Ραμμένα στόματα, άρρωστα μυαλά

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 25/11/2010 - 10:43μμ

Τριάντα πέντε αλλοδαποί κρατούμενοι μου μεταφέρθηκαν πριν από τρεις βδομάδες  και «φιλοξενούνται» στις φυλακές Κασσαβέτειας ξεκίνησαν   από προχτές απεργία πείνας. Πρόκειται για Αφγανούς, Σομαλούς, Σουδανούς, Αλγερινούς και Παλαιστίνιους που εξακολουθούν να κρατούνται σε ελληνικές φυλακές ενώ ήδη έχουν εκτίσει τις ποινές τους. Οι τρεις Παλαιστίνιοι έραψαν τα στόματά τους σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διεκδικήσουν το αυτονόητο: την ελευθερία τους που παράνομα την στερούνται.

Ως λόγος της παράνομης, παράλογης και απάνθρωπης αυτής συνέχισης της κράτησής τους εμφανίζεται η προοπτική απέλασής τους λόγω εισόδου τους στη χώρα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Μια προοπτική όμως που είναι παντελώς ανέφικτη από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι οι χώρες προέλευσή τους είναι αδύνατοι προορισμοί επαναπατρισμού λόγω των κρίσιμων συνθηκών (κατοχή, εμφύλιος, εισβολή, πόλεμος) που επικρατούν εκεί.

Η εμμονή της Εισαγγελίας Βόλου στην παράταση της κράτησής τους μόνο σε παθογενή συμπτώματα τιμωρητικού χαρακτήρα μπορεί να αποδοθεί. Όμως ούτε οι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμα, ούτε η ελευθερία και η αξιοπρέπεια ως διαπραγματεύσιμο αγαθό.

Ως Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών καταγγέλλουμε την πρακτική της Εισαγγελίας Βόλου. Ζητάμε την άμεση αποφυλάκιση και των 35 παράνομα κρατούμενων αλλοδαπών στις φυλακές Κασσαβέτειας.

 

Βόλος, 25/11/2010

 

Θεματικές: 
Κατηγορίες: