Η Κυβέρνηση επιτέλους πρέπει να σταματήσει να αδιαφορεί στα αιτήματα των απεργών προσφύγων

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 04/11/2010 - 8:52μμ

Η συνεχής αδιαφορία της κυβέρνησης βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων που διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους. Ενώ ταυτόχρονα σε διάφορα μέρη της χώρας ομάδες προσφύγων, διαμαρτυρόμενοι για την κατάστασή τους, προχώρησαν σε απεργίες πείνας και κινητοποιήσεις διεκδικώντας άσυλο, στέγη και προστασία, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιλέγει να τους αντιμετωπίσει με βία και αδιαφορία.

Μια ομάδα σαράντα τεσσάρων Ιρανών πολιτικών προσφύγων, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, εδώ και δυο μήνες περιμένουν μια απάντηση για το βασικό τους αίτημα που είναι το πολιτικό άσυλο. Οι Ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες στην αρχή επιδίωξαν με ήπιο τρόπο την προσοχή της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κατασκηνώνοντας στα Προπύλαια. Στη συνέχεια όμως η αδιαφορία των αρμόδιων αρχών για την ικανοποίηση του αιτήματός τους, τους ανάγκασε να προχωρήσουν σε απεργία πείνας ράβοντας τα στόματά τους. Την ίδια μέρα, στις 14 Οκτώβρη που ξεκίνησε η απεργία πείνας, το Υπουργείο ως απάντηση τους έστειλε την δημοτική αστυνομία, η οποία υποβοηθούμενη από τους «φασίστες», τους χτύπησε.

Η εξέλιξη της διαμαρτυρίας των Ιρανών πολιτικών προσφύγων δεν σταματά εκεί. Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (30/10) άγνωστοι τους επιτέθηκαν με αυτοσχέδια βόμβα, χωρίς ευτυχώς αυτή να εκραγεί. Τη Δευτέρα 1/11 γύρο στις 9:30μ.μ. η Ιρανή δημοσιογράφος Μαντίνα Νατνεσνιά που συμμετέχει στην απεργία, ράβοντας το στόμα της, δήχθηκε επίθεση από άγνωστους που είχαν στήσει καρτέρι έξω από το σπίτι της. Τη Τέταρτη 3/11 οι δημοτική αστυνομία σε νέα προκλητική κίνηση προειδοποίησαν τους Ιρανούς απεργούς πείνας να απομακρύνουν το ασθενοφόρο που χρησιμοποιούν για έκτακτες μεταφορές των απεργών στα νοσοκομεία.

Η απεργία των Ιρανών προσφύγων στα Προπύλαια, η απεργία των Παλαιστίνιων προσφύγων μπροστά στην Ύπατη Αρμοστεία και η απεργία πείνας των Κούρδων και Αφγανών προσφύγων στο Λαύριο, το μοναδικό πλέον επίσημο κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων που κινδυνεύει να κλείσει, δείχνουν την οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα όμως η κυβέρνηση χωρίς να δώσει καμιά σημασία στα σοβαρά αυτά ζητήματα, έχει αφήσει το πεδίο ανεξέλεγκτο στους ακροδεξιούς ρατσιστές και στις νεοναζιστικές φασιστικές συμμορίες να «επιλύσουν» το μεταναστευτικό «πρόβλημα» με τη βία, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία που επεκτείνεται όλο και περισσότερο σε ολόκληρη τη χώρα παίρνοντας την μορφή του φασισμού.

Οι συνεχόμενες ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις κατά των προσφύγων και μεταναστών στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, δείχνουν όχι μόνο την πλήρη αδιαφορία των αρμόδιων αρχών της «προστασίας του πολίτη», αλλά συχνά τη συγκάλυψη και τη συμμετοχή κρατικών οργάνων στις επιθέσεις αυτές. Και όλα αυτά από μια κυβέρνηση που προεκλογικά υποσχόταν την προστασία της προσφυγικής ιδιότητας και το σεβασμό στα ανθρωπινά δικαιώματα.

Συγκεκριμένα: το ποσοστό χορήγησης πολιτικού ασύλου στους πρόσφυγες, όχι μονό δεν ανέβηκε, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, αλλά αυτή τη στιγμή χιλιάδες πρόσφυγες απελπισμένοι και απροστάτευτοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε καθεστώς ομηρίας σε μια χώρα που δεν έχει κανένα σύστημα πολιτικού ασύλου, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες το Υπουργείο έκλεισε το μοναδικό τμήμα κατάθεσης αιτημάτων ασύλου στην Πέτρου Ράλλη.

Από τη μια, τα απάνθρωπα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, στον Έβρο, στην Αθήνα, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, στην Πάτρα και αλλού παραμένουν ανοιχτά, ενώ από την άλλη, τα ελάχιστα κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Εκτός αυτών, οι κατασταλτικές μονάδες της Frontex αναλαμβάνουν πλέον την «διαχείριση» του προσφυγικού ζητήματος στα σύνορα της χώρας. Οι κυνηγοί μεταναστών της Frontex είναι ανεπιθύμητοι, καθώς η δράση τους παραβιάζει συστηματικά τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων.

·Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να κλείσει άμεσα τα γραφεία της Frontex στον Πειραιά και να σταματήσει η δραστηριότητα της

·Να δοθεί άμεσα πολιτικό άσυλο σε όλους τους Ιρανούς Πολιτικούς Πρόσφυγες που κάνουν απεργία πείνας στα Προπύλαια, πριν πεθάνει κάνεις από την απεργία ή από καμιά επίθεση των φασιστών ή και αστυνομικών

·Να δοθεί άμεσα απάντηση στα αιτήματα των Παλαιστινίων Προσφυγών που απεργούν μπροστά στη Ύπατη Αρμοστεία

·Να ξανά λειτουργήσουν οι ξενώνες για την φιλοξενία των προσφύγων στο Λαύριο και στην Θεσσαλονίκη και να ανοίξουν και άλλες όπου χρειάζεται και υπάρχει ανάγκη

· Να τιμωρηθούν άμεσα οι δράστες των καθημερινών επιθέσεων κατά των προσφύγων και μεταναστών και να διαλυθούν άμεσα οι ρατσιστικές και φασιστικές συμμορίες που κρύβονται πίσω από τις ψευδό- επιτροπές «αγανακτισμένων πολιτών»

· Να σταματήσει η κυβέρνηση να αδιαφορεί και να καλύπτει φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας

·Όχι στο Δουβλίνο 2, άσυλο, στέγη και προστασία στους πρόσφυγες, νομιμοποίηση όλων μεταναστών

 

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Αθήνα 04/11/2010

Θεματικές: 
Κατηγορίες: