Κανένας στρατιώτης στον πόλεμο τους!

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 15/09/2011 - 8:07μμ

"Αρνούμαι να συμμετέχω στον ωμότερο εξουσιαστικό μηχανισμό.Αρνούμαι να μάθω να σκοτώνω. Αρνούμαι να φυλάω (α)νοητές φανταστικές γραμμές που χωρίζουν τους λαούς που έτυχε να γεννηθούν στις δύο πλευρές τους.Αρνούμαι να συμμετάσχω στον οποιοδήποτε εθνικό πόλεμο και γιατί δεν θα είμαι με καμία πλευρά . Έχω όμως πολλά να χωρίσω με τις ηγεσίες που (θα θελαν να) στέλνουν εμένα και τον οποιονδήποτε να σκοτωθούμε για καλύτερες τιμές πετρελαίου...»

Αγγελής Μιχαλόπουλος,  16.02.2010

 

Μέσα στα τέσσερα χρόνια, ο Αγγελής (Ευάγγελος) Μιχαλόπουλος  έχει κληθεί 7 φορές να καταταγεί στο στρατό. Πριν ενάμιση χρόνο καταδικάστηκε από το στρατοδικείο σε 8 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή. Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται η έφεση του.

Ο Αγγελής Μιχαλόπουλος αρνείται να στρατευτεί επικαλούμενος το αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα που απορρέει από την ελευθερία της συνείδησης, το οποίο κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο και μνημονεύεται από το Ελληνικό Σύνταγμα.

Η ελληνική πολιτεία για ακόμα μια φορά πρωτοπορεί. Απαξιώνοντας τα διεθνή πρότυπα, διατηρεί τον αναχρονιστικό θεσμό της υποχρεωτικής θητείας ενώ σε μια κρίση μεγαλοψυχίας επιτρέπει την τιμωρητική, εναλλακτική θητεία που διαρκεί σχεδόν δυο φορές παραπάνω από τον προβλεπόμενο χρόνο «νομοταγούς» στράτευσης. Επ' αυτού δε, αρμόδια να αποφανθεί είναι  η «Επιτροπή Ελέγχου Συνείδησης» η οποία σε τελική ανάλυση αξιολογεί την εκάστοτε αίτηση, βάση πολιτικού και κοινωνικού φρονήματος θέτοντας ερωτήματα που αφορούν συνάφειες με πολιτικούς χώρους ή σεξουαλικές προτιμήσεις.

Ποιο όραμα όμως υπηρετεί μια τέτοια εμμονή με τη στρατιωτική θητεία και την επένδυση στα αγαθά του πολέμου; Ασφαλώς, το όραμα του «κοινωνικού πολέμου» που έχει κηρύξει με χίλιους διαφορετικούς τρόπους η κυβέρνηση αυτής της χώρας. Μιας χώρας υπερχρεωμένης που υποκλίνεται στις επιταγές των εταίρων της και της χρηματοπιστωτικής μαφίας και κατασπαταλά το δημόσιο πλούτο επενδύοντας  υπέρογκα ποσά σε πολεμικό εξοπλισμό, στο όνομα εθνικών εχθρών και συνόρων αφαιμάσσοντας πόρους που θα έπρεπε να προορίζονται για Υγεία, Παιδεία, δημόσιες συγκοινωνίες κ.ο.κ.  Μας δανείζουν χρήματα για ν' αγοράζουμε τα όπλα τους! Η κοινωνία δε συναινεί πια στο σκάνδαλο!

 

 Η άρνηση στράτευσης στον πόλεμο τους δεν είναι απλώς δικαίωμα, είναι υποχρέωση.

 

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 9.00 π.μ, στο στρατοδικείο  Ρούφ (Πέτρου Ράλλη 1), το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αρνητή στράτευσης Αγγελή Μιχαλόπουλο.

 

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΟΠΛΟ!

 

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Θεματικές: 
Κατηγορίες: