Δελτίο τύπου για την επιχείρηση "εκκαθάρισης" στο κέντρο της Αθήνας

  • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 26/03/2010 - 7:31μμ

Δεν είναι τυχαία, είναι ωστόσο αποκαλυπτική μιας ρατσιστικής πολιτικής  που ξεδιάντροπα πλέον αδιαφορεί για τα προσχήματα, η επιλογή των ιθυνόντων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να ονομάσουν «καθαρή Αθήνα» τις από κοινού με τη Νομαρχία και το Δήμο της Αθήνας επιχειρήσεις απομάκρυνσης αστέγων, μεταναστών και τοξικοεξαρτημένων από το κέντρο της Αθήνας.

Χρησιμοποιώντας το ίδιο σλόγκαν της Διεύθυνσης Καθαριότητας που επιγράφεται σε κάδους και απορριμματοφόρα, δεν αφήνουν αμφιβολία ότι αναφέρονται σε "ανθρώπινα σκουπίδια" που πρέπει να απομακρυνθούν, να εκτοπιστούν, έτσι ώστε η ανθρώπινη εξαθλίωση να βγει εκτός του οπτικού μας πεδίου, μαζί με τις ενοχές μιας κοινωνίας που παράγει όλο και περισσότερο φτώχια, αποκλεισμό και εξάρτηση, όλο και περισσότερους άστεγους και πεινασμένους.

Κυβέρνηση και τοπικές αρχές, εκείνοι που επί χρόνια αρνούνται να παρέμβουν για την καταπολέμηση του αποκλεισμού και της φτώχιας, είναι εξαιρετικά πρόθυμοι να καταπολεμήσουν τους φτωχούς, τους μετανάστες  και μετανάστριες χωρίς χαρτιά, τους άστεγους και τους εξαρτημένους. Εκείνοι που σπαταλούν το δημόσιο χρήμα σε έργα βιτρίνας και αντικαθιστούν την κοινωνική πολιτική με φιλανθρωπικά γκαλά, υιοθετούν εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών την ατζέντα της Ακροδεξιάς, επενδύουν στις πολιτικές του φόβου, στην εγκληματοποίηση της μετανάστευσης, στην ενοχοποίηση των αποκλεισμένων για τον αποκλεισμό τους. Και δεν διστάζουν να μιλήσουν ανοιχτά για μια «καθαρή» Αθήνα, χωρίς «ανθρώπους-σκουπίδια», κατά το πρότυπο της επιτροπής κυνηγών μεταναστών του Αγ. Παντελεήμονα και των φασιστικών συμμοριών που τους επικουρούν.

Είναι καιρός να πάψει κάθε αυταπάτη για μια «πιο ανθρώπινη» διαχείριση των ζητημάτων αποκλεισμού και μετανάστευσης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι σαφές ότι το κατασταλτικό δόγμα μηδενικής ανοχής, δεν επιλύει αλλά μεταθέτει και εντείνει τα κοινωνικά προβλήματα, ότι περισσότερο αποτελεί επικοινωνιακό τέχνασμα προς άγραν ψήφων, στρατηγική  για την διαχείριση της κοινωνικής ανασφάλειας μέσω του περιορισμού των δικαιωμάτων.

Όμως η μόνη ασφάλεια είναι η ασφάλεια των δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και του κοινού αγώνα ντόπιων και μεταναστών για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο καθένας και καθεμιά μας πρέπει να πάρει θέση και να αντισταθεί στην κοινωνική νομιμοποίηση του ρατσισμού, στη μετατροπή των μεταναστών σε αποδιοπομπαίους τράγους της οικονομικής κρίσης και των αντικοινωνικών πολιτικών.

Να διεκδικήσουμε ξενώνες για τους άστεγους και δομές στήριξης των τοξικοεξαρτημένων. Να μην επιτρέψουμε καμία εκκένωση χώρων μαζικής διαμονής μεταναστών χωρίς τη μεταστέγαση τους σε Ανοιχτά Κέντρα Φιλοξενίας.

 

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Κατηγορίες: