Ανακοίνωση για την κακοποίηση Αφγανών από αστυνομικούς

  • Δημοσιεύτηκε: Δευ, 20/12/2004 - 12:00πμ

Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών καταγγέλλουν τις πρακτικές βασανισμού τύπου Αμπού Γκράιμπ στις οποίες προέβησαν αστυνομικοί με εμπλοκή και του Α/Τ Αγ. Παντελεήμονα, κατά Αφγανών αιτούντων άσυλο σε κατάλυμα όπου οι τελευταίοι διαμένουν νόμιμα.

Συγκεκριμένα την προηγούμενη εβδομάδα, εντελώς απρόκλητα, αστυνομικοί άλλοτε με πολιτικά και άλλοτε ένστολοι, εισήλθαν επανειλημμένα στο κατάλυμα των Αφγανών προσφύγων, ακόμα και τις πρώτες πρωινές ώρες, ξυλοκοπώντας άγρια και αδιακρίτως όσους από τους ένοικους συναντούσαν εκεί, με το πρόσχημα της αναζήτησης συγκεκριμένου ομοεθνούς τους.Πέρα από τους μαζικούς ξυλοδαρμούς που έλαβαν χώρα μέσα στο κατάλυμα των προσφύγων σε επίπεδο που αγγίζει τα όρια βασανιστηρίων, οι αστυνομικοί προέβησαν και σε άτυπες προσαγωγές στο γειτονικό Αστυνομικό Τμήμα, στο χώρο του οποίου ακολούθησαν ανακριτικές μεθόδους αμερικανικού τύπου, με ξεγύμνωμα, ξυλοδαρμούς σε όλα τα σημεία του σώματος, απειλές με όπλα, βρισιές, λήψη φωτογραφιών κατά τη διάρκεια των βασανισμών και κακοποιήσεις κάθε μορφής ακόμα και σε ανήλικους.

Σήμερα μέλη των δύο Δικτύων, της ΑΡΣΙΣ (Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων), του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, και παρατηρητές της Διεθνούς Αμνηστίας, συνοδευόμενοι από δημοσιογράφους επισκέφτηκαν το κατάλυμα των Αφγανών προσφύγων σε εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης και στη συνέχεια μεταβήκανε στο γειτονικό αστυνομικό τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα και απαίτησαν να συναντηθούν με τους επικεφαλείς. Επί τόπου έφτασε ο Υποδιοικητής Γρ. Βαρδάκος,, ο Διοικητής Γρ. Καραχάλιος και ακόμη ο υπεύθυνος από την προϊστάμενη Αρχή των αστυνομικών τμημάτων Αττικής Μπακαλογιάννης. Οι οργανώσεις κατάγγειλαν τα γεγονότα, απαίτησαν να σταματήσει το πογκρόμ και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Καταγγέλλουμε τις μεθόδους και πρακτικές της Αστυνομίας και απαιτούμε να εντοπιστούν άμεσα οι εντολείς και οι εντολοδόχοι, φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί, να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Καλούμε τις οργανώσεις και τους φορείς να ενώσουν τη φωνή τους για να σταματήσουν στη γέννησή τους τη νομιμοποίηση αυτής της βαρβαρότητας μέσα στους μηχανισμούς καταστολής των αστυνομικών υπηρεσιών, καθώς αυτά τα φαινόμενα προσβάλλουν όχι μόνο αυτούς που τα υφίστανται αλλά και όσους τα ανέχονται να συμβαίνουν γύρω τους.

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Κατηγορίες: