Τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής – Όξυνση της καταστολής, άνοδος της Ακροδεξιάς, νέα κέντρα ταυτοποίησης, Frontex.

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 22/04/2010 - 10:28μμ

Η εξαγωγή της κατασταλτικής πολιτικής της Ε.Ε. εκτός της ευρωπαϊκής επικράτειας  και ιδιαίτερα η πολιτική διμερών συμφωνιών επαναπροώθησης σε τρίτες χώρες (τράνζιτ) (Λιβύη, Μαρόκο, δυτική Αφρική), με αντάλλαγμα αδρή χρηματοδότηση, αναπτυξιακή βοήθεια, διευκολύνσεις στην έκδοση visa κ.α., έχουν εκτρέψει τις μεταναστευτικές διαδρομές προς τα ελληνο-τουρκικά σύνορα και έχουν αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των μεταναστών που περνούν ή/και εγκλωβίζονται στην Ελλάδα στο δρόμο τους προς την Ε.Ε.

Αυτό το καλοκαίρι, με την εγκατάσταση του πρώτου περιφερειακού γραφείου της Frontex στο λιμάνι του Πειραιά, την εξαγγελία της «μεγαλύτερης και ακριβότερης» διακρατικής θαλάσσιας επιχείρησης «Ποσειδών» στο Αιγαίο και τη δραστηριοποίηση ευρωπαίων αξιωματικών της Frontex σε κέντρα κράτησης, με πρώτο αυτό της Σάμου, αποτυπώνεται μια νέα κατάσταση όσον αφορά την εμπλοκή της Ε.Ε. στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα.

Σε επίπεδο εφαρμοζόμενης πολιτικής οι εξαγγελίες για τα νέα «κέντρα ταυτοποίησης-screening centres» και η αναθεώρηση των διαδικασιών ασύλου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραπέμπουν σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού της μεταναστευτικής πολιτικής. Η όξυνση της καταστολής, η με στρατιωτικούς όρους αντιμετώπιση των μετακινούμενων μεταναστών και μια αναδυόμενη βιομηχανία απελάσεων ενδύεται τον μανδύα ενός συμπονετικού ανθρωπισμού και επιχειρείται να νομιμοποιηθεί ως «μοναδικός δρόμος» μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Μια ευρεία επικοινωνιακή εκστρατεία συνοδεύει και νομιμοποιεί την αλλαγή του συνοριακού καθεστώτος και διαμορφώνει ιδεολογικά την αντίληψη της μετανάστευση ως «απειλής» και τους μετανάστες/ριες ως «εχθρούς» δημιουργώντας ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας που τροφοδοτείται από την οικονομική κρίση και τροφοδοτεί την άνοδο της ακροδεξιάς.

Η καταστολή και η όξυνση του κλίματος ανασφάλειας και εχθρότητας προς του μετανάστες/ριες δεν περιορίζεται μόνο στα εξωτερικά σύνορα της χώρας. Από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη, από την Πάτρα ως την Ηγουμενίτσα, από τα Χανιά ως την Ξάνθη επιχειρήσεις σκούπα, ένταση της καταστολής, άνοδος των ακροδεξιών επιθέσεων, περιστολή των δικαιωμάτων, ορίζουν την καθημερινή πραγματικότητα των μεταναστών/ριων και επιτάσσουν την συντονισμένη απάντηση του κινήματος αλληλεγγύης.

Στις συνθήκες αυτές το κίνημα αλληλεγγύης, οι αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, είναι ανάγκη να επανεξετάσουμε το πλαίσιο δράσης, τις στρατηγικές και τις πρακτικές μας, να διαμορφώσουμε το λόγο και τα επιχειρήματα μας και να συντονίσουμε τη δράση μας.

 

Πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις το Καλοκαίρι και Φθινόπωρο

Σε ένα δεύτερο επίπεδο καλούμαστε να τοποθετηθούμε σε σχέση με μια σειρά από πρωτοβουλίες και προτάσεις αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

Ιδιαίτερα μετά από την εμπειρία του περσινού NoBorder camp στη Λέσβο ένα κομμάτι του διεθνούς αντιρατσιστικού κινήματος ενδιαφέρεται να συνεχίσει την παρέμβαση του στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αναγνωρίζοντάς τα ως το κρίσιμο σημείο όπου επιβάλλεται σήμερα η ευρωπαϊκή πολιτική. Σε μια συνάντηση στο Στέκι Μεταναστών στην Αθήνα στις αρχές Μαρτίου με τη συμμετοχή ατόμων και οργανώσεων από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, το Δίκτυο Αθήνας, τις ομάδες της Σάμου και της Ηγουμενίτσας, την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, το δίκτυο Clandestina, συζητήθηκε πρώτη φορά μια σειρά προτάσεων και πρωτοβουλιών και αποφασίστηκε η διοργάνωση μιας ανοιχτής συνάντησης στην Αθήνα για την διερεύνηση διαθεσιμοτήτων και πιθανών ευρύτερων συμφωνιών, για την δημιουργία μιας αλυσίδας κινητοποιήσεων.

Οι σταθμοί αυτού του καλοκαιριού όπως διαμορφώνονται είναι:

-         Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ 1-4 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη. Συμμετοχή στα σεμινάρια του μεταναστευτικού άξονα. Συνεργασία, δικτύωση με την πρωτοβουλία Δίκτυο Αλληλεγγύης στους Μετανάστες / GÖÇMEN DAYANIŞMA AĞI,  και πιθανόν αντιρατσιστική κινητοποίηση (δείτε www.gocmendayanisma.org)

-         NoBorder camp στη Βέννα της Ροδόπης. Έχει ήδη ανακοινωθεί για τον Αύγουστο από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση και την ομάδα Clandestina της Θεσσαλονίκης.

-         Κινητοποίηση στη Λέσβο, με πρόθεση τη συνέχιση της περσινής παρέμβασης και τη στήριξη της πρωτοβουλίας «Χάρτινο Καράβι» για ένα Στέκι υποστήριξης μεταναστών (μόνιμο infopoint), και επίσης σε σχέση με το νέο κέντρο ταυτοποίησης και απέλασης στον Ουτζά, τη Frontex κλπ. (πιθανόν Σεπτέμβριος)

-         Κινητοποίηση στη Σάμο – Πρόταση της Κίνησης Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες της Σάμου για κινητοποίηση σχετικά με το κέντρο κράτησης, τις διαδικασίες ταυτοποίησης και απέλασης και τη δράση της Frontex, την παρέμβαση-ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. (Σεπτέμβριος).

-         Αθήνα – πρόταση για κινητοποίηση ενάντια στη Frontex στον Πειραιά.

-         Βρυξέλλες – NoBorder camp 27-9 με 10/3.

Κατηγορίες: