Η ελληνική αποστολή αλληλεγγύης στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα

  • Δημοσιεύτηκε: Κυρ, 09/01/2005 - 12:00πμ

Η ελληνική αποστολή αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη βρίσκεται από τις 6/1 στη Δυτική Όχθη ενώ τμήμα της έφτασε τελικά το Σάββατο 9/1 στη Γάζα.
Κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα παραμονής της στη Δυτική Όχθη συμμετείχε:
α) Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν ΜΚΟ, συνδικάτα, θρησκευτικές οργανώσεις, και διεθνείς αντιπροσωπείες για την άρνηση των ισραηλινών αρχών να επιτρέψουν τη συμμετοχή Παλαιστινίων στις εκλογές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να έχουν γραφτεί πολύ λίγοι Παλαιστίνιοι στους εκλογικούς καταλόγους, και την καταγγελία της απαγόρευσης συμμετοχής στις εκλογές πάνω από 100.000 Παλαιστίνιων που ζουν σε στρατόπεδα προσφύγων.
β) Σε περιοδεία του υποψηφίου Μουσταφά Μπαργούτι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο γνωστός παλαιστίνιος αγωνιστής συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό.


γ) Σε παρέμβαση ενάντια στο Τείχος στον οικισμό Άμπου Ντις, ο οποίος χωρίζεται από το Τείχος.
δ) Σε συναντήσεις ενημέρωσης και εκδηλώσεις αλληλεγγύης με την ηγεσία του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, με τη διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Παλαιστίνιων Εργατών, με την Παλαιστινιακή Ομοσπονδία Γυναικείας Δράσης και με τη Νεολαία Φατάχ.
ε) Επίσης, μαζί με την ιταλική αντιπροσωπεία αλληλεγγύης πραγματοποίησε, στο Alternative Media Center της Δυτικής Ιερουσαλήμ, συναντήσεις με τον ισραηλινό αντικατοχικό αγωνιστή Μίκαελ Βαρσάφσκι, με την Bat Shalom, γυναικεία φιλειρηνική πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν και οι Γυναίκες στα Μαύρα, και με τη φεμινιστική οργάνωση New Profile, ισραηλινές αντιμιλιταριστικές οργανώσεις που συνεργάζονται με αντίστοιχες παλαιστινιακές ενάντια στο Τείχος και την Κατοχή.
στ) Σε ενημερωτική σύσκεψη που έγινε στο Κέντρο για την Προστασία των Ελευθεριών και των Δικαιωμάτων της Ραμάλα και αφορούσε την κατάσταση των 7.500 παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ.
Ακόμα, η ομάδα της ελληνικής αποστολής που έφτασε στη Γάζα είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της Συμμαχίας Πατριωτικών και Θρησκευτικών Δυνάμεων (πρόκειται για κοινό σχήμα όλων των λαϊκών και ισλαμικών κομμάτων στη Γάζα), ΜΚΟ για την ανέγερση κατεστραμμένων σχολείων και νοσοκομείων, καθώς και με μέλη επιτροπών για τους πολιτικούς κρατούμενους. Ιδιαίτερη βαρύτητα για την αλληλεγγύη στους παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας είχαν οι επισκέψεις και οι εκδηλώσεις στους βομβαρδισμένους οικισμούς Μπέιτ Χανούμ και Σαζαΐγια, καθώς και στον προσφυγικό καταυλισμό Ζαμπαλία.
Την Κυριακή 9/1, ημέρα των παλαιστινιακών εκλογών, τα 28 μέλη της ελληνικής αποστολής που βρίσκονται στη Δυτική Όχθη και τα 9 μέλη της που είναι στη Γάζα συμμετείχαν ως παρατηρητές/ριες σε εκλογικά τμήματα και σημεία ελέγχου των ισραηλινών αρχών.
Τις επόμενες μέρες η ελληνική αποστολή αλληλεγγύης στην Ιντιφάντα θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με όλα τα παλαιστινιακά πολιτικά κόμματα, επισκέψεις στα προσφυγικά στρατόπεδα της Ναμπλούς και της Τζενίν, καθώς και εκδήλωση παράδοσης των χρημάτων για την ανέγερση παιδικών σταθμών και σχολείων στη Γάζα.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν: Η ΚΕΔΚΕ και οι δήμοι Καισαριανής και Βύρωνα• η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, η ΠΟΣΔΕΠ, η ΠΟΕΣΥ, η ΕΛΜΕ Ηλείας, το Σωματείο Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ και το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο Νίκαιας• το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών• οι εφημερίδες και τα περιοδικά «Αριστερά», «Δρόμοι», «Ενέδρα», «Εποχή», «Λαϊκός Δρόμος» και «Πριν»• τέλος τα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις ΑΚΟΑ, ΚΟΕ, ΜΛ-ΚΚΕ, Συνασπισμός και Νεολαία Συνασπισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της αποστολής ή κατευθείαν σύνδεση με μέλη της μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 6944-594.869 (Νίκος Γιαννόπουλος) και στο 6944-277.516 (Κώστας Αργαλιώτης).

Το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Αποστολής Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Θεματικές: 
Κατηγορίες: