Οι Άλκιμοι δεν έχουν πια θέση εδώ

  • Δημοσιεύτηκε: Κυρ, 30/10/2005 - 12:00πμ

Εν όψει της επερχόμενης εθνικής επετείου, δυστυχώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη σκέψη ότι για μια ακόμα φορά θα πιθαναγκαστούμε να γίνουμε μάρτυρες υπερηφάνως παρελαυνόντων, αψόγως συντεταγμένων μαθητικών τμημάτων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ως προπομπών της επερχόμενης «μεγάλης» στρατιωτικής παρέλασης. Η εν ονόματι ενός εθνικοεκπαιδευτικού «καθήκοντος» συμπαράταξη μαθητών και μαθητριών με σώματα ασφαλείας, στρατό και εθνικές οργανώσεις, εντάσσεται στο πρόγραμμα εθνικού γαλουχισμού τους, όπως ακριβώς το συνέλαβε και εφάρμοσε το μεταξικό καθεστώς, αντιγράφοντας φασιστικά και ναζιστικά πρότυπα. Η εθνική διαπαιδαγώγηση των μαθητών και μαθητριών υπήρξε απαραίτητο εργαλείο εκπαιδευτικής πολιτικής, τόσο για το μεταξικό καθεστώς, όσο και για τα μετέπειτα μετεμφυλιακό, χουντικό, κράτος της δεξιάς, μέχρι και αυτό της σύγχρονης αυταρχικής δημοκρατίας.

Μακριά από τις σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ορισμένο μονοδιάστατα μέχρι σήμερα πάνω σε εθνικοθρησκευτικούς πυλώνες, αντλεί δυνάμεις και τροφοδοτείται από τις εθνικές παρελάσεις, οι οποίες αναμφίβολα λειτουργούν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του μιλιταρισμού, του εθνικισμού, του ρατσισμού. Οι μιλιταριστικές μαθητικές παρελάσεις, σε συνδυασμό με τα εθνικιστικά και μεγαλοϊδεατικά συμφραζόμενα που εκφωνούνται στις μονότονα τυποποιημένες σχολικές εορταστικές εκδηλώσεις, συγκροτούν την εικόνα ενός απεχθούς θεσμού, ο οποίος επιβιώνει στηριγμένος σε μια εθιμοτυπική, αλλά ταυτόχρονα αναχρονιστική αντίληψη. Η υπεράσπιση εθνικιστικών μυθοπλασιών, η συντήρηση διαχρονικών «μισητών εχθρών», αλλά και η ανάδειξη νέων, βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο πλαίσιο «εθνικής υπερηφάνειας» και «εθνικού μεγαλείου» που συγκροτείται μέσω των παρελάσεων, διαμορφώνοντας όμως παράλληλα ένα εξαιρετικά αποσταθεροποιητικό και επικίνδυνο υπόβαθρο για τη σημερινή πολυπολιτισμική κοινωνία.


Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα ζητά την άμεση κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων, αφού ως θεσμός επωάζουν τον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό και τον ρατσισμό, ως πρακτική συντηρούν τους διαχωρισμούς και τις διακρίσεις, ως «έθιμο» αντιστρατεύονται την ειρήνη και το σεβασμό στη διαφορετικότητα.


Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (κίνηση Βόλου)

Θεματικές: 
Κατηγορίες: