Άσυλο στους πρόσφυγες - Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 07/12/2004 - 12:00πμ

Το ποσοστό αναγνώρισης της ιδιότητας του πρόσφυγα στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι οι κύριες ομάδες αιτούντων άσυλο προέρχονται από χώρες που εξαναγκάζουν τους ανθρώπους σε φυγή. Ταυτόχρονα η διαδικασία υποβολής, εξέτασης και διεκπεραίωσης της αίτησης ασύλου όπως διενεργείται από τα αρμόδια όργανα συνιστά προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και απάνθρωπη μεταχείριση.


Η ανασφάλεια του πρόσφυγα ως προς την πρόσβασή του στην διαδικασία του ασύλου αλλά και ως προς την παραμονή, την διαμονή, την περίθαλψη, το δικαίωμά του για εργασία και εκπαίδευση, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολλούς και χώρος επιβολής κάθε μορφής εξουσίας χωρίς να εξαιρείται η κακοποίησή του κατά τη διαδικασία άσκησης του δικαιώματός του για την παροχή ασύλου και ανθρωπιστικού καθεστώτος. Αντίστοιχη κακοποίηση υφίστανται άνθρωποι που κρατούνται προκειμένου να απελαθούν.
Επειδή ο εξευτελισμός της ανθρώπινης ζωής δεν προσβάλλει μόνο αυτούς που τον υφίστανται αλλά και όσους τον ανέχονται, αντιρατσιστές και αντιρατσίστριες διαμαρτυρόμαστε διεκδικώντας
• Να σταματήσει η κακομεταχείριση των προσφύγων
• Να χορηγείται άσυλο στους πρόσφυγες
• Να σταματήσουν οι απελάσεις
• Να δημιουργηθούν χώροι υποδοχής για πρόσφυγες ανοιχτοί στην κοινωνία και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης
• Να παύσουν τα κυκλώματα εκμετάλλευσης των προσφύγων


Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ

Κατηγορίες: