Η άνοδος της ακροδεξιάς και οι φασιστικές επιθέσεις κατά των μεταναστών στην περίοδο των νομαρχιακών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών

  • Δημοσιεύτηκε: Δευ, 25/10/2010 - 6:50μμ

Δεν πέρασε ούτε μήνας από την ανάκληση της άδειας παραχώρησης της πλατείας Αμερικής για το Φεστιβάλ Αφρικανών Γυναικών εκ μέρους του Δημάρχου της Αθήνας, που στηρίχθηκε σε φήμες ανωνύμων για τον κίνδυνο πρόκλησης επεισοδίων από "αγανακτισμένους πολίτες", και φτάνουμε στις νομαρχιακές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, με το ΛΑΟΣ και την ακροδεξιά να έχουν συγκροτήσει την επίσημη ατζέντα και να συνιστούν το βασικό κορμό των επίδικων της παρουσίας μεταναστών στην πόλη.

Το πολιτικοκοινωνικό σκηνικό είναι αποκρουστικό για τις αξίες κάθε προοδευτικού ανθρώπου, με το αυγό του φιδιού να έχει εκκολαφθεί και τη βία να κορυφώνεται σταδιακά. Τα ακροδεξιά "τάγματα ασφαλείας" έχουν επιβάλει καθεστώς τρομοκρατίας στον Άγιο Παντελεήμονα. Αυτοδικούν και περιπολούν την πόλη διώχνοντας τους εξαθλιωμένους από τις πλατείες, χτυπούν και εξευτελίζουν τους ανθρώπους που το κράτος εγκλώβισε με την πολιτική των κλειστών συνόρων και με τη συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, επιτίθενται στα καταστήματά τους, καίνε τα τζαμιά τους και προπηλακίζουν οποιονδήποτε ντόπιο αλληλέγγυο. Οι πρακτικές των ακροδεξιών συμμοριών παραπέμπουν στις πιο μελανές σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Επιπλέον, το υπεύθυνο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα, γνωστό για την κατ΄ επανάληψη συγκάλυψη των δραστών τέτοιων επιθέσεων και για τη στενή σχέση των αστυνομικών του με το φασιστικό παρακράτος, προκλητικά αποποιείται των ευθυνών του. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο πολιτικός λόγος των υποψηφίων έχει συντηρητικοποιηθεί κι έχει δανειστεί όρους και λογικές των ακραίων μισαλλόδοξων ρατσιστικών ομάδων του κέντρου, με τους οποίους ο νυν δήμαρχος συνομιλεί και συνδιαλέγεται. Το μεταναστευτικό ζήτημα έχει αναχθεί σε ζήτημα ασφάλειας και δημόσιας υγείας, που χαϊδεύει τα αυτιά των «νοικοκυραίων» και δίνει έναν όλο και πιο επιθετικό και ξενοφοβικό τόνο στο δημόσιο λόγο.

Ο κ. Κακλαμάνης, ο δήμαρχος του τσιμέντου όπως έχει αποκληθεί, απολογείται ότι "κανείς δε μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα όσο οι πόλεις πλημμυρίζουν από μετανάστες", διατρανώνοντας μια ρατσιστική ρητορική, που ορίζει ξεδιάντροπα τους τοξικoεξαρτημένους και τους μετανάστες ως βασικούς υπαίτιους της υποβάθμισης της ζωής στην πόλη.

Έφτασε σε τέτοιο σημείο η ασυδοσία και ο κυνισμός της παρούσας τοπικής αρχής, που στέλνει τη δημοτική αστυνομία λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές να κακοποιεί Ιρανούς απεργούς πείνας. Ούτε κουβέντα δεν ακούστηκε για τις οικογένειες, που με αποφάσεις της Νομαρχίας πετιούνται έξω από τα άτυπα καταλύματα στα οποία διαμένουν, στα πλαίσια των επιχειρήσεων-σκούπα, όταν τον Αύγουστο ένα Αφγανάκι 3 ετών που κοιμόταν με την οικογένειά του στην πλατεία Αττικής, βιάσθηκε από αγνώστους. Προφανώς στα μάτια των τοπικών αρχόντων, αυτά τα παιδιά δεν δικαιούνται προστασία, είναι αναλώσιμα, είναι αριθμοί, είναι μιάσματα, όπως οι γονείς τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Καμίνης, πρώην Συνήγορος του Πολίτη, εξέπληξε δυσάρεστα πλήθος σκεπτόμενων ανθρώπων με τον οικτρό λαϊκισμό του και τις προαναγγελίες για "καθάρισμα" του ιστορικού κέντρου από τους μετανάστες, σαν να επρόκειτο για απορρίμματα. Οι εν λόγω υποψήφιοι ενοχοποιούν κυνικά τους μετανάστες για τις αβίωτες πλέον συνθήκες της πόλης και εξαγγέλλουν περισσότερη καταστολή.

Στα πλαίσια της ευρύτερης κρατικής πολιτικής που εγκληματοποιεί τη μετανάστευση, εγκαλείται και διώκεται αυτό που ο κ. Καμίνης ονομάζει "κοινωνικό περιθώριο που έχει καταλάβει την πόλη", για την ίδια του την περιθωριοποίηση. Δε γνωρίζει άραγε ο πρώην Συνήγορος ότι, με τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ που έχει υπογράψει η Ελλάδα, οι πρόσφυγες και μετανάστες υποχρεούνται να κάνουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα που θα φτάσουν κι ότι η Ευρώπη τους υποχρεώνει να επιστρέψουν εδώ; Δε γνωρίζει για τα επαίσχυντα ποσοστά χορήγησης άσυλου στην Ελλάδα, ούτε ότι εδώ και μήνες οι πρόσφυγες δεν μπορούν καν να το αιτηθούν.

Στη ζοφερή αυτή συγκυρία, αρκετοί υποψήφιοι της Αριστεράς είτε σιωπούν αμήχανα για το φλέγον ζήτημα της ανόδου της ακροδεξιάς στην πόλη, είτε ασχολούνται ευκαιριακά, σαν να μην έχουν ακούσει τις σειρήνες του πολέμου.

Το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, καλεί τους υποψήφιους της Αριστεράς, εκείνους που αντιτίθενται και πολεμούν το Μνημόνιο και τις επιταγές του, εκείνους που γνωρίζουν ότι η πολιτεία αρνείται να παρέμβει και να καταπολεμήσει τη φτώχεια και τον αποκλεισμό και χρησιμοποιεί τους μετανάστες για να περιορίσει τα δικαιώματα όλων των πολιτών, για μια γενναία πολιτική αναπλαισίωση του μεταναστευτικού ζητήματος, με ξεκάθαρες θέσεις, που θα αποκρούουν και θα αντιτίθενται στην αντίληψη των μεταναστών ως προβλήματος και θα το εντάσσουν στα προγράμματά τους.

 

 * Ανοιχτούς ξενώνες φιλοξενίας, διανομή συσσιτίων στους πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς χαρτιά

* Kέντρα Εξυπηρέτησης Μεταναστών, πρόσληψη μεταφραστών σε όλες τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκηση

* Πάταξη των ακροδεξιών ομάδων και της βίας που ασκείται στους μετανάστες και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων των βίαιων επιθέσεων

* Παρέμβαση για το ξήλωμα του ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα

* Παρέμβαση για τη χορήγηση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά μεταναστών και εγγραφή τους στα δημοτολόγια

* Παρέμβαση για άσυλο στους πρόσφυγες

* Παρέμβαση για άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών

* Παρέμβαση για κατάργηση της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ

 

Καλούμε επίσης όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς σε μια ευρεία συσπείρωση-συμμαχία, που θα δώσει μάχες στις γειτονιές οπού ανεμίζει η σημαία του ρατσισμού, μάχες που μόνον έτσι μπορούν να κερδηθούν.

 

 

 

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

 Αθήνα 25/10/2010

 

 

Θεματικές: 
Κατηγορίες: