Περιπολικά στην ταβέρνα... (όταν η δαιμονοποίηση των Παλαιστινίων καταλήγει στη γελοιότητα)

  • Δημοσιεύτηκε: Σάβ, 05/11/2005 - 12:00πμ

Χτες το βράδυ ο Σύλλογος Ιντιφάντα οργάνωσε μια βραδιά αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη. Μέλη και φίλοι-ες του Συλλόγου βρεθήκαμε στην ταβέρνα «Τα Ξύλινα» στην Καισαριανή σε μια συνεστίαση τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο γυναικείο υφαντουργικό συνεταιρισμό του παλαιστινιακού χωριού Αμπού Ντις. Μαζί μας και αρκετοί πολίτες της Καισαριανής, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Σπύρος Τζόκας.


Όμως, στην ταβέρνα δεν ήταν μόνο οι αλληλέγγυοι-ες στον παλαιστινιακό λαό. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς πέρασαν και στάθμευσαν μπροστά στα «Ξύλινα» τέσσερα (4) περιπολικά, ένα εκ των οποίων με τον αριθμό κυκλοφορίας ΕΑ 23589. Στις έντονες διαμαρτυρίες των μελών του Συλλόγου Ιντιφάντα αλλά και πολιτών της Καισαριανής, οι αστυνομικοί απάντησαν ότι έχουν πάρει εντολή από το «κέντρο» να βρεθούν στην εκδήλωση. Στη ερώτηση για ποιο λόγο πρέπει να βρίσκεται η αστυνομία στη συνεστίαση ενός συλλόγου, απάντησαν ότι το κάνουν για… προστασία των παρευρισκομένων. Και όταν οι παρευρισκόμενοι τούς είπαν ότι δεν χρειάζονται προστασία και ότι αισθάνονται ασφαλείς, οι αστυνομικοί διέκοψαν το διάλογο.


Προκαλεί βέβαια γέλιο η παρουσία αστυνομικών σε μια εκδήλωση όπου ο κόσμος τρώει και πίνει (οι δε πιο εξτρεμιστές χορεύουν και κανένα τσιφτετέλι). Το γελοίο του πράγματος όμως δεν πρέπει να συγκαλύψει την επικίνδυνη πλευρά του. Η συνεχιζόμενη δαιμονοποίηση των Παλαιστινίων από ΜΜΕ και πολιτικούς κύκλους, καθώς και η πάγια αντίληψη της αστυνομίας πως ό,τι σχετίζεται με την Παλαιστίνη είναι δυνάμει ύποπτο, αποτελούν σοβαρή απειλή για την ελευθερία πολιτικής έκφρασης. Η παρουσία αστυνομικών σε μια δημόσια ανοιχτή εκδήλωση παραβιάζει θεμελιώδη πολιτικά δικαιώματα και δείχνει ότι οι ιθύνοντες της ΕΛ.ΑΣ. και της κυβέρνησης υιοθετούν σταδιακά τις αμερικανικές αντιλήψεις περί του Μεσανατολικού: Το Ισραήλ σύμμαχος μας, οι Παλαιστίνιοι και οι συμπαραστάτες τους επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.


Είναι αυτονόητο ότι τέτοια περιστατικά δεν πτοούν το Σύλλογο Ιντιφάντα. Η προσπάθεια μας δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί μέχρι τη νίκη του αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Θεματικές: 
Κατηγορίες: