Να σταματήσει η εκδικητική αντιμετώπιση του Βασίλη Ξηρού - Nα του χορηγηθεί άμεσα η άδεια που δικαιούται

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 16/03/2010 - 1:39μμ

Την Τρίτη 16 Μαρτίου συζητείται στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά η προσφυγή της εισαγγελέως που για δεύτερη φορά αναστέλλει τη χορήγηση άδειας στον Βασίλη Ξηρό.
Ο καταδικασμένος παραδειγματικά σε 25 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση της 17Ν υπέβαλε για πρώτη φορά αίτηση για χορήγηση άδειας, όπως δικαιούταν τον Ιούλιο του 2007, η οποία απορρίφθηκε. Στη συνέχεια υπέβαλε άλλες δύο αιτήσεις για να λάβει και πάλι αρνητική απάντηση. Ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2008, κατάφερε τελικά να πάρει άδεια με τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή και της κοινωνικής λειτουργού της φυλακής, μειοψηφούντος του εισαγγελέα. Με τον ίδιο τρόπο έλαβε διαδοχικά άλλες τρεις άδειες.


Τον Ιούλιο του 2009 ψηφίζεται ο «κουκουλονόμος», όπου, μεταξύ άλλων, μεταβάλλει προς το αυστηρότερο το καθεστώς χορήγησης αδειών στους κρατούμενους των φυλακών της χώρας, αφού για να χορηγηθεί πλέον άδεια σε κρατούμενο απαιτείται και η συμφωνία του εισαγγελέα. Σε περίπτωση διαφωνίας του ο εισαγγελέας προσφεύγει στο δικαστικό συμβούλιο και μέχρι την έκδοση της απόφασής του η χορήγηση άδειας αναστέλλεται.
Υπό το νέο καθεστώς ο Βασίλης έλαβε νέα άδεια τον Ιούλιο του 2009, πάλι κατά πλειοψηφία, αυτή τη φορά όμως η εισαγγελέας άσκησε, όπως της επιτρέπει ο νέος νόμος, προσφυγή στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο με ένα πρωτοφανές και σκανδαλώδες σκεπτικό, που μπαίνει στην ουσία της ποινικής υπόθεσης και «δικάζει» ξανά τον ήδη καταδικασμένο, απέρριψε τη χορήγηση άδειας στον Βασίλη Ξηρό. Χαρακτηριστικά, η απόφαση θεωρεί υποκριτική την καλή συμπεριφορά του προκειμένου να παίρνει άδειες, υποστηρίζει ότι το γεγονός της τήρησης όλων των περιοριστικών όρων στις προηγούμενες εξόδους του δεν αναιρεί το ενδεχόμενο μη τήρησής τους σε επόμενες άδειες, θεωρεί το διάστημα
της ποινής που του απομένει αρκετά μεγάλο ώστε να του χορηγούνται από τώρα άδειες, αν και τις δικαιούται, και αναφέρει ότι έχει καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις!
Η νέα ρύθμιση για τις άδειες των κρατουμένων σε συνδυασμό με τη συγκεκριμένη απόφαση, που επί της ουσίας καταστρατηγεί το δικαίωμα του κρατούμενου να λαμβάνει άδειες, δημιουργούν ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα για τον ίδιο το θεσμό των αδειών, αφού περιορίζει επικίνδυνα τα δικαιώματα μεγάλου αριθμού κρατουμένων και αν γενικευτεί θα οδηγήσει ουσιαστικά στην κατάργησή του.
Ζητάμε να σταματήσει εδώ η εκδικητική αντιμετώπιση του Βασίλη Ξηρού και να του χορηγηθεί άμεσα η άδεια που δικαιούται.
Να καταργηθεί ο νόμος Δένδια και να αναθεωρηθεί το ισχύον καθεστώς χορήγησης αδειών, όπως έχει δεσμευτεί ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Καστανίδης.


ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Κατηγορίες: