Όταν «σωφρονισμός» σημαίνει ξυλοδαρμός…

  • Δημοσιεύτηκε: Τετ, 01/12/2010 - 1:29μμ

Δέκα τηλεφωνήματα καταγγελίας έγιναν χτες από τις φυλακές Κασσαβέτειας. Ανήλικοι κρατούμενοι επώνυμα κατήγγειλαν βιαιοπραγίες εις βάρος τους από σωφρονιστικό υπάλληλο.  Είναι πλέον γνωστό ότι τους τελευταίους μήνες, ξυλοδαρμοί, ύβρεις, εξευτελισμοί των κρατουμένων αποτελούν συχνό φαινόμενο στην Κασσαβέτεια. Γνωστός είναι και ο δράστης: ο αρχιφύλακας Γιώργος Βλαχογιάννης έχει απασχολήσει και στο παρελθόν -απώτερο και πρόσφατο- για την βίαιη συμπεριφορά του. Έχει υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα για κατά συρροή άσκηση βίας, έχει προκαλέσει επερώτηση και στη Βουλή σχετικά με την επάνοδό του στην Κασσαβέτεια μετά από δυσμενή μετάθεσή του στις φυλακές Αλικαρνασσού.

Την προηγούμενη Κυριακή και Δευτέρα, ο αρχιφύλακας Γ. Βλαχογιάννης, σε κατάσταση μέθης, χτύπησε εξαιρετικά βίαια με μπουνιές και κλωτσιές πολλούς ανήλικους κρατούμενους στην Κασσαβέτεια. Τέσσερις από αυτούς, οι Παλαιστίνιοι Αμπντουλάχ Αποχαντίρ και Μαχμούντ Αχμλάντ, ο Αφγανός Αμπντουλάχ Χουσεΐν και ο Αλγερινός Αχμάτ Γιασάρ είχαν το θάρρος να καταγγείλουν επώνυμα τον ξυλοδαρμό τους στον θάλαμο 4 του ορόφου των φυλακών ανηλίκων της Κασσαβέτειας. Ο ξυλοδαρμός αυτός δεν αποτελεί ένα «ατυχές μεμονωμένο περιστατικό». Αντίθετα, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο συμπεριφοράς του εν λόγω αρχιφύλακα, πολλές φορές παρουσία συναδέλφων του σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Μετά τις καταγγελίες των ανήλικων κρατουμένων επακολούθησε επικοινωνία με τη διεύθυνση των φυλακών της Κασσαβέτειας. Η διεύθυνση δεσμεύτηκε ότι θα διερευνήσει το θέμα, ζητώντας και τη συνδρομή εισαγγελέα. Για μας βέβαια θέμα δεν υπάρχει. Τα πολλαπλά τηλεφωνήματα καταγγελίας και οι ταυτιζόμενες περιγραφές δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τα όσα συμβαίνουν στην Κασσαβέτεια.

Ως Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα απαιτούμε την καταρχάς άμεση απομάκρυνση και απαγόρευση εισόδου στη φυλακή του αρχιφύλακα Γ. Βλαχογιάννη και την εν συνεχεία ποινική και πειθαρχική του δίωξη. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε την άσκηση βίας εκ μέρους ανθρωποφυλάκων εις βάρος των κρατουμένων. Οι φυλακισμένοι δε αποτελούν ανέξοδα «αναλώσιμα», δεν είναι πολίτες χωρίς δικαιώματα. Τα σύγχρονα κολαστήρια, έως ότου παύσουν τα ίδια να υπάρχουν, θα πρέπει επιτέλους να παύσουν να αφανίζουν ανθρώπινες ζωές και αξιοπρέπειες.

 

Βόλος, 1 Δεκέμβρη 2010

Θεματικές: 
Κατηγορίες: