Ξεβρασμένοι στις Β. Σποράδες, ψάχνοντας για ένα καλύτερο αύριο

  • Δημοσιεύτηκε: Παρ, 14/10/2005 - 12:00πμ

Εδώ και δύο βδομάδες 47 πρόσφυγες από το Ιράκ και το Πακιστάν βρίσκονται στοιβαγμένοι σε προκατασκευασμένο μεταλλικό κατάλυμα στη βιομηχανική ζώνη του Βόλου, μακριά από τα βλέμματα των Βολιωτών και τη ζωή της πόλης. Μεταφέρθηκαν εκεί από λιμενικές και αστυνομικές δυνάμεις, όταν ψαράδες τους εντόπισαν σε βραχονησίδα στις Β. Σποράδες, όπου είχαν εγκαταλειφθεί από δουλεμπόρους, χωρίς νερό και τροφή επί τρεις ημέρες. Είναι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους λόγω του πολέμου ή της οικονομικής διάλυσης που έχει επιφέρει η νεοφιλελεύθερη πολιτική της δύσης σε μια σειρά από χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου. Ψάχνουν να βρουν ένα καλύτερο αύριο ή - ίσως σωστότερα - το μόνο αύριο που υπάρχει για αυτούς.


Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, όπως και άλλες κινηματικές και πολιτικές συλλογικότητες, αλλά και ανθρωπιστικοί σύλλογοι, προσπάθησε από την αρχή να συνδράμει τους πρόσφυγες τόσο ψυχολογικά, όσο και έμπρακτα. Δικηγόροι τους επισκέφθηκαν και με τη βοήθεια διερμηνέα τους εξήγησαν τα από το νόμο δικαιώματά τους, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησαν τη διαδικασία αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου για όσους από αυτούς το επιθυμούσαν. Μέλη του Δικτύου επιχείρησαν να τους επισκεφθούν, να συζητήσουν μαζί τους και να τους προσφέρουν είδη άμεσης ανάγκης, χωρίς τελικά να τους επιτραπεί να εισέλθουν στο χώρο, παρά μόνο να παραδώσουν τα είδη.


Είναι φανερό ότι οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζονται τόσο από την επίσημη πολιτεία, όσο και από τις τοπικές αστυνομικές αρχές ως «τέκνα ενός κατώτερου θεού». Τον τελευταίο χρόνο, μέσα από ένα έντονο αντιπροσφυγικό κλίμα που τεχνηέντως δημιουργήθηκε, χιλιάδες πρόσφυγες συνελήφθησαν, κρατήθηκαν στα αστυνομικά τμήματα και στη συνέχεια, με συνοπτικές διαδικασίες, απελάθηκαν. Χιλιάδες άδειες παραμονής ανακλήθηκαν για ασήμαντη ή για προσχηματική αιτία. Άνθρωποι που διέμεναν χρόνια στη χώρα, με παιδιά που γεννήθηκαν εδώ, κλήθηκαν να την εγκαταλείψουν άμεσα. Τα δικαστήρια σκλήρηναν τη στάση τους, καταδικάζοντας χωρίς στοιχεία – όπως συνέβη την προηγούμενη βδομάδα στο Εφετείο Λάρισας – πρόσφυγες, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία απέλασής τους. Ευθυγραμμισμένη με την αντίληψη της «Ευρώπης – φρούριο», η Ελλάδα ουσιαστικά έχει καταργήσει την έννοια του πολιτικού ασύλου, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες ανταποκρίνονται θετικά σε λιγότερο από το 1% των αιτήσεων πολιτικού ασύλου που καταθέτονται κάθε χρόνο.


Καταγγέλλουμε την στάση των προϊστάμενων των τοπικών αστυνομικών αρχών που αρνήθηκαν να μας επιτρέψουν να επισκεφθούμε τους πρόσφυγες, παρά την έγγραφη σχετική οδηγία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Καταγγέλλουμε την παράνομη κράτηση των προσφύγων σε «κέντρα υποδοχής». Καταγγέλλουμε τα αστυνομικά όργανα που καταστρατηγούν και καταπατούν το δικαίωμα του πρόσφυγα να ζητήσει άσυλο και προστασία, που του αρνούνται το στοιχειώδες δικαίωμα στη ζωή. Καταγγέλλουμε την «υπεύθυνη» πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Κυβέρνησης γενικότερα, γιατί η καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων είναι απόφαση που προέρχεται απ’ αυτήν.


Το δικαίωμα στη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτο για όλους τους πρόσφυγες. Εμείς θα εξακολουθήσουμε να αντιστεκόμαστε και να τους υπερασπιζόμαστε. Γιατί δεν υπάρχουν παράνομοι άνθρωποι, γιατί καμία ζωή δεν είναι λαθραία. Η προάσπιση των δικαιωμάτων των θυμάτων του πολέμου, της φτώχειας, της ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης, των φυσικών και ανθρώπινων καταστροφών, είναι καθήκον όλων μας.

Κατηγορίες: