Καλό ταξίδι, συντρόφισσα Αγγελική

  • Δημοσιεύτηκε: Σάβ, 19/03/2005 - 12:00πμ

Σχεδόν δύο χρόνια αντιστάθηκες, Αγγελική μας, στον εισβολέα, μέρα με τη μέρα έδωσες την μάχη μαζί του, με την απίστευτη γενναιότητα και το μοναδικό πείσμα που πάντα σε διέκριναν, για να πέσεις προχθές, μάλλον στην πρώτη ήττα της ζωής σου.
Η Αγγελική Ξύδη, η ολοκληρωμένη γυναίκα, ο θαυμάσιος άνθρωπος, η εμπνευσμένη κομουνίστρια, η ευρυμαθής, πολύγλωσση και αεικίνητη επαναστάτρια δεν είναι πια κοντά μας.
Από τα 20 της στην Αντι-ΕΦΕΕ και την ΚΝΕ, συλλαμβάνεται και βασανίζεται στη δικτατορία. Στη Μεταπολίτευση, η Αγγελική, από τα πιο φωτισμένα μυαλά της γενιάς του Πολυτεχνείου, συμμετέχει, δίνοντας τον καλύτερό της εαυτό στις εργατογειτονιές του Πειραιά, στο ΚΚΕ μέχρι το 1989, για να αποχωρήσει και, πολιτικά ώριμη πια αλλά πάντα έτοιμη να εμπνευστεί, να συγκινηθεί και να απογειωθεί, να συναντήσει τον εξωκοινοβουλευτικό κινηματικό χώρο.


Η Αγγελική υπήρξε ένας άνθρωπος αυτάρκης και στέρεος και μαζί τρυφερός και συλλογικός. Σε όλα της. Στον τρόπο που μεγάλωσε τα παιδιά της, στις διαπροσωπικές και πολιτικές σχέσεις της, στον τρόπο που αντιμετώπιζε τα εργασιακά προβλήματα και τις επαγγελματικές αντιξοότητες, στην καθημερινή πολιτική δράση και σε όλα τα μεγάλα ταξίδια της «εκεί που χτυπάει η καρδιά της ταξικής πάλης», από την Τσιάπας της ζαπατίστικης εξέγερσης μέχρι το Βελιγράδι των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών.
Η Αγγελική είχε τη σπάνια ικανότητα να πείθει χωρίς να χειραγωγεί, να εμπνέει δίχως να παραπλανεί, να επιμένει χωρίς να κωλυσιεργεί, να αλλάζει δίχως να αναχωρεί, ακριβώς επειδή η ίδια συμπύκνωνε ιδανικά την αισιοδοξία της βούλησης με την απαισιοδοξία της γνώσης, τις ηγετικές ικανότητες που της εξασφάλισε η πολυκύμαντη διαδρομή της με τις αβεβαιότητες που ταλανίζουν κάθε έμπειρο ταξιδευτή, τη λαϊκότητα με τη λογιοσύνη που τόσο λείπουν από την Αριστερά των καιρών μας.
Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τη βαθιά γνώση της για τις κοινωνίες και τα κινήματα της Λατινικής Αμερικής; Τη «ζαπατίστικη οπτική» της για την κοινωνική αυτοοργάνωση και την κινηματική χειραφέτηση; Το διεθνισμό που αγκάλιαζε κάθε ιδέα και πράξη της; Το ασίγαστο πάθος της για την ελευθερία και την ισότητα; Το γοητευτικό μείγμα κλασικής μαρξιστικής παιδείας, επαναστατικού ρομαντισμού και πνευματικού πλούτου που διακρίνουν όσες και όσους έχουν βιώσει τις «μεγάλες αφηγήσεις» της εποχής τους;
Η Αγγελική Ξύδη αποτελεί, κυριολεκτικά, ένα από τα φωτεινότερα υποδείγματα της μεταπολιτευτικής Αριστεράς, ζωντανό παράδειγμα μιας αριστερής απ’ αυτές που χρειάζεται για να ζωντανέψει η Αριστερά.
Είμαστε ευτυχείς που μοιραστήκαμε μαζί της ιδέες και ελπίδες, χαρές και λύπες, διαδηλώσεις, καταλήψεις και ταξίδια.

Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοί της από τα «Σήματα Καπνού», την Καμπάνια Ένα Σχολείο για την Τσιάπας και το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Θεματικές: 
Κατηγορίες: