Συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. 4 ημέρες χωρίς ρεύμα οι 10 οικογένειες του Ξενώνα Προσφύγων

  • Δημοσιεύτηκε: Σάβ, 05/06/2010 - 8:08μμ

Σε αυτή την πόλη και σε αυτό το κράτος, η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά απαγορεύονται. Αυτό τουλάχιστον θέλει να μας πει το Υπουργείο Υγείας, ο Δήμος Θέρμης, η ΔΕΗ, όποιος άλλος δημόσιος φορέας εμπλέκεται στην υπόθεση του Ξενώνα Προσφύγων. Παρά λοιπόν την ευρύτατη προσπάθεια στήριξης από όλη την κοινωνία της πόλης που κατάφερε εδώ και τέσσερις μήνες να κρατά το ξενώνα ανοιχτό, αυτοί που θέλουν να τον κλείσουν και να πετάξουν τους πρόσφυγες στο δρόμο, επιμένουν.

Η προηγούμενη διοίκηση, αφού αποχώρησε ξαφνικά αφήνοντας ένα τεράστιο χρέος, ζήτησε από τη ΔΕΗ να διακόψει την ηλεκτροδότηση. Παρά τις εκκλήσεις μας, Η ΔΕΗ προχώρησε στη διακοπή από την Τρίτη. Από τότε, εμείς, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία και οι άλλοι φορείς που στηρίζουν τον ξενώνα, προσπαθούμε να κάνουμε νέα σύνδεση και να αναλάβουμε εμείς και αυτό το κόστος. Για να γίνει αυτό όμως, απαιτείται η συναίνεση του Δήμου Θέρμης, που είναι ιδιοκτήτης του κτηρίου. Μετά από τρεις ημέρες που προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του, ο Δήμαρχος Θέρμης αρνήθηκε οριστικά, θεωρώντας προφανώς την διακοπή της ηλεκτροδότησης μια καλή αφορμή για να ξεφορτωθεί τους πρόσφυγες.Εξαντλώντας κάθε δυνατότητά μας, ζητήσαμε από το Δήμο Θέρμης ακόμα και να νοικιάσουμε εμείς το κτήριο. Η απάντησή του ήταν πάλι αρνητική. Και παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας, το οποίο φέρει ακέραια την ευθύνη για όλη την κατάσταση, συνεχίζει εδώ και μήνες να κρύβεται, να μην απαντά σε ερωτήσεις και εκκλήσεις, οδηγώντας για δεύτερη φορά τον ξενώνα στο κλείσιμο. Και το αποτέλεσμα όλων αυτών, 10 οικογένειες προσφύγων με 30 ανήλικα παιδιά, από 2 μηνών, είναι εδώ και τέσσερις ημέρες χωρίς φως, μπάνιο, ζεστό νερό, κουζίνα για μαγείρεμα.

Εμείς, δηλώνουμε ότι δεν θα τους κάνουμε τόσο εύκολα τη χάρη. Θα μείνουμε εκεί, θα παλέψουμε με κάθε τρόπο μέχρι τέλους, θα στηρίξουμε τους πρόσφυγες, θα βρούμε τρόπο να ηλεκτροδοτήσουμε στοιχειωδώς το κτήριο με κάθε κόστος, ακόμα και με γεννήτριες. Όχι μόνο από ανθρωπιστικό καθήκον, όχι μόνο γιατί δεν μπορούμε να βλέπουμε 30 παιδιά να βασανίζονται εξαιτίας της αναλγησίας και της αντιπροσφυγικής πολιτικής τους, αλλά πρώτα από όλα εξαιτίας της ελπίδας που γέννησε αυτό το ευρύτατο κίνημα αλληλεγγύης στην πόλη μας. Πιστεύουμε λοιπόν ότι η αλληλεγγύη μπορεί να νικήσει και θα είμαστε εδώ για να το αποδείξουμε.

Έκτακτη συνέντευξη τύπου στον Ξενώνα του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων με αφορμή τη διακοπή ηλεκτροδότησης, την Παρασκευή 4 Μάη,στις 13.00.

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
Συνέλευση Διαχείρισης Ξενώνα

Θεματικές: 
Κατηγορίες: