Συνεχίζεται η έμπρακτη υποστήριξη των 50 προσφύγων

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 06/12/2005 - 12:00πμ

Η σαφής νύξη για μηνυτήρια αναφορά κατά της διοίκησης του ΑΤ Ν. Ιωνίας -που έγινε στο προηγούμενο δελτίο τύπου του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα- σε περίπτωση που συνεχιζόταν η παράνομη άρνηση των αστυνομικών αρχών να επιτρέψουν την είσοδο στον προαύλιο χώρο του «Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών», όπου φρουρούμενοι από αστυνομικές δυνάμεις, συνεχίζουν να κρατούνται πενήντα πρόσφυγες, έφερε αποτέλεσμα. Το Σάββατο 3/12 μέλη του Δικτύου έφθασαν στον χώρο, τους επετράπη η είσοδος στο προαύλιο, όπου παρέμειναν για μια ώρα περίπου, παρέδωσαν στους πρόσφυγες ρουχισμό που συγκέντρωσαν, και συνομίλησαν με 3-4 που αυτούς στους οποίους επετράπη η έξοδος από τον μεταλλικό κλωβό όπου κρατούνται.


Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων είναι εξαιρετικά δύσκολες έως απάνθρωπες. Πενήντα άνθρωποι στοιβαγμένοι σε ένα μεταλλικό κλωβό, χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, με χαλασμένα θερμαντικά σώματα εν μέσω του χειμώνα, με καθημερινά προβλήματα υγείας και ανάγκη ιατρικής περίθαλψης, χωρίς δικαίωμα να εξέρχονται στον περιφραγμένο και φρουρούμενο προαύλιο χώρο -ούτε καν σε ολιγομελείς ομάδες- με πρόφαση το φόβο της απόδρασης. Οι επισκέπτες συγγενείς τους, που φθάνουν συνήθως από την Αθήνα, παραμένουν καρτερικά αλλά μάταια, έξω από το συρματόπλεγμα του προαύλιου χώρου. Όμως οι αστυνομικές αρχές σε μια επίδειξη απίστευτης απάνθρωπης συμπεριφοράς, αφενός μεν απαγορεύουν στους πρόσφυγες να εξέλθουν από τον μεταλλικό κλωβό, να διανύσουν μερικά μέτρα και να συναντήσουν τους δικούς τους, αφετέρου αρνούνται να παραδώσουν στους κρατούμενους πρόσφυγες ακόμα και τυποποιημένα τρόφιμα που φέρνουν για αυτούς οι συγγενείς τους.

Απαράδεκτη είναι επίσης η «καθυστέρηση» των αστυνομικών αρχών που μέχρι σήμερα δεν έχουν παραλάβει τις αιτήσεις για πολιτικό άσυλο των προσφύγων, αιτήσεις οι οποίες είναι έτοιμες -με τη συνδρομή ομάδας δικηγόρων του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου- εδώ και μια εβδομάδα. Η «καθυστέρηση» αυτή για κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, αφού ήδη έχει εκδοθεί απόφαση διοικητικής απέλασης για το σύνολο των προσφύγων, ακόμα και για αυτούς που προέρχονται από το Κασμίρ που επλήγη πρόσφατα από καταστρεπτικό σεισμό και στους οποίους επιβάλλεται να δοθεί άδεια προσωρινής παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Τέλος, αναπάντητο εξακολουθεί να παραμένει το ερώτημα σχετικά με την τύχη του ενός Κούρδου πρόσφυγα, που με τον χαρακτηρισμό του ως τοξικομανούς, απομακρύνθηκε από το «Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών» και έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτε γνωστό για αυτόν.

Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα τους πρόσφυγες που φτάνουν ανυπεράσπιστοι στη χώρα μας και αντιμετωπίζονται με απανθρωπιά και βαρβαρότητα.

Βόλος, 6/12/2005

Θεματικές: 
Κατηγορίες: