Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης ενάντια στη Ντιρεκτίβα του Αίσχους, συγκέντρωση στα γρφεία της Ε.Ε., Βασ. Σοφίας 2

  • Δημοσιεύτηκε: Σάβ, 14/06/2008 - 12:00πμ

Αντίσταση στο ρατσισμό και το ευρωπαϊκό απαρτχάιντ

Να μην περάσει η Ντιρεκτίβα του Αίσχους

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης Σάββατο 14 Ιουνίου

Συγκέντρωση στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βας.Σοφίας 2, Σύνταγμα, στις 12 το μεσημέρι

Η οδηγία για την «εναρμόνιση των διαδικασιών επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών», που θα τεθεί προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 18 Ιουνίου, έχει ήδη μείνει στην ιστορία σαν Ντιρεκτίβα του Αίσχους.


Σύμφωνα με αυτήν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών καλούνται να επιβάλλουν:

- ελάχιστο όριο κράτησης 18 μηνών για τους μετανάστες και τις μετανάστριες που εισέρχονται παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς καμία διάκριση προς τους ασυνόδευτους ανήλικους, εγκύους γυναίκες, οικογένειες και άτομα που χρειάζονται προστασία.

- Διαδικασίες άμεσων απελάσεων στις χώρες καταγωγής και, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, στις λεγόμενες «τρίτες χώρες» και

- 5ετή απαγόρευση επανεισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση των ατόμων που έχουν απελαθεί.

Τυχόν υπερψήφιση της Ντιρεκτίβας του Αίσχους σηματοδοτεί:

- την κατίσχυση και ενσωμάτωση στον επίσημο λόγο και την πολιτική της Ε.Ε. των πλέον ξενοφοβικών, ρατσιστικών και ακροδεξιών αντιλήψεων, όπως εκφράζονται από τις κυβερνήσεις Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι.

- την περαιτέρω εγκληματοποίηση της μετανάστευσης και των μεταναστών/τριών, με την επιβολή πολύμηνης φυλάκισης σε ανθρώπους που δεν διέπραξαν κανένα έγκλημα, εκτός της «παράνομης εισόδου».

- την ανάδειξη των απελάσεων, της κράτησης, της «μαύρης λίστας» και της καταστολής ως κύριων μέσων άσκησης μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε.

- την ταυτόχρονη απαξίωση και υπονόμευση της προστασίας των δικαιωμάτων και την αδιαφορία για τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στις χώρες προέλευσης και στις «τρίτες χώρες» απέλασης.

- τον εντονότερο αποκλεισμό των μεταναστών/τριών «χωρίς χαρτιά», των ανθρώπων που εντός των ευρωπαϊκών κοινωνιών ζουν υπό καθεστώς στέρησης δικαιωμάτων. Η επέκταση αυτή των συνθηκών επισφαλούς διαβίωσης και εργασίας αποτελεί άλλωστε την άλλη όψη της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, της ενθάρρυνσης και προώθησης δηλαδή της ακραίας εκμετάλλευσης της μεταναστευτικής εργασίας.

Η ρατσιστική, παράλογη και εγκληματική αυτή πολιτική έχει συσπειρώσει απέναντί της ένα ευρύ κίνημα αντίστασης. Περισσότερες από χίλιες οργανώσεις δικαιωμάτων, τοπικές και πολιτικές κινήσεις, αντιρατσιστικές οργανώσεις και χιλιάδες πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη συμμετέχουν στην καμπάνια για την καταψήφιση της Ντιρεκτίβας του Αίσχους.

Η ελληνική κυβέρνηση παρότι βρίσκεται τον τελευταίο χρόνο υπόλογη για συστηματικές και ακραίες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πολιτικών και οικονομικών προσφύγων, την ίδια στιγμή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στήριξης της Ντιρεκτίβας του Αίσχους και όλων των αντιμεταναστευτικών μέτρων που προωθούνται πανευρωπαϊκά.

 

Να αντισταθουμε στο ρατσισμό και τις εγκληματικές πολιτικές αποτροπής της μεταναστευσης.

Αλληλεγγύη στους μετανάστες/τριες

Να μην αφήσουμε να περάσει η Ντιρεκτίβα του Αίσχους!

Κατηγορίες: