Η Πρόεδρος του δικαστηρίου έθεσε υπεράνω πάσης αμφισβήτησης την αξιοπιστία των μαρτύρων-αστυνομικών και ουσιαστικά ποινικοποίησε τη συμμετοχή στην πορεία. Και ο εισαγγελέας, παρά την αθωωτική πρότασή του, απόρησε και μέμφθηκε τη φοιτήτρια γιατί στην θέα των επελαυνόντων ΜΑΤατζήδων άρχισε να τρέχει, αφού όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, "η αστυνομία δεν πειράζει όσους δεν έχουν σχέση με επεισόδια".

Το ότι η ψευδομαρτυρία αποτελεί ποινικό αδίκημα δεν είναι αυτό που μας απασχολεί. Μας εξοργίζει η ευκολία με την οποία αστυνομικοί καταθέτουν εν γνώσει τους ψεύδη και βάζουν σε κίνδυνο την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ομαλή συνέχιση της ζωής συνανθρώπων μας. Και μας σοκάρει η αφέλεια –στην καλύτερη περίπτωση- των λειτουργών της Θέμιδας μπροστά στις εξόφθαλμες ψευδομαρτυρίες των «οργάνων του νόμου και της τάξης».

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Βόλος, 23/11/2012

Κατηγορίες: