Ανακοίνωση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης για το "Κέντρο υποδοχής προσφύγων"

  • Δημοσιεύτηκε: Δευ, 01/02/2010 - 10:43πμ

Ο Ξενώνας  του «Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων» θα μείνει ανοικτός! Πριν μια εβδομάδα, ανακοινώθηκε το άμεσο κλείσιμο του «Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων» και η πόλη μας παραλίγο να χάσει έναν αναγκαίο χώρο φιλοξενίας προσφυγικών οικογενειών και ανήλικων προσφύγων. Η προοπτική αυτή ξεσήκωσε ένα κύμα αλληλεγγύης, το οποίο και ανάγκασε τις υπεύθυνες αρχές (Υπουργείο Υγείας, Δήμος Θεσσαλονίκης) να αναβάλλουν το κλείσιμο του Κέντρου για ένα χρονικό διάστημα.

Μετά την προσωρινή αυτή ανάσα για τους ενοίκους, αλλά και για όλους μας, οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας διασφαλίζοντας τόσο τη λειτουργία του Ξενώνα, όσο και τα δικαιώματα των ένοικων προσφύγων, την αξιοπρεπή τους διαβίωση και τον κοινωνικό έλεγχο. Άλλωστε, όπως είπαμε από την πρώτη στιγμή, υπεύθυνη για το λουκέτο δεν είναι μόνο η ΜΚΟ που είχε αναλάβει τον αποκλειστικό έλεγχο. Οι ευθύνες αφορούν πρώτα και κύρια την (εκάστοτε) κυβέρνηση, η οποία «υποδέχεται» τους πρόσφυγες με ναρκοπέδια, συνοριοφυλακές, στρατόπεδα συγκέντρωσης, συνεπικουρούμενη από τους ευρωπαϊκούς κατασταλτικούς μηχανισμούς, αφήνοντας την ευθύνη στις ΜΚΟ να διαχειριστούν μερικά ψίχουλα ελεημοσύνης για λιγοστούς πρόσφυγες.

Για εμάς, οι ανοιχτοί χώροι υποδοχής προσφύγων, ανοιχτοί τόσο για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται, όσο για την κοινωνία και τις οργανώσεις τους, με κρατική χρηματοδότηση και κοινωνικό έλεγχο, με πρόνοια για την εκπαίδευση, την υγεία και την εργασιακή αποκατάσταση των προσφύγων, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για μια άλλη προσφυγική πολιτική, πέρα από το αδιέξοδο της ποινικοποίησης, της βίας και των κλειστών συνόρων. Από αυτή τη σκοπιά, κάνουμε σαφές σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε το κλείσιμο του Ξενώνα. Για αυτό σήμερα, πρέπει πρώτα να αποτρέψουμε την αναγκαστική έξωση των οικογενειών και των ανηλίκων, οι οποίοι, παρά την αναβολή, συνεχίζουν να δέχονται αφόρητες πιέσεις. Προκειμένουν να «πειστούν» να εγκαταλείψουν τον ξενώνα, φαίνεται ότι επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο οι ήδη ανεπαρκείς συνθήκες (περικοπή γευμάτων, θέρμανσης κοκ). Έτσι, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, μαζί με άλλους αλληλέγγυους χώρους και φορείς, οργανώνει την έμπρακτη στήριξη του ξενώνα και των ενοίκων του.

ʽΕτσι, από την περασμένη Παρασκευή είμαστε κάθε μέρα στον Ξενώνα, για να εξασφαλίζουμε την  παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και για να υποστηρίζουμε, απέναντι στις πιέσεις και τις απειλές, όσους πρόσφυγες χρειάζονται και επιλέγουν να παραμείνουν στον ξενώνα. Η στήριξη αυτή θα διευρυνθεί άμεσα, στη βάση πάντα της εθελοντικής συμμετοχής, με την επαναλειτουργία του ιατρείου, του παιδότοπου, με τη βοήθεια των παιδιών από εκπαιδευτικούς, την βελτίωση των υπόδομων από τεχνήτες κα. Σε αυτή την κατεύθυνση, ζητάμε τη συμμετοχή όλων, μέσα από την παροχή  συγκεκριμένων ειδών και εθελοντικής δουλειάς (βλ. παρακάτω).


Την Τρίτη 2 Φλεβάρη (5 μμ) θα επισκεφθούμε τον ξενώνα με τη συμμετοχή των ανθρώπων και των κοινωνικών φορέων που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Στη συνέχεια, στις 18.30, στο Αγ. Βενιζέλου, καλούμε σε  συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης και θα ακολουθήσει  ανοιχτή συνέλευση για την οργάνωση της περαιτέρω δράσης μας (9 μμ στο Στέκι Μεταναστών - Κοινωνικό Κέντρο, Ερμού 23).


-    Όχι στο κλείσιμο του ξενώνα και στην αναγκαστική έξωση των προσφύγων
-    Άσυλο, αλληλεγγύη, ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες
-    Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η Συνοριοφυλακή, η FRONTEX
-    Ανοιχτοί και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας προσφύγων


Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
Στέκι Μεταναστών - Κοινωνικό Κέντρο, Ερμού 23, 2310241015, 
www.socialcenter.gr, info@socialcenter.gr 


Σημείωση για την υλική στήριξη του ξενώνα:

Οι πρόσφυγες χρειάζονται άμεσα: Σχολικά (τετράδια, γραφικά είδη, τσάντες), πάνες και γάλατα για παιδιά 10 ημερών ως 3 ετών, ατομικά είδη διατροφής για πρωινό παιδιών, παιχνίδια, μωρουδιακά, πανωφόρια για έφηβους και παιδιά από 4 ετών, καινούργια εσώρουχα και κάλτσες,παπούτσια για παιδιά και εφήβους (νούμερα 25-43), γυναικεία  και ανδρικά παπούτσια, πετσέτες, σεντόνια και κουβέρτες. Τα είδη αυτά συγκεντρώνονται στο Στέκι Μεταναστών (Ερμού 23), κάθε βράδυ μετά τις 7. Αν είναι μεταχειρισμένα (τα ρούχα ή τα παπούτσια), θα πρέπει να είναι σε πολύ καλή κατάσταση, πλυμένα και σιδερωμένα. Τέλος, χρειάζεται εξοπλισμός (κούνια, κρεβάτι κοκ) για νεογέννητο παιδί και ένα πλυντήριο ρούχων (σε συνενόηση για τη μεταφορά).

Θεματικές: 
Κατηγορίες: