Οι νεοναζί μαχαιρώνουν και επιτίθενται σε καταλήψεις. Να τους σταματήσουμε!

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 25/10/2005 - 12:00πμ

Την Τετάρτη δύο νέοι που έκαναν τη βόλτα τους στο Μοναστηράκι δέχονται δολοφονική επίθεση με μαχαίρια από ομάδα νεοναζί. Ο ένας από τους δύο νοσηλεύεται ακόμα στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση. Λίγες μέρες πιο πριν, αντίστοιχη νεοναζιστική ομάδα επιτίθεται με μολότοφ στην κατάληψη της Λέλας Καραγιάννη 37.

Η αποθράσυνση των νεοφασιστικών συμμοριών οφείλεται σε δύο βασικές αιτίες. Η πρώτη είναι το γενικό πολιτικό κλίμα το οποίο τους ευνοεί. Από τους «εθνικούς αθλητικούς θριάμβους» ως την νέα έξαρση του Μακεδονικού, το εμπόριο του πατριωτισμού και οι εθνικιστές κραυγές διευρύνουν το ζωτικό χώρο του νεοφασισμού. Η δεύτερη αιτία είναι η συνεχιζόμενη ανοχή (και σε ορισμένες περιπτώσεις ενεργητική στήριξη) του κρατικού μηχανισμού. Το ότι συνελήφθη ένας εικοσιτριάχρονος για το μαχαίρωμα στο Μοναστηράκι δεν αλλάζει τη μεγάλη εικόνα: Ο Περίανδρος παραδόθηκε μετά από χρόνια όταν ο ίδιος το έκρινε σκόπιμο, ελάχιστοι έχουν συλληφθεί (και κανένας δεν έχει φυλακιστεί) για τις δεκάδες φασιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών, αναρχικών και αριστερών. Και βέβαια η Χρυσή Αυγή συνεχίζει ανενόχλητη το… κοινωφελές έργο της.


Οι νεοναζί γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνοι. Μόνο η κινητοποίηση του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος μπορεί να τους σταματήσει.


Αθήνα 25/10/2005

Θεματικές: 
Κατηγορίες: