Για το προσχέδιο νόμου για την ιθαγένεια και τη δίωξη των εξεγερμένων προσφύγων του κέντρου κράτησης της Βέννας

  • Δημοσιεύτηκε: Τρί, 09/02/2010 - 10:36μμ

Η ανακοίνωση του προσχέδιου νόμου για την ιθαγένεια κατά τη συνάντηση Ραγκούση-Σαμαρά αποτελεί μια καταφανή υποχώρηση στη συντονισμένη εκστρατεία φόβου και τις ρατσιστικές κραυγές της ακροδεξιάς. Ακόμη μεγαλύτερος αριθμός παιδιών μεταναστών θα εξαιρεθούν από τις ρυθμίσεις, σαν να ευθύνονται εκείνα για το αβέβαιο καθεστώς παραμονής στο οποίο έχουν καταδικαστεί οι γονείς τους. Σαν να ευθύνονται οι μετανάστες γονείς για τις πολιτικές ομηρίας, προσωρινότητας και εκμετάλλευσης, για τις διαδικασίες που οδηγούν σε «απονομιμοποίηση» χιλιάδες μετανάστες που επί δεκαετίες ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των χρονικών προϋποθέσεων, οι αμφίβολες διαδικασίες πιστοποίησης της γνώσης του «ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας» και οι φαιδρές ρυθμίσεις για τις συστατικές επιστολές από έλληνες πολίτες, συνοδεύουν την απροκάλυπτη απαίτηση νομιμοφροσύνης και υποταγής των μεταναστών που επιθυμούν να πολιτογραφηθούν, αποκλείοντας καταδικασθέντες για τα «αδικήματα» της διεκδίκησης (αντίσταση κατά της αρχής, απείθεια) και της αλληλεγγύης («έγκλημα φιλοξενίας»).

Ωστόσο, αν η υποχώρηση στο ζήτημα της ιθαγένειας έρχεται να επιβεβαιώσει  την κινδυνολογία για τη «μεταναστευτική απειλή» και τη «νόθευση του έθνους», η καταστολή της εξέγερσης των προσφύγων στο κέντρο κράτησης της Βέννας στην Κομοτηνή αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση εφαρμογής του δόγματος μηδενικής ανοχής. Η ποινική δίωξη και η απόφαση δικαστικής απέλασης δεκάδων αγωνιζόμενων προσφύγων επιδιώκουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι όποιος και όποια σηκώνει κεφάλι στις άθλιες συνθήκες κράτησης, όποιος αγωνίζεται για τα στοιχειώδη δικαιώματά του και ενάντια στην αθλιότητα των σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης θα είναι αντιμέτωπος με εκδικητικές διώξεις και την απέλαση με συνοπτικές διαδικασίες. Αναμφίβολα, μέσα σε λίγους μήνες τα κροκοδείλια δάκρυα του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη για τους εξεγερμένους πρόσφυγες του κέντρου κράτησης της Λέσβου δίνουν τη θέση τους στην πολιτική των δακρυγόνων και του γκλομπ, των διώξεων και των απελάσεων. 

 

Συνεχίζουμε αγωνιζόμαστε και να απαιτούμε:

Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά - νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και μεταναστριών.

Άσυλο στους πρόσφυγες - αντίσταση στον πόλεμο κατά τον προσφύγων στα σύνορα. Ανεπιθύμητοι οι κυνηγοί μεταναστών της Frontex.

 

Συμμετέχουμε στην διαδήλωση μεταναστευτικών, αντιρατσιστικών και κοινωνικών οργανώσεων με κεντρικό αίτημα την ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά, το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου. Συγκέντρωση-πορεία 15:00 Ομόνοια και συναυλία με συμμετοχή συγκροτημάτων «δεύτερης γενιάς’ μεταναστών στις 17:00 στο Σύνταγμα.

 

9/2/10 Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Θεματικές: 
Κατηγορίες: