Λεφτά υπάρχουν μόνο για το φράχτη της ντροπής

  • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 09/12/2011 - 11:57πμ
Παρά την άρνηση χρηματοδότησης από κοινοτικά κονδύλια, ο φράχτης της ντροπής στον Έβρο θα χτιστεί και θα χτιστεί με χρήματα των ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων. «Λεφτά υπάρχουν», φαίνεται, και είναι 5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά κατευθύνονται αποκλειστικά για την ενίσχυση της κρατικής καταστολής. Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ακροδεξιάς προχωρά το φαραωνικό έργο μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τη στιγμή που η κοινωνία βυθίζεται στη φτώχια, που καταρρέουν οι δομές στήριξης λόγω υποχρηματοδότησης, που οι δήμοι και οι περιφέρειες αδυνατούν να διεκπεραιώσουν μια ανανέωση άδειας παραμονής, έχοντας αποψιλωθεί από εργαζόμενους μετά την απόλυση των συμβασιούχων.
Όπως έχουμε επισημάνει, τα συνοριακά τείχη, όπως αυτά στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ, στους ισπανικούς θύλακες της Θέουτα και Μελλίγια και σύντομα στον Έβρο, περισσότερο εκτρέπουν τις μεταναστευτικές διαδρομές, παρά σταματούν τη μετανάστευση. Επιτυγχάνουν όμως καίριο πλήγμα στα δικαιώματα και τις ελευθερίες: οι πρόσφυγες αποκλείονται από το δικαίωμα στο άσυλο, ενώ αυξάνεται η επικινδυνότητα του περάσματος των συνόρων. Το κύριο αποτέλεσμα του τείχους θα είναι ακόμη περισσότεροι θάνατοι στον Έβρο.
 Όσο τεράστια κονδύλια διοχετεύονται στον πόλεμο κατά της μετανάστευσης, σε τείχη, στρατόπεδα συγκέντρωσης και επιχειρήσεις της FRONTEX, τόσο θα πλουτίζουν οι πολεμικές βιομηχανίες και οι κατασκευαστικές εταιρίες, ενώ τα κονδύλια αυτά θα λείπουν από την σίτιση, στέγαση και ιατρική περίθαλψη των φτωχών και άστεγων συμπολιτών μας, τόσο μεταναστών όσο και ελλήνων.
Το τείχος κατά των μεταναστών και προσφύγων στον Έβρο θα αποτελέσει σύμβολο των πολιτικών αποκλεισμού των μεταναστών και εγκληματοποίησης της μετανάστευσης, ένα σύμβολο της ακροδεξιάς ηγεμονίας επί της μεταναστευτικής πολιτικής, τη χωρική αποτύπωση του νέου ευρωπαϊκού Απαρτχάιντ.
Είναι υπόθεση όλων μας, ντόπιων και μεταναστών, να υπερβούμε τα υλικά και τα κοινωνικά τείχη που μας χωρίζουν, να εμποδίσουμε την μετατροπή των μεταναστών σε αποδιοπομπαίους τράγους της κρίσης, να αποτρέψουμε τον εκφασισμό της κοινωνίας, να διεκδικήσουμε ίσα δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.
 
8 Δεκεμβρίου 2011
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
 

 

Θεματικές: 
Κατηγορίες: