Καταγγέλλουμε την αστυνομική επίθεση στους πρόσφυγες στο Σταθμό Λαρίσης

  • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 22/10/2010 - 6:45μμ

Το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών καταδικάζει την χθεσινή βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας που μαζί με το Δήμο Αθηναίων προχώρησαν σε «εκκαθάριση» της περιοχής κοντά στο σταθμό Λαρίσης. Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία πηγαίνει στο χώρο όπου οι πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο. Αντίθετα αποτελεί συνέχεια μιας οργανωμένης επίθεσης κατά των προσφύγων που αυτή τη φορά τυχαίνει να είναι η περιοχή του σταθμού Λαρίσης.

Στα πλαίσια «καθαρισμού» των κεντρικών περιοχών της Αθήνας ο Δήμος μαζί με την αστυνομία προβαίνουν σε «προεκλογικά» πογκρόμ ώστε να απομακρυνθεί «το περιθώριο», δηλαδή πρόσφυγες και ανάμεσά σε αυτούς ανήλικοι και οικογένειες με βρέφη, που «ήρθε να μετοικίσει» την πόλη. Οι διωγμένοι πρόσφυγες του Αγίου Παντελεήμονα και της πλατείας Αττικής που στην πλειοψηφία τους είναι Αφγανοί (τρείς οικογένειες με μωρά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, απελαθέντες βάση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και αιτούντες άσυλο), αλλά και λιγότεροι Αλγερινοί και Τυνήσιοι, εδώ και εβδομάδες είχαν βρει καταφύγιο σε ένα γήπεδο μπάσκετ απέναντι από το σταθμό. Πρόκειται για την μοναδική εναλλακτική των ανθρώπων αυτών κατόπιν αλλεπάλληλων διωγμών από «αγανακτισμένους πολίτες» και ακροδεξιές συμμορίες που «φρουρούν» μέρα νύχτα τις γύρω περιοχές του Αγ. Παντελεήμονα και ποιο πρόσφατα της Αττικής, με την ανοιχτή και πλήρη κάλυψη της αστυνομίας. Η ίδια η αστυνομία και ο Δήμος μάζεψαν οτιδήποτε είχαν οι άνθρωποι αυτοί, που τους «προστάτευε» κατά το ελάχιστο από το κρύο, ενώ φεύγοντας τους προειδοποίησαν να μην περάσουν άλλο βράδυ εκεί.

Οι προσπάθειες στέγασης των οικογενειών έχουν αποβεί άκαρπες. Οι υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες και αφορούν μόνο αυτούς που έχουν αιτηθεί άσυλο και είναι κάτοχοι ροζ κάρτας, σε μια περίοδο που η αστυνομική διεύθυνση αλλοδαπών κρατά παράνομα κλειστή την υπηρεσία ασύλου καθιστώντας πρακτικά αδύνατο οποιοδήποτε αίτημα για προστασία.

Στην ήδη τραγική κατάσταση των ανθρώπων αυτών, προστίθενται καθημερινά βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις. Οι περισσότεροι απ αυτούς τους άστεγους πρόσφυγες επανειλημμένα πέφτουν θύματα ξυλοδαρμών σε διπλανούς δρόμους και πλατείες, όχι μόνο από «αγανακτισμένους πολίτες» και ακροδεξιές συμμορίες αλλά και από την αστυνομία όπως η σημερινή αναφερόμενη επίθεση στο σταθμό Λαρίσης.

Καταγγέλλουμε λοιπόν τέτοιες βάρβαρες επιθέσεις των αστυνομικών εις βάρος των προσφύγων, που στο πλαίσιο μιας γενικευμένης αντί-μεταναστευτικής/ προσφυγικής πολιτικής του κράτους γίνονται όλο και πιο βίαιες παραβιάζοντας κάθε μορφή δικαιωμάτων.

 

· Άσυλο, στέγη και δικαιώματα σε όλους τους πρόσφυγες

· Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών/ τριών

· Όχι στις ρατσιστικές επιθέσεις των ακροδεξιών συμμοριών εις βάρος των προσφύγων

· Όχι στη σιωπή και την αδιαφορία του κράτους στις ρατσιστικές επίθεσης εναντίων των προσφύγων

 

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

 

Αθήνα 22/10/10

Θεματικές: 
Κατηγορίες: