Δελτίο Τύπου για τους πολιτικούς Κρατούμενους

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 04/11/2004 - 12:00πμ

Στο ζοφερό κλίμα του καλοκαιριού 2002, μας επαναφέρουν δημοσιεύματα εφημερίδων και τηλεοπτικές εκπομπές των τελευταίων ημερών. «Βόμβα από τα... κελιά», «Ψάχνουν πάλι τον... παππού της τρομοκρατίας», «Η αναγέννηση της εγχώριας τρομοκρατίας» είναι μερικοί από τους τίτλους άρθρων με περιεχόμενο προερχόμενο αποκλειστικά από την Αντιτρομοκρατική για τη «συνεργασία φίλων της 17Ν με την τρομοκρατία των Εξαρχείων», για «ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος ατόμων από το περιβάλλον του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου», για τον «Πάρκινσον» κ.ο.κ.
Πιστεύουμε ότι ο πραγματικός λόγος αυτής της... τρομολαγνικής υποτροπής δεν είναι η ήσσονος σημασίας έκρηξη στην Π. Ράλλη την προηγούμενη Παρασκευή (εξάλλου, οι «αστυνομικές διαρροές» και τα «αποκαλυπτικά δημοσιεύματα» είχαν αρχίσει πριν την έκρηξη), αλλά η προσπάθεια της ηγεσίας της ΕΛΑΣ και του υπουργείου Δημοσίας Τάξης να απαντήσουν σε ορισμένες αρνητικές εξελίξεις για τη νομιμότητα και τη δημοκρατικότητα της «αντιτρομοκρατικής» πολιτικής.


Συγκεκριμένα: Η εξοντωτική και χωρίς κανένα στοιχείο καταδίκη των Κ. Αγαπίου, Ειρ. Αθανασάκη, Αγγ. Κανά και Χρ. Τσιγαρίδα για την υπόθεση του ΕΛΑ προκάλεσε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις για τη δικαστική αυθαιρεσία και τις πολιτικές σκοπιμότητες που επέβαλαν αυτή την εξωφρενική απόφαση· παράλληλα, η απεργία πείνας των Δ. Κουφοντίνα, Χρ. Ξηρού, Ηρ. Κωστάρη, Σ. Ξηρού, Β. Ξηρού και Χρ. Τσιγαρίδα κατά του καθεστώτος απομόνωσης των πολιτικών κρατουμένων, εκτός της υποχώρησης του υπουργού Δικαιοσύνης με την αφαίρεση του σιδερένιου κλουβιού από το προαύλιο της Ε’ Πτέρυγας των Φυλακών Κορυδαλλού, απονομιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό το καθεστώς απομόνωσης ευαισθητοποιώντας σημαντικές μερίδες του νομικού, δημοσιογραφικού και πολιτικού κόσμου· τέλος, η εξελισσόμενη για τρίτη εβδομάδα απεργία πείνας του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου υπενθυμίζει ότι τα «λευκά κελιά» παραμένουν και καταγγέλλει τις σκοπιμότητες, το διάτρητο κατηγορητήριο και τα χαλκευμένα στοιχεία που κυριάρχησαν στη δίκη για την υπόθεση 17Ν.


Θεωρούμε, λοιπόν, ότι το «αντιτρομοκρατικό» επιτελείο και οι εγχώριοι και υπερατλαντικοί προϊστάμενοί του θα εντείνουν την επιχείρηση απαξίωσης και δαιμονοποίησης των πολιτικών κρατουμένων και των συμπαραστατών τους, θα επιδιώξουν την εκ νέου φυλάκιση και την καταδίκη του αγωνιστή εργάτη Γιάννη Σερίφη αλλά και των υπόλοιπων κατηγορουμένων στη νέα δίκη-φιάσκο για την υπόθεση ΕΛΑ το Φεβρουάριο, θα προσπαθήσουν να εκφοβίσουν το κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας των πολιτικών κρατουμένων και , εν τέλει, θα αποπειραθούν να αποδείξουν ότι οι «ειδικές συνθήκες» και τα «ειδικά δικαστήρια», οι τρομονόμοι και οι κάμερες, όλα όσα επέβαλαν στην κοινωνία με πρόσχημα την «ασφάλεια» και την «πάταξη της τρομοκρατίας», παραμένουν αναγκαία και χρήσιμα.


Ως Δίκτυο επιμένουμε ότι ο αγώνας κατά του καθεστώτος απομόνωσης των πολιτικών κρατουμένων και για την ανάδειξη του πολιτικού χαρακτήρα των υποθέσεων 17Ν και ΕΛΑ είναι σημαντικός και μπορεί πλέον να διεξαχθεί από καλύτερες θέσεις· επιμένουμε ότι τα στημένα κατηγορητήρια και οι φασιστικές αρχές της ηθικής αυτουργίας και της συλλογικής ευθύνης απειλούν όλη την κοινωνία· επιμένουμε ότι δεν υπάρχουν αναλώσιμοι άνθρωποι και περιττά δικαιώματα.

Κατηγορίες: