Κατάληψη του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 26/10/2010 - 6:07μμ

Το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο είναι αυτή τη στιγμή στην Αττική το μόνο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Παρ' όλα αυτά το Υπουργείο Υγείας, μην υπογράφοντας την οικονομική σύμβαση για το 2010 καταδικάζει τους πρόσφυγες που ζουν εκεί στην εξαθλίωση, στερώντας τους τις ελάχιστες κοινωνικές παροχές που παρείχε, όπως φαγητό, ιατρική περίθαλψη και τα βασικά είδη για την υγιεινή τους. Οι 270 πρόσφυγες – εκ των οποίων 53 παιδιά - δεν έχουν φαγητό εδώ και μέρες, ενώ σοβαρές ιατρικές ανάγκες δεν καλύπτονται, αφού δεν μπορούν καν να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, διότι δεν υπάρχουν χρήματα για τα οδοιπορικά! Ταυτόχρονα, οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι άθλιες και δύο από τα κτίρια έχουν κριθεί από την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ακατάλληλα.

Οι πρόσφυγες του ξενώνα προχώρησαν πριν από δύο μέρες σε κατάληψη των κτιρίων, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες στις οποίες ζουν. Στον αγώνα και στην αγωνία των πολιτικών προσφύγων συμπαραστέκονται και οι 30 εργαζόμενοι του Κέντρου Υποδοχής, που εδώ και 1 ½ μήνα είναι απλήρωτοι. Αιτήματα της κατάληψης των προσφύγων είναι:

 

1. Να αναγνωριστούν ως πολιτικοί πρόσφυγες

2.Να τους χορηγείται φαγητό και να μην γίνονται περικοπές στη σίτιση.

3.Να λυθούν τα προβλήματα περίθαλψης των ασθενών

4.Να τους παρέχονται κάθε μήνα τα είδη υγιεινής και καθαριότητας

5.Να δοθούν ηλεκτρικά είδη, ανάλογα με τις ανάγκες τους

6. Να επισκευαστεί το κτίριο στο κτήριο Α και Β, καθώς και να τοποθετηθούν προστατευτικά κάγκελα για τα παιδιά στο κτίριο Γ.

 

Σε μια περίοδο που οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα γίνονται όλο και πιο δύσκολες, τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης, όσο και λόγω της παντελούς έλλειψης κοινωνικής πρόνοιας,

Όταν Ιρανοί πρόσφυγες διαμαρτύρονται εδώ και βδομάδες στα Προπύλαια κάνοντας απεργία πείνας,

Όταν σε γειτονιές όπως αυτή του Αγίου Παντελεήμονα φασιστικές συμμορίες απειλούν, κυνηγάνε και προπηλακίζουν τους πρόσφυγες,

Η Ελληνική κυβέρνηση, αντί να επιλέγει να δώσει λύση στο πρόβλημα, επιλέγει να το οξύνει, κλείνοντας και τον μοναδικό ξενώνα υποδοχής που υπήρχε, οδηγώντας περισσότερες οικογένειες προσφύγων στην ανέχεια και την εξαθλίωση.

Απαιτούμε να δικαιωθούν τα αιτήματα της κατάληψης των προσφύγων του Λαυρίου.

Απαιτούμε η Ελληνική Κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να δώσει κοινωνικές και όχι κατασταλτικές λύσεις στα ήδη οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.

 

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Αθήνα 26 Οκτ. 10

Θεματικές: 
Κατηγορίες: