Ανακοίνωση της Διαχειριστικής Ομάδας του Indymedia Αθήνας

  • Δημοσιεύτηκε: Πέμ, 14/10/2004 - 12:00πμ


Πρωτοφανής Επίθεση του FBI στα Aνεξάρτητα Μέσα Αλληλο-Ενημέρωσης

Στις 8 Οκτωβρίου 2004 οι αρχές των ΗΠΑ εξέδωσαν ομοσπονδιακή διαταγή κατάσχεσης των διακομιστών (servers) ιστοσελίδων της ανοιχτής και ανεξάρτητης συλλογικότητας ενημέρωσης Independent Media Center στη Μ. Βρετανία προς την διαχειρίστρια ιδιωτική εταιρεία Rackspace Inc. Η Αμερικανική εταιρεία Rackspace Inc., η οποία παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας σε περισσότερες από 20 ιστοσελίδες του Indymedia σε 3 ηπείρους στις εγκαταστάσεις της στο Λονδίνο, παρέδωσε άμεσα τους αιτούμενους από το FBI servers θέτοντας χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση τις εν λόγω ιστοσελίδες εκτός λειτουργίας. Ταυτόχρονα τέθηκε από την Rackspace Inc. εκτός λειτουργίας ένας ακόμη server που παρείχε ανάμεσα σε άλλες υπηρεσίες και το παγκόσμιο site του ραδιοφωνικού Indymedia.

Δεδομένου ότι το ένταλμα εκδόθηκε προς τη Rackspace και όχι προς το ίδιο το Indymedia, οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την ενέργεια παραμένουν έως και σήμερα άγνωστοι. Σε ανακοίνωση της η εταιρεία Rackspace δήλωσε ότι "αδυνατεί να παράσχει στο Indymedia οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με την κατάσχεση των servers του Indymedia πέραν του ότι η αίτηση για την κατάσχεση προήλθε από τρίτη χώρα βασιζόμενη σε αμοιβαία διακρατική συμφωνία δικαστικής συνδρομής ". Σύμφωνα με ιταλικά πρακτορεία ειδήσεων και σε συνέντευξη που δόθηκε στο AFP (Agence France-Presse) από τον
εκπρόσωπο του FBI Joe Parris, το FBI έδρασε έπειτα από απαίτηση Ιταλικών και Ελβετικών κυβερνητικών υπηρεσιών.

Παραμένει ασαφές για το Indymedia πώς και γιατί είναι δυνατό ένας
σέρβερ να κατασχεθεί χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση από τις αρχές των ΗΠΑ σε έδαφος της Μ. Βρετανίας που βρίσκεται εκτός της δικαιοδοσίας τους, έπειτα από απαίτηση της Ιταλίας και της Ελβετίας, χωρίς, έως και έξι ημέρες μετά το γεγονός, να έχει δοθεί οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ενημέρωση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους εκδόθηκε το ένταλμα κατάσχεσης.

Ο Aidan White, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ) δήλωσε για το θέμα τα εξής: "Γίναμε μάρτυρες μιας αδιανόητης και επιθετικής διεθνούς επιχείρησης της αστυνομίας ενάντια σε ένα δίκτυο που ειδικεύεται στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Ο τρόπος με τον οποίο αυτό συνέβη θυμίζει περισσότερο εκφοβισμό νόμιμων δημοσιογραφικών ερευνών, παρά διεκδίκηση νομίμων δικαιωμάτων".

Ως Διαχειριστική Συλλογικότητα του Indymedia Αθήνας βλέπουμε το
γεγονός ως απειλή για την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης, και δηλώνουμε ότι είμαστε μια παγκόσμια ανοιχτή και ανεξάρτητη συλλογικότητα ατόμων που προσφέρουν άμεση και μη-εμπορευματική αλληλο-ενημέρωση και στις πέντε ηπείρους. Η ταυτόχρονη επίθεση κατά της ανεξάρτητης αλληλο-ενημέρωσης σε περισσότερα από 20 κράτη αποτελεί γεγονός χωρίς νομικό προηγούμενο και ορόσημο καταστολής στα χρονικά του διαδικτύου. Το άρθρο 10 της Διεθνούς Συμβάσεως της Ρώμης παρ. 1 αλλά και το άρθρο 19 παρ. 2-3 του Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα κατοχυρώνουν την ελευθερία της γνώμης και της μεταδόσεως πληροφοριών ή ιδεών. Όποιο νόμιμο δικαίωμα ή άλλο δικαιολογημένο ενδιαφέρον και αν αποσκοπούσε να διαφυλάξει η αίτηση κατάσχεσης δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία για την άνευ αιτιολογίας και διαρκούς σε χρόνο φίμωσης τόσων χιλιάδων ανταποκριτών ειδήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε η επ’ αόριστον αναστολή λειτουργίας τόσων ιστοσελίδων, μας καθιστά μάρτυρες μιας διεθνούς προσπάθειας ποινικοποίησης της ανεξάρτητης πληροφόρησης και εν τέλει της διαφορετικής άποψης, που στόχο έχει την χειραγώγηση της κοινωνίας.

Είμαστε εδώ και θα παλέψουμε για το αντίθετο, κόντρα σε κάθε απόπειρα φραγής των διαύλων αλληλοπληροφόρησης.

Indymedia Αθήνας: http://athens.indymedia.org/
Διεθνές Indymedia: http://www.indymedia.org/el/
Η μέχρι στιγμής κάλυψη του θέματος από τα διεθνή ΜΜΕ συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας:
http://docs.indymedia.org/view/Global/AhimsaMainstreamMediaCoverage
Συνεχής ενημέρωση του θέματος και ανασκόπιση των γεγονότων:
http://docs.indymedia.org/view/Global/AhimsaOverview
Ανάλυση των γεγονότων και νομικά θέματα:
http://www.indymedia.org/el/static/fbi.shtml

 

 

Θεματικές: 
Κατηγορίες: